cimlap_Aramco1211
Üzlet

Egy álom válhat valóra: széttépték a világ legnagyobb tőzsdei cégét

Ma kezdődött el a világ legnagyobb cégének tőzsdei kereskedése a rijádi tőzsdén, mely egyből 10 százalékos szárnyalást produkált. Amennyiben holnap is ennyit megy a részvény, teljesülhet a szaúdi koronaherceg 2000 milliárd dolláros álma. A kibocsátott részvények alig 15 százalékát éri el a külföldi tulajdonosok aránya, azonban az indexkövető alapoknak köszönhetően számos nyugdíjas rendelkezhet Aramco részvényekkel a jövőben.

Mégis teljesülhet a koronaherceg álma

Ma kezdődött meg az Aramco részvények tőzsdei kereskedése a rijádi tőzsdén, és egyből plusz 10 százalékba húzták a papírokat, mely máris 1,88 milliárd dolláros értékeltséget jelent az olajtársaságnak. A kezdeti 32 riálos ár hirtelen 35,2 riálig szaladt, és csak azért nem tovább, mert a szaúdi tőzsdeszabályzat nem enged tíz százaléknál nagyobb elmozdulást egy nap.

Amennyiben ezzel a lendülettel emelkedik a holnapi nap folyamán is a papír, úgy teljesülhet a szaúdi koronaherceg víziója, és átlépheti a világ legnagyobb társasága a 2000 milliárd dolláros lélektani határt.A történelem eddigi második legnagyobb tőzsdei bevezetése esetén az Alibaba 2014-ben 38 százalékot emelkedett az első nyilvános kereskedési napján.

Egyelőre 2,3 milliárd dollárjába került a szaúdi államnak a behemót tőzsdérevitele, de a koronaherceg álmainak teljesülése ennyi pénzt bőven megérhet.

A világ egyik legnagyobb tőzsdéjévé lépett elő a szaúdi

A mai nappal a szaúdi tőzsde a világ kilencedik legnagyobb börzéjévé lépett elő, 340 százalékkal ugrott a mérete az Aramco bevezetésének következtében. Majdnem utoléri a német tőzsde méretét, mely nem kis teljesítmény.

Az Aramco nélkül a rijádi Tadawul tőzsde piaci kapitalizációja csupán 500 milliárd dollár körüli volt, mely eltörpül az Aramco jelenlegi 1880 milliárdos értékeltsége mellett. Ezért a helyi tőzsdeindexben 15 százalékon maximálták az Aramco súlyát. Az olajvállalat tőzsdérevitele önmagában akkora méretű a rijádi tőzsde életében, mint az elmúlt 10 esztendő összes szaúdi bevezetése.

Amíg az Aramco messze a legnagyobb kapitalizációjú tőzsdei vállalat a világon, addig a közkézhányada igencsak elmarad a riválisaitól.

Persze a szaúdi herceg sem 1,5 százalékos bevezetésről álmodozott, azonban a gyenge nemzetközi kereslet ennyit tett csupán lehetővé. Az alacsony közkézhányad több szempontból is kockázat, például könnyen előfordulhat, hogy Szaúd-Arábia olyan döntéseket fog hozni, ami az országnak előnyös, azonban a profitmaximalizáló kisbefektetőknek kevésbé. Elég, ha csak a társaság OPEC-ben betöltött szerepére gondolunk, melynek következtében akár csökkenhet is a társaság kitermelése csupán azért, mert egyéb tagországok túltermelik kvótájukat.

Sok nyugdíjasnak lesz Aramco részvénye

Az indexkövető alapok népszerűségének köszönhetően rengeteg befektető tulajdonolhat Aramco részvényeket a beleegyezésük vagy a tudtuk nélkül.

Az MSCI Fejlődőpiaci Indexében 0,7 százalékos súlya lehet az olajóriásnak, mely az elemzői becslések szerint 2,4 milliárd dollárnyi automatikus vásárlóerőt hozhat a papír piacára.

Főleg szaúdiak vásároltak be

Leginkább a leggazdagabb szaúdi családok vehették ki részesedésüket a jegyzésből, mellettük a szomszédos Kuvait és Abu Dhabi állami alapjai is zsákolhattak szép számmal a papírokból.

A Samba Capital kimutatása szerint valószínűleg még nagyobb lehet az állami intézmények részesedése a frissen kibocsátott papírokban, mint azt az elemzők korábban gondolták, ugyanis az állami szervezetek 13,2 százalékát jegyezhették le az intézményeknek szánt pakettből, mely utóbbi a teljes csomag kétharmadát teszi ki. A felajánlott részvények maradék egyharmada került lakossági kezekbe.

Tehát összeségben kijelenthető, hogy a

Szaúd-Arábián kívüli befektetők 23,1 százalékát szerezték meg az intézményi pakettnek, mely a teljes kibocsátás csupán 15,2 százalékát jelenti, azaz 3,9 milliárd dollárt.

A szaúdi vállalatok vitték el az intézményi csomag legnagyobb részét, azaz 37,5 százalékát.

Címlapkép: Abdulrahman Abdullah/Bloomberg via Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
bkk_busz_bkv