Előfizetői tartalom

Még annál is nagyobb lehet az emberiség klímapusztítása, mint eddig hitték

A fosszilis energiahordozók használata 25-40 százalékkal nagyobb metánkibocsátással járhat az eddig véltnél - állítja a New York-i Rochesteri Egyetem kutatóinak a Nature-ben ismertetett új jelentése. A kutatás fenntartásokkal kezelendő eredménye szerint így a szén-dioxidnál is agresszívebb üvegházhatású gáz óriási tömegekben a légkörbe való kerüléséért szinte kizárólag az emberi tevékenység tehető felelőssé. A felfedezés ugyanakkor bizonyos tekintetben reménykeltő, mivel az emberi tevékenységgel összefüggő emisszió visszafogása az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének korábban feltételezettnél nagyobb potenciálját hordozhatja magában.

Az évente geológiai forrásokból a Föld légkörébe kerülő összes metán mennyiségét jelenleg mintegy 172-195 millió tonnára becsülik, amiben az emberi tevékenységgel összefüggő kibocsátás mellett az egyéb, nem biológiai eredetű emisszió is beletartozik (például természetes gázszivárgások). A kutatók mindeddig úgy becsülték, hogy ebből a mennyiségből 40-60 millió...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái