cimlap_Mol0205
Üzlet

Romlik az iparági környezet, de a Mol stratégiája megmentheti a helyzetet

Egyre fontosabb a Mol és az olajtársaságok életében a petrolkémia, ugyanis a motorüzemanyagok kereslete a növekvő környezettudatosságnak köszönhetően várhatóan csökkenni fog a jövőben. 2019 második felében jelentősen elkezdett szűkülni a Mol petrolkémiai marzsa, mely akár tartósan alacsony szinten is maradhat. Azonban az épülő poliolüzem megmentheti a helyzetet, és amennyiben a jelenlegi szinten maradna a petrolkémiai árrés, akkor előreláthatólag az új poliolgyár profitja kompenzálni tudná a becsült eredménycsökkenést.

A petrolkémia az iparág egyik mentsvára

Az egyre erősödő dekarbonizációs politikai nyomásból fakadóan egyre több olajcég próbálja csökkenteni a finomítói termékpalettájában a motorüzemanyagok mennyiségét, és növelni a petrolkémia alapanyagaként szolgáló nafta mennyiségét. Ez a Mol esetén 2030-ra egy igen radikális fordulatot ölthet a stratégia szerint, ugyanis a jelenlegi kétharmados szintről feleannyira csökkenhet a motorüzemanyagok súlya a finomítói végtermékekben, és egyben 66 százalékkal növekedhet a naftatermelés.

Forrás: Mol

A jelenlegi termékmix

A Mol petrolkémiai termékpalettájának 41 százalékát az etilén alapú termékek adják, 37 százalékát pedig a polipropilén termelése. Ez a két fő termékcsoport határozza meg a marzs több mint háromnegyedét, így elsődlegesen ezen produktumokra érdemes koncentrálni.

Annak érdekében, hogy egy kicsit jobban megértsük a fentebbi termékek jelentőségét, utánanéztünk a felhasználásuknak:

  • Nagysűrűségű polietilént (HDPE) leggyakrabban termékek csomagolására, italos palackok, tisztítószeres flakonok, szemetes konténerek és vízvezeték előállítására használják.
  • Az alacsony sűrűségű polietilént (LDPE) elsősorban fóliának és műanyagzacskónak szokták alkalmazni.
  • A polipropilént csomagolásra, írószerekhez, műanyag alkatrészekhez használják fel, de még a textilipar is támaszkodik rá.

Csökken a bevétel, nő a költség

2019 második negyedévének a végén jelentősen elkezdett beszűkülni a Mol petrolkémiai marzsa, amit az alábbi ábra jól szemléltet, bár a szakadó olajáraknak köszönhetően január végén erős felpattanást láthattunk az árrésekben. 

A marzsot érdemes az elemeire bontani, ugyanis kíváncsiak voltunk, hogy inkább a főbb végtermékek árainak a csökkenése, vagy az alapanyagul szolgáló nafta drágulása okozhatta-e a lefele mutató tendenciát. Végül arra jutottunk, hogy a képlet mindkét lába pont rossz irányba változott az elmúlt fél évben.

Tartós nyomás alatt maradhat a petrolkémiai marzs

Felmerül a kérdés, hogy rövidtávú tendenciáról, vagy inkább ciklusfordulóról beszélhetünk-e, azaz hosszabb távon is alacsony marzsokkal lesz-e kénytelen szembesülni a Mol, vagy sem.   

A polietilének gyenge teljesítményét nagyrészt az magyarázza, hogy az olcsóbb amerikai import elárasztotta az európai piacokat is, másrészt pedig világgazdaság növekedésének a lassulása a keresleti oldalt tartja nyomás alatt. Az amerikai import robbanásszerű növekedését jól szemlélteti, hogy a HDPE termékből behozott mennyiségek 2019-es év első nyolc hónapjában háromszor akkorák voltak, mint a 2018-as hasonló időszaki értékek. Az amerikai palagáz forradalom tett be a marzsoknak, ugyanis etilént nemcsak olajalapon naftából, hanem földgázból is elő lehet állítani, és a gázalapon előállított etilénnel nem képes felvenni a versenyt az olajalapú gyártás költségoldalon. A Közel-Keleten is jelentős mértékben állítanak elő gázból etilént, mely tovább szorítja lefele a Mol etiléntermékeken realizált marzsát.

A polipropilén keresleti oldalára is rányomja a bélyegét a romló globális konjunktúra, ráadásul még a neheze hátra lehet, ugyanis az új termelőegységek piacra lépése 2021 és 2023 között várható, melynek következtében jelentősen összeszűkülhetnek a marzsok.  

A nafta árfolyama pedig főleg a nyersolaj árfolyamától függ, a nagyobb mozgásokat jól magyarázza a kőolaj árfolyamának változásai.

A poliol mentheti meg a petrolkémia profitabilitását

2021 második felében készülhet el a poliol üzem, mely már egy sokkal magasabb hozzáadott értékű termék, így jóval magasabb árrés realizálását teszi lehetővé, mint ami a polipropilén előállítása során elérhető lehet. A poliolgyártás a polipropilén előállításhoz képest 400-500 euro/tonnás árrésnövekedést eredményezhet, amennyiben historikus adatokat vizsgálunk.

Forrás: Mol

A poliolokat széles körben használják fel, és előnyös tulajdonságuk, hogy a keresletük a gazdasági növekedéssel korrelál, így rendkívül jó diverzifikációt jelent a hagyományos olajipari üzletágakkal szemben. A poliolból, izocianátokkal keverve poliuretán készül, amit az építőiparban, bútorgyártásban, autógyártásban, textiliparban, de még a faiparban is hasznosítanak.

A Mol becslése szerint ciklusközepi marzsokkal számolva 170 millió dollárt meghaladó EBITDA növekedést generálhat az épülő üzem éves szinten, pesszimista árrésekkel kalkulálva pedig 100 millió dollárt.

Forrás: Mol

Ellensúlyozásra kerülhet a gyengébb petrolkémiai marzskörnyezet

A Mol 2019-re kitűzött CCS EBITDA célja 2,4 milliárd dollár. Amennyiben tonnánként tartósan 250 euró maradna a Mol petrolkémiai árrése 2020 folyamán, az a 2019-es átlagos 371,9 eurós marzs harmadával való zsugorodását jelentené. A Mol számításai szerint 50 euró/tonnás marzsváltozás 80 millió dollárral érintheti a készletváltozástól és egyszeri tételektől tisztított (CCS) EBITDA-t, akkor egy 121,9 dolláros árréscsökkenés 195 millió dollárral, azaz önmagában 8 százalékkal vetheti vissza a Mol 2019-re célul tűzött CCS EBITDA-ját.

A poliol üzem 2022-től már jelentősen hozzájárulhat a Mol eredményéhez, mely a 170 millió dolláros EBITDA-jával kompenzálhatná a gyengébb petrolkémiai marzsot, amennyiben hosszabbtávon is fennmaradna a 250 euro/tonnás érték. 

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Elárulta a Transferwise, mire készülnek Magyarországon
koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Elárulta a Transferwise, mire készülnek Magyarországon