cimlap_arany1210
Üzlet

A szuperhatalmak nagy tételben fogadnak rá: 2020 egyik legnagyobb befektetési sztorija lehet az arany

Sok jel mutat arra, hogy 2020-ban is jól járhatnak az aranyba fektetők az idei évhez hasonlóan. Megnéztük, hogy milyen forgatókönyvek esetén lehet jó választás jövőre a sárga nemesfém, összegyűjtöttük az elemzők álláspontját is, azonban úgy véljük, még nincs itt az ideje beszállni az aranyba, azonban hamarosan eljöhet a megfelelő pillanat.

Remek 2019-es teljesítmény

Amennyiben minden így marad év végéig, akkor kijelenthetnénk, hogy az arany 2010 óta a legjobb évén van túl, ráadásul még a Bloomberg árupiaci spot indexére is majd 10 százalékot vert rá az idei 14 százalékot meghaladó teljesítményével. 1557 dolláron is járt már idén az árfolyam, mely 2013 óta a legmagasabb érték volt.

Az idei jó teljesítményt elsősorban a kereskedelmi háborút övező bizonytalanságok, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentései számlájára írják a piaci kommentárok. A lassuló gazdasági növekedés és a mérsékelt infláció elegendő kombinációnak bizonyult, hogy még a kamatemelési periódusát elkezdő Fed is hátraarcot parancsoljon magának.

Érdekes jelenségnek lehettünk tanúi 2019-ben, ugyanis amellett, hogy az arany szépen ment, a részvénybefektetések is igen jól teljesítettek. A világ egyik legjelentősebb indexe, az amerikai S&P 500 eddig 25 százalékot emelkedett idén. Így a kockázatvállalás a kockázatkerüléssel párosult idén, azonban előbb-utóbb el kell hogy dőljön, melyik irány lesz a meghatározó 2020-ban.

Bár az év vége fele kicsit csökkentek az aranyba fektető alapokban (ETF) tartott készletek, azonban továbbra is rekord magasságban van ezen alapok állománya.

Kereskedés arannyal a Portfolio Online Tőzsdén. Még több információ ide kattintva!

Ebben a környezetben teljesíthet jól az arany

  • Amennyiben a kereskedelmi háborús első megállapodás valamilyen oknál fogva meghiúsulna, az minden bizonnyal meglepné a piaci szereplőket, mely növelné a jövőbe vetett bizonytalanságot, és a csúcsokon levő részvényindexekből nagyobb átsúlyozások érkezhetnének a sárga nemesfémbe. A mélyebb feszültségeket meg sem említve, ami a két nagyhatalom között húzódik, ugyanis a fajsúlyosabb kérdésekben nagyon távol vannak egymástól a felek álláspontjai, így a kereskedelmi háború még hosszú ideig elhúzódhat.
  • Amennyiben a világ feldolgozóiparának gyengesége továbbgyűrűzne a szolgáltatóiparba is, és ezzel egy erőteljesebb globális növekedési lassulás következne be, az is nagyon jót tenne az arany árfolyamának. Ugyanis a jegybankok várhatóan további lazító intézkedéseket tennének, mely alapvetően csökkentené az arany tartásának alternatívaköltségét. Ugyanis az arany egyik legnagyobb hátránya a kötvényekkel szemben, hogy nem fizet kamatot.
  • A fokozódó protekcionista és geopolitikai feszültségek, az Egyesült Államoktól és a dollártól való növekvő elfordulás – fokozottan Kína és Oroszország esetén – emelheti a jegybankok aranyvásárlásait, amit már idén is megfigyelhettünk. A sárga nemesfém legnagyobb előnye, hogy nincs partnerkockázata, így egyik ország sem dönthet úgy önhatalmúlag, hogy nem fizeti vissza a befektetett pénzeket.   
  • 2020 novemberében fogják megtartani az Egyesült Államokban az elnökválasztást, mely még rengeteg meglepetést tartogathat magában, és a bizonytalanságok, a volatilitás növekedése mindig támasztólag hat a sárga nemesfém árfolyamára.
  • A több mint 10 éve tartó bikapiac valószínűleg már egy kései szakaszában tarthatunk, mely kedvező lehetőségeket tartogat az arany felértékelődésének szempontjából.  

Az elemzők véleménye

  • A BlackRock szerint jó fedezetet biztosíthat az arany 2020 folyamán, amennyiben borúsabbra fordulna a világgazdaság helyzete.
  • A Goldman Sachs és a UBS 1600 dolláros aranyárfolyamot vizionál, mely 2013 óta nem látott érték lenne.
  • Az Invesco elemzője jövőre a 2019-es évhez nagyon hasonlót vár, mely esetben mind a kockázatos eszközök, mind az arany jól teljesíthet. Az utóbbinak 5-8 százalékos emelkedést prognosztizál, azonban véleménye szerint a részvények, ingatlanok és az ipari fémek még ennél is többet hozhatnak.
  • A BNP Paribas szerint 2020 első felében még két kamatvágás következhet be az Egyesült Államokban, mely ráadásul a dollárt is gyengítené. Mindkét tényező határozottan támogatólag hatna az arany árfolyamára.  
  • Az ABN Amro stratégája azt javasolja, hogy amennyiben egy ralli következne be a kockázatos eszközökben, akkor érdemes lehet kihasználni a nagyobb árfolyameséseket az aranyban, és beállni a vételi oldalra.

Aranyat kötvények helyett

Jeff Currie, a Goldman globális árupiaci elemződivíziójának a feje külön kihangsúlyozta, hogy amennyiben kockázatkerülésről van szó, jobban preferálja az aranyat az államkötvényekkel szemben, ugyanis a kötvényekkel nem lehet meglovagolni a dollártól való elfordulás globális tendenciáját. Természetesen az arany nem tudja 100 százalékig helyettesíteni az államkötvényeket egy portfolión belül, azonban a kötvénypaketteknek egy jórésze átsúlyozásra kerülhet a sárga nemesfémbe.  

Még várjunk a vételekkel, de helyezkedjünk készenlétbe

Az árfolyam szeptember óta egy csökkenő trendcsatornában mozog. Egyelőre már többször is megtartotta a jegyzést az 1450 dollárnál húzódó támasz, ennek letörése esetén könnyen 1400 dolláron találhatja magát az árfolyam. Az aranyba belevenni az 1478 dolláros ellenállás és az 1488 dolláros csökkenő trendcsatorna felső szárának áttörése esetén lehet érdemes.

Kereskedés arannyal a Portfolio Online Tőzsdén. Még több információ ide kattintva!

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124