cimlap_arany0110
Üzlet

Itt az év nagy befektetési sztorija

A 2013 óta tartó medvepiac veszteségeit sikerült idén év elejére ledolgoznia az arany árfolyamnak. Historikusan igen beszédes a nemesfém árfolyamának és a reálhozamoknak az együttmozgása (korrelációja), mely utóbbi idén is kedvezően alakulhat a sárga nemesfém számára, ugyanis a nagy adóssághegyeknek köszönhetően nem engedhetik meg maguknak a világ nagy jegybankjai, hogy kamatot emeljenek.

Véget érhet a 2013 óta tartó medvepiac

2013-ban vált nyilvánvalóvá az arany piacán beköszönő medvepiac, miután többszöri nekifutásra letörte az 1560 dolláros szintet. 2019-ben lényegében ledolgozásra került a 2013-a nagy zuhanás, amikor két kereskedési nap alatt 13,5 százalékot esett az árfolyam.

A 2009-től 2012-ig tartó bikapiac fő hajtóereje az volt, hogy a gazdasági válság következtében lecsökkentett kamatszintek jelentősebb inflációt generálhatnak a jövőben. Azonban 2013-ban Bernanke, az akkori Fed elnök bejelentette, hogy kész elengedni a kötvénypiac támasztását, mely az állampapírok hozamának emelkedését vetítette elő, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a várva várt infláció nem érkezik meg.  

Alacsonyabb kötvényhozamok, vagy magasabb infláció

Hétfőn 2019 augusztusa óta ismét negatív tartományba bukott a 10 éves amerikai állampapír reálhozama. A 10 éves papír reálhozamát a 10 éves előretekintő inflációs várakozás nominális hozamokból történő kivonásával számítottuk. Amennyiben 2013-tól megvizsgáljuk az arany árfolyamának és a 10 éves amerikai államkötvény reálhozamának az alakulását, akkor jól látszik a párhuzam. Amennyiben csökken a várható 10 éves reálhozam, az arany árfolyama emelkedik.

Amennyiben kicsit közelebbről vizsgáljuk a helyzetet, megfigyelhetjük, hogy az arany árfolyama egy picit mindig megelőzi az előretekintő reálhozamok alakulását, így felmerülhet a kérdés, hogy ezúttal az infláció  növekedésére vagy a kötvényhozamok csökkenésére számítanak-e a befektetők.

Amennyiben szép lassan visszatérne az infláció, és tartósan alacsonyan maradnának a kamatok, az arany piacára ismét visszatérhetne a bika. A kamatok pedig tartósan alacsonyan maradhatnak, ugyanis a világ olyannyira el van adósodva, hogy egy halványan pozitív reálkamat már jelentősen növelné a globális adósságszolgálatot, mely viszont lassulást okozna.

Ez a hatás magyarázza az arany és a részvények párhuzamos jó teljesítményét.

Érdemes aranyba fektetni?

Bár az arany tartása nem fizet semmi hozamot, - nem úgy mint a kötvény vagy részvény birtoklása - azért a reálhozamok további potenciális csökkenése mellett még jópár tényező segítheti a nemesfém árfolyamának emelkedését:

  • Menedékeszköz, tehát ha valami baj van a világban, lásd az aktuális amerikai-iráni konfliktust, akkor hirtelen megnő az arany iránti kereslet.
  • A január mindig erős hónap szokott lenni az arany életében, ugyanis megnő ilyenkor az ázsiai ékszerkereslet, a kínai holdújév beköszönte már igen közel van.
  • A nagy jegybankok folyamatosan zsákolják az aranyat, élükön az oroszokkal és Kínával, de még Magyarország is növelte aranytartalékait.
  • A kínálati oldalt tekintve az aranybányász társaságok folyamatosan olvadnak össze, melynek következtében csökkenhet a verseny a piacon, így csökken a túlkínálat valószínűsége.

Kulcsfontosságú szinteket ostromol az árfolyam

Az iráni feszültségnek köszönhetően 1550 dollár folé szökött az arany árfolyama. Azonban az év végén elkezdődött nagyobb emelkedés teljesen független volt az iráni helyzettől. 2019 júniusa óta egy zászló alakzat épült ki az árfolyamban, mely az év végén áttörésre került, és több fontos ellenállást is legyőzött az árfolyam. Amennyiben tartósan az 1550 forintos szintek felett tud konszolidálódni az arany árfolyama, akkor akár hosszabb távon a 2011-ben felvett 1900 dollár körüli abszolút csúcsok is tesztelhetővé válhatnak.

Címlapkép: Kirill Kukhmar\TASS via Getty Images

NYSE, trader, broker, válság
toyota
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes
European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
toyota