cimlap_mol0121
Üzlet

Másfél éves mélypontra esett a Mol, de miért?

Fontos szintet készül letörni a Mol árfolyama, amelyet követően véleményünk szerint begyorsulhat az esés. További rossz előjel, hogy az átlagosnál jóval nagyobb a forgalom, ráadásul fundamentális okai is vannak a gyenge teljesítménynek.

Nagyon csúnya a grafikon

A Mol augusztus óta már ötödjére teszteli a 2800 forintnál húzódó erős támaszvonalát. Már korábban is felhívtuk a figyelmet rá, hogy ez rossz jel, ugyanis egy támasz szint minél többet kerül tesztelésre, annál nagyobb valószínűséggel eshet el. Az elmúlt négy alkalommal ennyire még sosem szúrt le az árfolyam, amennyiben a 2800-as szint alatt zárná a mai kereskedést a Mol, az igen rossz előjel lenne az elkövetkezendőkre.

Kérdés, hogy a rossz forgatókönyv esetén meddig eshet az árfolyam. A következő jelentős szint 2630 forintnál található, mely még 2017 elején működött ellenállásként, majd ezt követően többször is megfogta a korrigáló árfolyamot. Ebből következően egy közel 6 százalékos esést könnyen elszenvedhet az olajpapír árfolyama a közeljövőben.

Bőven van eladó

A forgalom igen jelentős, a napi átlag két és félszerese jelenleg, mely azt mutatja, hogy számottevő mennyiségben szabadulnak az eladók Mol részvényeiktől.

Forrás: Portfolio

Mit csinálnak a közvetlen szektortársak?

Felmerül a kérdés, hogy mi okozhatja a hazai olajpapír lemaradó teljesítményét, így első ötletként felmerült a közvetlen szektortársakkal való összehasonlítás lehetősége. Összességében megfigyelhető, hogy a régiós olajtársaságok már tavaly november óta lemaradóak , és nem vettek részt a mai napig is tartó globális részvénypiaci raliban. Ezenbelül is feltűnő az OMV relatív ereje, és a PKN relatív gyengesége, mely azt az üzenetet hordozza magában, hogy valószínűleg a finomítás tevékenység lehet a gyenge láncszem a szektoron belül, ugyanis a PKN Orlen erősen finomítás tulsúlyos tevékenységet végez, az OMV kutatás-termelésben erősebb, a Mol pedig kiegyensúlyozott az olajipar két klasszikus üzletága szempontjából.

A gázolaj a bűnös

A finomítói és petrolkémiai marzsok már decemberben sem voltak túl fényesek, azonban azóta romlott a kép. A Brent-Ural különbözet elkezdett visszaemelkedni, amely jóformán egy az egyben rontja a Mol finomítói árrését. Azonban a legnagyobb probléma mégsem ez, hanem a gázolaj finomítói marzsának a hirtelen beszakadása, mely a Mol finomítói termeléséből a legnagyobb szeletet hasítja ki a maga 45,6 százalékával.

A gázolajban nagy sztori volt az úgynevezett IMO átállás 2020 januárjától, aminek a keretében a szabályozás rákényszerítette a nagy tengeri hajókat, hogy csupán alacsonyabb kéntartalmú üzemanyaggal működhetnek az elkövetkezendőkben. A piac arra spekulált, hogy ennek következtében jelentősen megnövekedhet a gázolaj kereslete, azonban ez a várakozás a mai napig nem igazolódott be. A megnövekedett gázolaj kereslet helyett a nagyon alacsony kéntartalmú fűtőolaj (VLSFO) kereslete bővült jelentősen, mellyel rendesen rácáfolt a gázolajjal kapcsolatos piaci várakozásokra, így most ezen elképzelések kiárazódásának lehetünk szemtanúi a beszakadó marzsok láttán.

Fontosabb események a láthatáron

A legközelebb érkező esemény a február első munkanapján várható januári tény finomítói és petrolkémiai marzsok publikálása lesz, melyek már decemberben sem voltak túl fényesek, és januárban tovább romolhat a fentebbi okok miatt a helyzet, amennyiben nem áll be valamilyen gyökeres fordulat hamarosan.

A negyedik negyedéves gyorsjelentés február 21-én fog napvilágot látni, míg március 5-6-án Bécsben fognak ülésezni az OPEC+ tagjai, mely a kőolaj árfolyamán keresztül gyakorolhat jelentősebb hatást a Mol árfolyamára.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Koronavírus