Cimlap_petkem
Üzlet

Tartós nyomás alá kerülhet a Mol egyik fontos üzletága

Decemberben is gyenge volt a finomítás és a petrolkémia, ráadásul az utóbbi még tartósan is nyomott maradhat a jövőben. Az olaj áremelkedése segíti a kutatás-termelés divíziót, azonban nagyobb a valószínűsége annak, hogy az árfolyam a 2800 forintos szintek alá is benézhet.

Továbbra is gyenge a finomítás

A Mol csoportszintű finomítói marzsa decemberben is nyomott szinten maradt a gyenge novemberi értéket követően. A Brent-Ural különbözet lényegesen javult az elmúlt hónapban, azonban amit ezen a területen megnyert a Mol, azt a termékek finomítói árrésén elvesztette.

Ami nyereség keletkezett a Brent-Ural különbözeten...

Míg novemberben még az Ural típusú olaj drágább is volt a Brentnél, addig ez a tendencia markánsan megfordult decemberben, mely remek hír a Molnak, ugyanis a magyar olajtársaság az orosz típusú kőolajat használja fel nagyrészt a finomítóiban. A novemberi pozitív különbözet az orosz belföldi finomítók megugrott nyersolajkeresletének volt köszönhető, egyrészt véget értek a tervezett karbantartási munkálatok, másrészt adóváltozás történt Oroszországban, melynek érdekében megérte minél többet finomítani.

... az elveszett a benzin és gázolaj finomítói marzsokon  

A benzin és a gázolaj európai finomítói árrése kicsit mérséklődött decemberben, az alábbi grafikon jól szemlélteti a benzin hordónkénti nagyságrendileg 2 dolláros visszaesését a múlt hónap átlagát tekintve. A benzin marzsának árréscsökkenése viszonylag normálisnak mondható ebben az időszakban, mivel a vezetési szezonon kívül vagyunk, ezért a normál szezonalitással magyarázhatók a történtek. A gázolaj esete már egy kicsit érdekesebb, ugyanis az IMO hatás miatt növekednie kellett volna a keresletnek, ami december folyamán nem csapódott le a marzsokban.

A petrolkémia szenvedése tartós lehet

Még a novemberi rendkívül alcsony marzsokat is sikerült alulmúlni sajnos decemberben, és úgy tűnik, hogy a jelenlegi nyomott marzskörnyezet akár hosszabb távon is fennmaradhat.

A Mol petrolkémiai marzsa nagyrészt az etilén és propilén termékek árrésétől függ.

Az etilénmarzsok azonban az amerikai palagáz forradalom előretörése kapcsán nyomás alá kerültek, mely tendencia még jóideig fennmaradhat. Ugyanis etilént nemcsak olajalapon naftából, hanem földgázból is elő lehet állítani, és a gázalapon előállított etilénnel nem képes felvenni a versenyt az olajalapú gyártás költségoldalon. Szénből is lehet etilént gyártani, ez leginkább Ázsiát érinti, azonban ez a legköltségesebb módja a termelésnek, így nemigazán veszélyezteti a Mol üzletét. A Közel-Keleten is jelentős mértékben állítanak elő gázból etilént, mely tovább szorítja lefele a Mol etiléntermékeken realizált marzsát.

Az etilén és propilén alapú termékek keresleti oldala sem muzsikál a legjobban, folyamatosan lassul az Európa zászlóshajójának számító német gazdaság, és mivel ezen termékek a gazdaság széles körében kerülnek felhasználásra (elektronika, autóipar, ételcsomagolás, mezőgazdaság, gyógyászati eszközök, lábbelik, autóabroncsok, mosószerek, papírok, ragasztók, bútorok, törhetetlen üvegek, egyéb műanyagok), így az általános lassulást erősen megérzik a Mol által előállított petrolkémiai termékeken realizált árrések is.

Az olaj áremelkedése segített

Az olaj szépen menetel felfele 2019 októbere óta, mely segíti a kutatás-termelés (Upstream) divízió eredményességét. A novemberi 63 dolláros átlagról 67 dollárra ugrott decemberre a Brent jegyzése.

Lassan letörhet a 2800-as támasz

A Mol közel egy százalékkal esik a mai kereskedésben, azonban ezzel nem tűnik ki az egyéb BUX komponensek közül, ugyanis hasonló mértékben csökken a hazai index. Negatív hangulat uralkodik a világ tőzsdéin az eszkalálódó amerikai-iraki konfliktus miatt.

A Mol április óta csökkenő trendben mozog, ameddig nem lesz képes tartósan a 3000-es szintek felett maradni, addig technikailag nincs sok fantázia a papírban. Az elmúlt pár hónapban már háromszor került tesztelésre a 2800 forintos támasz, melyről köztudott, hogy előbb-utóbb bármilyen jelentősek és erősek is bizonyos szintek, a kitartó ostromok megtörik a támaszokat. Az is igen rossz ómen, hogy április óta jelentősen emelkedtek a világ vezető tőzsdéi, köztük a BUX index is, azonban a Mol ebben a pozitív környezetben sem volt képes felfele venni az irányt. Így a véleményem szerint nagyobb az esélye a középtávú negatív trend folytatódásának, és a 2800-as támasz letörésének, mintsem egy trendfordulónak.

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company