GettyImages-606021978
Üzlet

Aki egy éve Apple-részvényt vett, az nagyon sokat keresett - De mi jön most?

A tavalyi részvénypiaci szárnyalásból a technológiai részvények sem maradtak ki, az Apple befektetői például közel duplázni tudtak egyetlen év alatt. Ennek fényében megnéztük, hogy mi a befektetési sztori most az amerikai technológiai óriásoknál, hogy mennyire szálltak el az árazások az árfolyamemelkedés után és hogy mit várnak a szektortól az elemzők.

Majdnem duplázott az Apple tavaly

Nagyot mentek 2019-ben az amerikai tőzsdék, a raliból a nagy amerikai technológiai részvények is kivették a részüket, nem is kicsit, az Apple árfolyama közel duplázódott tavaly. A Microsoft és a Facebook 50 százalék feletti emelkedéssel zárta az évet és az Alphabet is felülteljesítő volt az irányadó indexekhez képest, több mint 35 százalékos erősödésével.

Voltak azonban szerényebben teljesítők is a szektorban tavaly, az úgynevezett FAANG-részvények közül az Amazon és a Netflix valamivel kisebb mértékű emelkedést mutatott: az internetes kiskereskedelmi cég papírjai kevesebb mint 20 százalékkal értékelődtek fel (de ez is elég volt az új történelmi csúcshoz), a Netflix pedig inkább stagnált tavaly.

Mi a sztori az egyes cégeknél?

Az általánosan kedvező részvénypiaci hangulat mellett egyedi sztorik is meghúzódtak az emelkedések mögött. Az Apple-nél negyedévek óta aggódva figyelik a befektetők, ahogy a legfontosabb terméke, az iPhone eladásai csökkennek. Tavaly év elején még egy profit warningot is kénytelen volt közzétenni a vállalat (amire már két évtizede nem volt példa), elsősorban a kínai eladások gyengélkedése miatt. Mindeközben nem látszik egy olyan új húzótermék a cégnél, ami átvehetné majd az iPhone helyét, mint a növekedés motorja. A hardverek terén legalábbis.

Mert azért a szolgáltatások üzletág dinamikusan növekszik és ősszel elindult az Apple streaming médiaszolgáltatása is. A befektetői optimizmust fűtötte, hogy az év végi adatok szerint a legújabb iPhone-sorozat, az ősszel piacra dobott 11-es széria fogadtatása a vártnál kedvezőbb volt, az eladások jól alakultak és jövőre jöhetnek az 5G-s iPhone-ok, amitől a telefoneladások fellendülését várják a befektetők. Mindeközben a vállalat szorgalmasan veszi a saját részvényeit, amire bőven ad fedezetet a hatalmas készpénzállománya és stabilan fizeti az osztalékot is a cég. A legutóbbi gyorsjelentés szerint 2019 harmadik negyedévében összesen 21 milliárd dollárt fordított a cég osztalékokra és saját részvény vásárlásokra.

A Facebook tovább növelte dominanciáját a közössági oldalak között, mostanra már az emberiség harmada legalább havonta egyszer bejelentkezik profiljával a Facebookra. És még így is folyamatosan tudja növelni felhasználói számát, negyedévről negyedévre. A hirdetőket nem riasztották el a cég körüli adatkezelési botrányok és az sem, hogy a politika és a szabályozó hatóságok nem nézik jó szemmel a hatalmasra nőtt technológiai behemótokat. A közelgő amerikai elnökválasztási kampányok során is minden bizonnyal szóba fog kerülni a technológiai óriások feldarabolásának lehetősége, ami kockázatot jelenthet a jövőre nézve.

A Microsoft a vállalatok digitális transzformációjából profitál, nagy siker lett a cég felhő üzletága a vállalati szférában, 50 százalék feletti növekedést tudott felmutatni a legutóbbi negyedévben és elnyerte az Amazon elől a Pentagon 10 milliárd dolláros felhőprojektjét. A befektetők örömmel fogadták azt is, hogy a Microsoft újabb részvényesi készpénz-visszajuttatást jelentett be ősszel, folytatva a korábbi programokat. 40 milliárd dolláros saját részvény-visszavásárlási programot indít és megemelte a negyedéves osztalékot is.

A Google anyavállalatánál, az Alphabetnél a tavaly év nagy sztorija az volt, hogy a két egykori alapító, Larry Page és Sergey Brin bejelentette, hogy háttérbe vonulnak és az eddig a Google-t vezető Sundar Pichai felel majd a jövőben az egész vállalatbirodalomért. A cégen belül felerősödtek a közelmúltban a feszültségek, miközben a vállalat a növekedésért küzd és a szabályozó hatóságok is szorongatják. Az Alphabetnél a bevételek többsége még mindig az internetes hirdetésekből származik, ahol lassulásra készülhet a cég, így ideje lenne kitalálni, hogy miből lesz a jövőben a növekedés. A cloud computing piacon még mindig csak a harmadik legnagyobb szereplő az Amazon és a Microsoft után és bár a YouTube nagy siker, azt gondosan titkolja a vállalat, hogy mennyit tesz hozzá a profitsorhoz. Közben a jövőbe mutató fejlesztésekért felelős „Other Bets” üzletág csak viszi a pénzt, negyedévente fél és 1 milliárd dollár közötti veszteséget termel az EBITDA szintjén.

Az Amazon közel két évtizeden keresztül gyakorlatilag nem termelt profitot, az elmúlt negyedévekben azonban már szemmel látható nyeresége volt a vállalatnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a veszteséges működés mögött az állt, hogy amit a működéssel megtermelt a vállalat, azt évről évre a növekedés szolgálatába állította és beruházásokra fordította. Mostanra azonban a készpénztermelés olyan mértéket ért el, hogy a beruházások már nem tudnak lépést tartani vele, így egyes elemzők várakozásai szerint hamarosan az Amazon lehet a legnagyobb készpénztermelő gépezet az amerikai vállalatok között. A cégnél a bevételek nagy részét még mindig alacsony profit marzsú online kiskereskedelem adja, a nyereség nagy része a cloud üzletágnak köszönhető.

A nagy techcégek közül a Netflix mutatta a leggyengébb teljesítményt az elmúlt egy évben, a befektetők a streaming piacon megjelenő új szereplők és az erős verseny miatt aggódhatnak. Az év végén olyan nagy nevek léptek be a piacra, mint az Apple, vagy a Disney. Pedig a cég számaival egyelőre nincs baj, az előfizetők száma növekedett tavaly globális szinten és a rekordprofitot érhetett el a cég 2019-ben az elemzői várakozások szerint.

Hatalmasra nőtt behemótok

A technológiai vállalatok az elmúlt évek árfolyamemelkedései után a legnagyobb amerikai cégek listájának élén találjuk mostanság. A nagy versenyfutás közepette az Apple lett a világ első ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációjú vállalata 2018-ban, de azóta a Microsoft és az Amazon is megütötte a bűvös szintet és az Alphabetnél is már közel van hozzá. Sőt, hamarosan már az 1500 milliárdos szintet veheti célba a Apple és a Microsoft.

Merre mehet tovább az árfolyam?

Az elemzők látnak még felértékelődési potenciált a technológiai behemótok részvényeinél többségében, annak ellenére, hogy milyen szárnyalást mutattak tavaly a papírok. Az átlagos elemzői célárak alapján az Amazonra a legoptimistábbak az elemzők, közel 15 százalékos felértékelődési lehetőséget látnak benne.

A Facebook és a Netflix részvényei esetén is jelentősebb, 7, illetve 8 százalékos erősödés várható az átlagos célár alapján,

míg a Microsoftra és az Alphabetre 3-3 százalékos emelkedést jósolnak a szakértők.

Az Apple papírjaira vonatkozó átlagos célár viszont a jelenlegi árfolyam alatt van, több mint 10 százalékkal.

Lesz még itt növekedés?

A Netflix és az Amazon határozottan nagy növekedési sztori még, az elemzői konszenzus alapján a következő évekre 20 százalék körüli bevételnövekedés mellett jelentős profitbővülés is várható. A Netflixnél 2020-ra 60, 2021-re 50 százalék feletti nyereségbővülést várnak az elemzők átlagosan, míg az Amazonnál a 2019-es, viszonylag gyenge, mindössze 2,6 százalékos profitnövekedés után idén 30, jövőre pedig 45 százalékkal emelkedhet a nyereség.

A Microsoftnál stabil, valamivel 10 százalék feletti bevétel-és profitnövekedést várnak az elemzők a következő évekre. Az Apple-nél egy alacsonyabb, egyszámjegyű bevételnövekedés mellett 10 százalék feletti ütemben bővülhet az egy részvényre jutó eredmény, nagyrészt a saját részvény vásárlások részvényszám-csökkentő hatásának köszönhetően.

A Facebooknál a bevételnövekedési ütem lassulását várják az elemzők a következő évekre, a pofit az idei, átmeneti esést követően újra dinamikus, 40 százalék feletti növekedést mutathat jövőre. Az Alphabetnél szintén egy gyengébb évet várnak 2019-re az elemzők, de 2020-tól ismét kétszámjegyű dinamika jöhet.

Drága vagy olcsó?

Általánosságban elmondható, hogy a techóriások árazása megemelkedett az egy évvel ezelőtti szinthez képest 12 havi előretekintő P/E ráta alapján, bár ehhez az is hozzájárult, hogy 2018 végén volt egy jelentősebb részvénypiaci korrekció, ami lehozta akkor az értékeltségi szinteket.

Az Amazon és a Netflix esetén a profitabilitás már elérte azt a szintet, hogy P/E ráta alapján is értékelhető legyen, a két évvel ezelőtti háromszámjegyű P/E rátákhoz képest most már „csak” 60-70-szeres a szorzó (12 havi előretekintő P/E ráta). Ez még mindig kimagasló a nagy techcégek között, amelyek jelenleg 20 és 30 közötti rátán forognak. Viszont a drágább árazást a magasabb növekedési várakozások indokolják, különösen igaz ez a Netflixre.

Az Apple esetén az elemzői várakozások javulása nem követte az árfolyam tavalyi szárnyalását, ennek eredményeként a részvények 12 havi előretekintő P/E rátája közel 10 éve nem látott magasságba emelkedett. De még így is a legalacsonyabb a FAANG-részvények között. Az elmúlt öt évben jellemzően diszkonttal forogtak a papírok, mostanra nagyrészt ezt dolgozta le az Apple.

A Microsoft és az Alphabet értékeltsége az elmúlt években fokozatosan emelkedett, a Facebook értékeltsége pedig a pár évvel ezelőtti kiugró szintekről a szektorátlag közelébe csökkent.

A technológiai részvények is kivették részüket a tavalyi részvénypiaci szárnyalásból, ami azt eredményezte, hogy az árazási szintek megemelkedtek, a profitvárakozások ugyanis nem nőttek olyan mértékben, mint az árfolyamok. Az értékeltség még így sincs elszállva, különösen annak fényében, hogy a nagy techcégeknél jellemzően kétszámjegyű profitnövekedést várnak az elemzők a következő évekre. A szektort övező hangulatot azonban ciklikus iparágként egy negatívabbra forduló makrogazdasági környezet érzékenyen érintheti és a szabályozói törekvések is fokozott kockázatot jelentenek a közeljövőre nézve. Az elemzők mindenesetre egyelőre inkább pozitívan a nagy amerikai technológiai cégek részvényeire, az Apple kivételével árfolyamemelkedést várnak idénre az átlagos célárak alapján.

Címlapkép: Sean Gallup/Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
intel logo company