Üzlet

Van egy piac, ahol ma szinte minden részvény emelkedik

Portfolio
Az európai tőzsdéken emelkedésekkel indult a hét, és bár gyenge makroadatok érkeztek Németországból és Franciaországból, a vezető európai indexek felfelé vették az irányt. A Brexit miatt a brit tőzsdén kiugróan jó a hangulat, különösen a bankpapírok árfolyama emelkedett nagyot. A magyar piacon az egyik legizgalmasabb papír ma a 4IG, amely nagy felpattanás után ma lefordult.

Eséssel zárt a BUX

Az európai tőzsdékkel szembemenve 0,3 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést a BUX, 45 603 ponton. A blue chipek közül az OTP, a Mol és a Magyar Telekom is esett, 0,6, 0,8, illetve 0,5 százalékot. A Richter közben 1 százalékkal menetelt felfelé. A legizgalmasabb papír a 4iG volt ma, 7 százalékos eséssel fejezte be a napot. 

Zöldbe borult ma a brit tőzsde

Múlthét csütörtökön előrehozott választásokat tartottak Nagy-Britanniában, amelyen a Konzervatív Párt történelmi győzelmet aratott, ezzel megerősítették Boris Johnsont és jelentősen nőtt annak a valószínűsége, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Európai Unióból. A hírre nagyot emelkedtek a nemzetközi részvénypiacok, különösen a brit részvénypiac, ahol a rali ma is folytatódik. Az FTSE 100 index szinte összes komponense emelkedik, a legnagyobb mértékben azoknak a vállalatoknak a részvényárfolyama emelkedik, amelyeknek nagy a kitettsége a brit gazdaság felé, a brit bankok árfolyama 2-4 százalékkal került feljebb. A Barclays 4 százalékot emelkedett, míg a Standard Charte 3,5 százalékkal került feljebb, a Lloyd Banking pedig plusz 3,3 százalékon áll.

Lefordult a 4IG

A 4iG árfolyama nagy eséssel zárta a múlt szerdai kereskedést, miután  bejelentették, hogy a 4iG kezdeményezésére megszüntették a T-Systems Magyarország felvásárlásával kapcsolatos tárgyalásokat. Napon belül már 20 százalék mínuszban is állt az árfolyam, nap végére pedig 14,5 százalékos esés maradt, a zuhanással egy méretes rés is keletkezett a grafikonon. Az elmúlt napokban azonban nagyot emelkedett árfolyam, a múlt hét szerdai 552 forintos mélypontról egészen 688 forintig emelkedett az árfolyam, vagyis 4 nap alatt közel 24,6 százalékot emelkedett az árfolyam, ezzel gyakorlatilag betöltötte a múlt hét szerdán hagyott rést a grafikon. Az emelkedés részben annak volt betudható, hogy az elmúlt napokban egymás után érkeztek bejelentések nagy összegű elnyert projektekről, egy bejelentés mára is jutott, a technikai hatás azonban erősebbnek bizonyult, így a gapbetöltés után lefordult az árfolyam, csak ma több, mint 6 százalékot esett a 4IG árfolyama.

A forgalom átlag feletti, a 170 millió forintos forgalommal a BÉT 5. legforgalmasabb papírja a 4IG.

Új csúcson a Stoxx 600

Új történelmi csúcsra emelkedett a mai kereskedésben az átfogó európai index, a Stoxx 600, annak ellenére, hogy gyenge adatok érkeztek a vezető európai gazdaságokból (elmaradt a várakozásoktól a német és a francia feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe), ami tovább erősítheti a recessziós félelmeket. 

A Stoxx 600 index 1,1 százalékot emelkedett ma, 416,6 pontig, ami új történelmi csúcsot jelent. 

Tovább veszi magát a PannErgy

Folytatta a sajátrészvény vásárlásokat a PannErgy, az elmúlt néhány kereskedési napon újabb 1000-1000 darabokat vásárolt.

Tovább a cikkhez

Újabb sötét hírek a vezető európai gazdaságokból

A vártnál gyengébb lett a német és a francia feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe – derült ki hétfő délelőtt. Ez ismét erősítheti a recessziós félelmeket Nyugat-Európában az utóbbi hetek enyhülése után.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indul a hét

Emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,5 százalékos, a CAC-40 0,6 százalékos, a FTSE-100 pedig közel 1 százalékos plusszal kezdte a napot, a nyersanyagszektorral és a pénzügyi szektorral az élen. 

A BUX 0,1 százalékot erősödött, a blue chipek közül az OTP 0,4 százalékos csökkenéssel nyitott, a Mol 0,5, a Richter 0,4 százalékot emelkedett. 

Kis emelkedéssel indíthat Európa

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

A magyar tőzsde új csúcson zárta a hét utolsó napját, az OTP bár 15 850 forintnál is járt a pénteki kereskedésben, a nap végére kissé alábbhagyott a lendület, azonban az OTP-nek így is összejött az új zárócsúcs, 0,7 százalékos erősödés után 15 600 forinton zárt. A BUX 377 pontos plusz mellett 0,8 százalékkal került feljebb, a hazai részvényindex 45 760 pontnál új csúcson zárt. A blue chipek kivétel nélkül emelkedtek, a Magyar Telekom 0,1 százalékos emelkedés után 437 forinton zárt, a Mol 0,2 százalékkal került feljebb, az olajcég papírjai 2 906 forinton vettek búcsút a hét utolsó napjától. A Richter 2,2 százalékos erősödést követően 6 210 forinton zárta a pénteki kereskedést. 

Pénteken megszületett a várva-várt megállapodás az USA és Kína között – jelentette be Wang Shouwen, kínai kereskedelmi miniszter. A részleges egyezmény többek között a mezőgazdaságot, a szellemi tulajdon védelmét, és a pénzügyi nyitást is magába foglalja, miközben a kivetett vámok fokozatos csökkentésétől is döntöttek.

A megállapodás bejelentését követően Larry Kudlow, Trump tanácsadója óvatos optimizmusra intett mindenkit, mert szerinte még elválik, hogy a kínaiak mennyire tartják magukat az ígéreteikhez. Talán ennek is volt köszönhető, hogy a megállapodás ellenére nem volt kirobbanó öröm az amerikai tőzsdéken, csak arra volt elég a jó hír, hogy az irányadó amerikai indexek ledolgozzák a kezdeti mínuszokat. A Dow Jones és az S&P 500 0,01 százalékos emelkedéssel zárt, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal került feljebb.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdéken vegyes a kép ma reggel, a kínai tőzsde emelkedik, a Shanghai Composite 0,6 százalékos pluszban áll, a hongkongi tőzsde viszont esik, 0,3 százalékkal került lejjebb. A japán és a dél-koreai tőzsde szintén lefordult, a Nikkei 0,3 százalékot, a Kospi 0,1 százalékot veszített értékéből.

A kínai részvénypiacot felfelé segítette, hogy a ma reggel közzétett adatok szerint az ipari termelés és a kiskereskedelmi értékesítések a vártnál nagyobb mértékben növekedtek novemberben Kínában. A várt 5 százalékkal szemben 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés novemberben év/év alapon, a kiskereskedelmi értékesítések pedig 8 százalékkal ugrottak meg a várt 7,6 százalékkal szemben.

Az európai tőzsdéken mérsékelt emelkedéssel indulhat a nap, a DAX futures 50 pontos pluszban áll.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A kereskedelmi megállapodást követően a hét nagy részében a jegybanki kamatdöntések határozzák meg a hangulatot. Számunkra egyértelműen az MNB Monetáris Tanácsának lépése lesz meghatározó, ráadásul friss inflációs jelentés is érkezik. Közben viszont Japánban, Kínában és az Egyesült Királyságban is az év utolsó jegybanki lépései jönnek, a Bank of England esetében a múlt heti parlamenti választás és a sínen lévő Brexit befolyásolhatja a döntéshozókat.

Mire érdemes ma figyelni?

Magyar szempontból csendesen indul a hét, hétfőn semmilyen említésre méltó adat nem jelenik meg. Külföldön viszont záporoznak az adatok, a kínai ipar és kiskereskedelem statisztikája a negyedik negyedéves növekedés szempontjából kulcsfontosságú, majd délelőtt európai, délután pedig amerikai beszerzési menedzserindexek jelennek meg. Ez elsősorban abból a szempontból lesz érdekes, hogy folytatódik-e a gazdaság lassulása. Európában a munkaerőköltségek harmadik negyedéves statisztikája is tartogathat érdekességeket.

Újabb pályázaton nyert a 4iG

A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési, Innovációs Hivatal által kiírt pályázaton nyert a 4iG.

Tovább a cikkhez

Küszöbön a karácsony, de a jegybankoknak maradt még dobásuk

A hét hangulatát ismét a jegybanki kamatdöntések határozzák meg, számunkra egyértelműen az MNB Monetáris Tanácsának lépése lesz meghatározó, ráadásul friss inflációs jelentés is érkezik. Közben viszont Japánban, Kínában és az Egyesült Királyságban is az év utolsó jegybanki lépései jönnek, a Bank of England esetében a múlt heti parlamenti választás és a sínen lévő Brexit befolyásolhatja a döntéshozókat.

Tovább a cikkhez
getty építőipar építkezés város construction
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes
Virus
készház, faház, házépítés
Telekom
Frankfurti tőzsde
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Telekom