cimlap_olaj1206
Üzlet

Stabil benzinárakat hozhat a Mikulás

Csütörtökön Bécsben az OPEC tagok és Oroszország napi 500 ezer hordó további vágást javasolt, mellyel összesen már 1,7 millió hordó/nap lehet 2020 első negyedévében a termeléscsökkentés. Azonban csak 2020 első három hónapjára egyeznének meg a felek a javaslat szerint, és márciusban újra találkoznának egymással tárgyalni a továbbiakról. Ma kiderülhet a végleges döntés, azonban úgy tűnik, a hatalmas benzináremelést most megúszhatjuk.

Ismét az ollóhoz nyúlhat az OPEC+

Az OPEC+ tagjai együttesen több, mint az olajkínálat 40 százalékát kontrollálják, és az összességében javasolt napi 1,7 millió hordós vágás a globális kínálat 1,7 százalékát teszi ki.

Alexander Novak, orosz energiaügyi miniszter tegnap azt nyilatkozta, hogy OPEC és egyéb baráti termelők további 500 ezer hordó/napos termelésvisszavágást javasoltak a tegnapi megbeszélések után. Novak szerint jelentős kockázata van annak, hogy 2020 első negyedévében túlkínálat lehet az olajpiacon, ugyanis szezonálisan egy gyengébb negyedévről beszélünk.

A megegyezés részletei a mai napon kerülnek megvitatásra a felek között, többek között még az sem világos, hogy melyik ország mekkora részt fog magára vállalni a további kvótacsökkentésekből.

A tegnapi megbeszélés közel 6 órán keresztül tartott, és egyedül a kuvaiti olajminiszter nyilatkozott a résztvevők közül, aki csak annyit mondott, hogy sikerült megállapodnia a feleknek. A szaúdi energiaminiszter, Abdulaziz herceg diplomatikusan az újságírói kérdésekre csak annyit reagált, hogy még semmit sem mondhat, ugyanis pénteken egészül ki az OPEC a plusz tagjaival, akikkel szintén el kell még fogadtatni a csütörtökön tárgyaltakat.

Az oroszok megkapták, amit akartak

A kartell utoljára júliusban ült össze, amikor a korábbi 1,2 millió hordó/napos termelésvisszavágási kvótát 9 hónappal 2020 márciusáig hosszabbították meg. Akkor egy kompromisszum született a két legjelentősebb szereplő, Szaúd-Arábia és Oroszország között, miszerint a szaúdiak nagyobb vágást szerettek volna és hosszabb időn keresztül, míg az oroszok nem szerettek volna szigorúbb kvótákat.

Oroszország és Szaúd-Arábia már 2017 óta vezeti az OPEC+-t, szövetségük célja pedig egyértelműen az Egyesült Államok palaolaj termelésének forradalmára adott válasz, az olajárak támasztása, magasan tartása.

Az oroszok elégedetten állhattak fel a tárgyalóasztaltól a tegnapi nap folyamán, ugyanis sikerült elfogadtatniuk, hogy a gáz kihozatal melléktermékeként bányászott kondenzátum ne számítson bele az előre meghatározott termelési kvótákba. Ez roppant fontos volt az oroszoknak, ugyanis ezzel napi 760 ezer hordónyi termeléssel kerültek beljebb, így az oroszok alaptermelése 10,66 millió hordó/napra csökkent a korábbi 11,42 millió hordóról.

Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy márciusban újra találkoznának a kartell tagok, és akkor már figyelembe tudnák venni döntéseiknél a novemberi Egyesült Államokbeli elnökválasztással kapcsolatos többletinformációkat.

Szaúd-Arábia nem lépett fel túl keményen

A várakozásoknak megfelelően a szaúdiak próbáltak Irakra és Nigériára nyomást gyakorolni a tegnapi megbeszélésen, hogy tartsák be a korábban elfogadott termelési kvótáikat. Amennyiben ez sikerülne, és Szaúd-Arábia továbbra sem használná ki teljesen a saját kvótáját, további 400 ezer hordóval csökkenhetne az első negyedévben a világ olajtermelés, mely már igen számottevő lenne.

Enyhén pozitív árfolyamreakció

Az OPEC vágásoknak köszönhetően 50 és 75 dollár között mozgott idén a Brent árfolyama. Gary Ross, a Black Gold Investors alapítója szerint amennyiben a csütörtöki egyezségek a mai napon elfogadásra kerülnek, akkor a Brent a szezonálisan gyenge 2020 első negyedévében 60-65 dolláros sávban mozoghat.

A piaci várakozások nem számítottak további termelésvisszavágásra, bár korábban már a nem túl hiteles iraki olajminiszter szivárogtatott egy napi 400 ezer hordós további vágásról információkat, mely úgy tűnik igaznak bizonyult. Azonban a piac egy 2020 júniusáig vagy év végéig kitolt megállapodásra számított, ami viszont egyelőre nem úgy látszik, hogy bekövetkezne. Ennek a két faktor kombinációjának tulajdonítjuk a kőolaj árfolyamának mérsékelt reakcióját.

A Brent árfolyama így az október óta tartó emelkedő trendcsatorna tetjéről pattant vissza tegnap, és amennyiben ma jóváhagyja az OPEC+ a tegnapi megállapodásokat, akkor a 65 dolláros szintig nagyobb akadály nélkül juthat el az árfolyam.

Stabil benzinárakat hozhat a Mikulás

Egyelőre szerencséje van az autósoknak, az OPEC+ szigorított is összességében meg nem is, így egyelőre úgy tűnik, nem lesz jelentős benzináremelés.

Címlapkép: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124