budapest191206gettystock
Üzlet

Ezek most a legnagyobb veszélyek, amelyek Magyarországra leselkednek

Egy sor külső és belső kockázat fenyegeti a magyar gazdaságot, elsősorban a nemzetközi környezet romlása jelenthet veszélyt – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön megjelent országjelentéséből. A szervezet azt is elárulta, hogyan tudna Magyarország védekezni az egyes kockázatokkal szemben, mit kellene tennünk, hogy csökkentsük azok lehetséges hatását.

A pénzügyi piacokra és a kereskedelmi háborúra kell figyelnünk

Az IMF a nemzetközi kockázatokkal kezdi jelentését, az alábbi három potenciális veszélyt azonosították:

  1. A pénzügyi kondíciók esetleges szigorodása
  2. A protekcionizmus erősödése, a multilateralizmus visszaesése
  3. A vártnál gyengébb globális növekedés

Az IMF szakemberei szerint rövidtávon komoly kockázatot jelent a pénzügyi kondíciók szigorodása, amit elsősorban a kockázatkerülés felerősödése válthat ki. Ennek az egyik oka lehet például a vártnál magasabb amerikai infláció, ami a Fed kamatemelését vetítené előre, így a hozamok hirtelen megugrását eredményezheti. A magasabb adósságszolgálati kiadások pedig a vállalatokat, a háztartásokat és a sérülékeny államokat is érzékenyen érintenék.

Magyarország számára a magasabb kamatok azt jelentenék, hogy az esetleges tőkekiáramlással együtt nyomás alá kerülhetnének a tartalékaink. Emellett a finanszírozási lehetőségek beszűkülhetnek és a finanszírozás ára emelkedhet.

A fenti kockázatokra elsősorban a monetáris politika szigorításával lehetne reagálni, ha a tőkekiáramlás olyan mértékű forintleértékelődést indítana el, hogy veszélybe kerülne az inflációs cél, akkor erre szükség is lenne. Közben a költségvetési politikának egyszerre kellene a növekedés fenntartására és a finanszírozási költségek előteremtésére koncentrálnia, illetve szükség esetén sor kerülhetne a kötvénypiaci stratégia felülvizsgálatára, ha a kötvénypiacon komolyabb sokk alakulna ki.

A második veszély a globalizáció előnyeinek kétségbe vonása, ami az elmúlt éveket már jellemezte a világban, ennek köszönhetően alakultak ki kereskedelmi feszültségek, ez pedig a bizonytalanságok miatt a tőkeáramlást és a növekedést is veszélyezteti.

A Valutaalap szerint, ha rövidtávon romlanának a növekedési kilátásaink, akkor életbe léphetnek az automatikus stabilizátorok a gazdaságban, vagyis nem lenne szükség azonnal a monetáris politika szigorítására.

Még egy rövid- és középtávú kockázatra figyelmeztet az IMF: ha a termelékenység továbbra sem növekszik, magas marad az adósság a világban és továbbra sem tudnak fontos strukturális reformokat végrehajtani, akkor az alááshatja a középtávú növekedést a világban. Ez pedig magyar szempontból az export és a turizmus visszaesésén keresztül gyakorolhat nyomást a gazdaság növekedésére. Ez ellen pedig úgy tudna védekezni Magyarország, ha egyrészt olyan automatikus stabilizátorokat teremtene, melyek csökkentik a visszaesés hatását, másrészt pedig olyan strukturális reformokat hajtana végre, melyek egy magasabb, fenntartható növekedési pályára helyeznék a gazdaságot.

Csak nehogy túl erős legyen a bérnövekedés

A nemzetközi kockázatok mellett két belső veszélyt is feltárt a Valutaalap jelentése:

  1. A vártnál erőteljesebb bérnövekedés, valamint a beruházási aktivitás visszaesése.
  2. A folytatódó támogatós fiskális- és monetáris politika.

A béremelkedés a Valutaalap szerint még erősebb belső keresletet válthat ki, ami végső soron akár inflációs nyomáshoz is vezethet. A gyengébb beruházási aktivitás pedig a gazdasági növekedésre lehet negatív hatással. Utóbbiért elsősorban az uniós források felhasználásának csökkenése lehet felelős. Ha ez a kockázat megvalósul, akkor az a veszély fenyeget, hogy az MNB-nek hamarabb kell szigorítania, mint ahogy most jósolják. A veszélyt pedig úgy lehet kivédeni, hogy felgyorsítjuk a strukturális reformok végrehajtását, illetve javítsuk a termelékenységet, ami a beruházásokat élénkítheti.

A folytatódó expanzív fiskális- és monetáris politika veszélyeire már korábban is sokan felhívták a figyelmet, félő, hogy túlfűtötté válik a gazdaság, illetve romolhat az adósság fenntarthatósága. Utóbbi pedig a finanszírozási költségek növekedésén keresztül helyezhet nyomást a költségvetésre és növelheti a sérülékenységet. Emellett a túlfűtöttség hagyományosan megágyazhat az eszközárbuborékoknak, emelkedhetnek az ingatlanárak és a háztartások eladósodottsága.

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv