cimlap_arany0317
Üzlet

A koronavírus ellen szánt gazdasági gyógyszerek az aranyat repíthetik a fellegekbe

Fundamentálisan továbbra is nagyon jó sztorinak tűnik aranyat tartani. A koronavírus okozta világgazdasági sokk, és annak várható túlgyógyszerezése ideális terepet jelent az aranyba befektetőknek, nem is beszélve a világ dollártól való függetlenedési tendenciájának várható folytatódásáról. Érdemes lehet a vételekkel kivárni míg megszűnnek a pánikeladások a piacokon, illetve nem ártana, ha egy picit csökkenne az emelkedésre spekuláló piaci szereplők pozícionáltsága.

Az arany keresleti oldala, fókuszban a jegybankok és az ETF-ek

2019-ben összességében 1 százalékkal csökkent éves szinten az arany iránti kereslet, bár az arany ETF-ekbe áramló tőke rekordot döntött, azonban az árfolyam emelkedése miatt viszont csökkent az ékszer és a rúd illetve érme kereslete, melyért leginkább India és Kína tehető felelőssé.

2019-ben az ETF-ekbe 401 tonna arany áramlott az enyhülő monetáris politikának és a növekvő geopolitikai feszültségeknek köszönhetően, mely 426 százalékos növekedésnek felel meg éves alapon, és ezzel soha nem látott szintekre emelkedett az arany alapok készletszintje.

A központi bankok az elmúlt kilenc év után ismét nettó vevők voltak 2019-ben, és éves szinten 650 tonnával nőtt globálisan a jegybankok aranytartaléka, mely az elmúlt 50 év második legnagyobb bővülése.

Mindezek mellett érdemes megjegyezni, hogy még a kínai vásárlások előtt óriási tér áll, ugyanis még a 3 százalékot sem éri el a kínai központi bank aranytartaléka a teljes eszközállományon belül, és az oroszoknak is még van tér további vásárlásokhoz.

Az arany kínálati oldala

A teljes aranykínálat 2 százalékkal bővült tavaly, mely lényegében az árfolyamnövekedésnek köszönhetően megugró arany újrahasznosításának volt köszönhető. A bányák termelése még 1 százalékkal csökkent is éves alapon, azonban az arany újrafeldolgozás 11 százalékkal növekedett éves összehasonlításban, mely egyértelműen a magasabb aranyár miatt következett be, és így 2012 óta nem látott méreteket öltött.

Miért érdemes aranyba fektetni?

 • A koronavírus okozta gazdasági sokk bizonytalanságot szül a gazdaságban.

  Benne van a pakliban, hogy a 2008-as tapasztalatok után a döntéshozók túlgyógyszerezik, azaz túlstimulálják a gazdaságot, mellyel tovább nő az összes szereplő kumulált eladósodottsága. Ebből következően tartósan alacsonyan maradhatnak a kamatok a jövőben, mivel a növekvő adósságteher jelentősen lassítaná a gazdaságot.

  Ez pedig masszívan támogathatná az arany árfolyamát, ami lényegében negatívan korrelál a 10 éves előretekintő reál kamatokkal. Az utóbbi napok reálhozam ugrása annak volt köszönhető, hogy a recessziós félelmek miatti jövőben árazott inflációcsökkenés mértéke meghaladta a 10 éves amerikai állampapír hozamcsökkenését.
  real hozamok
 • Várhatóan továbbra is fennmaradhat a jegybankok nettó vételi pozíciója, mely lényegében a dollártól való függetlenedés egyik eszköze lehet.

  Az arany nagy előnye, hogy nincs partnerkockázata, azaz nem függ egy másik féltől az eszköz értéke. Kína és Oroszország jelenleg gazdasági háborút vív az Egyesült Államokkal, így kifejezetten céljuk lehet a dollár eszközeiket tovább csökkenteni, és ennek egy részét arannyal kiváltani.
 • Bár rövid távon kedvezőtlen hatást gyakorol egy gazdasági visszaesés az ékszer- és az érmekeresletre, azonban hosszútávon Kína és India erőteljes növekedése fokozhatja az ezek iránti igényt. A két ország tradicionális szertartásokhoz használja a sárga nemesfémet, így a növekvő népesség növekvő ékszerkeresletet generálhat.

Túl sokan spekulálnak emelkedésre

A pozícionáltságot szemlélve jól látszik, hogy jelenleg közel historikus csúcson van a nettó spekulatív aranypozíciók számossága, ami negatívum a jövőbeli árfolyamemelkedési potenciál szempontjából, ugyanis már túl sokan vettek fel pozíciókat további árfolyamemelkedésre spekulálva, tehát érdemes ezt a grafikont egyfajta kontraindikátornak használni. Azonban némi pozitívum, hogy már 2019 második felétől igen magas az árfolyamemelkedésre játszók száma, azonban ennek ellenére jól tudott az elmúlt időszakban teljesíteni az árfolyam. A grafikon értelmezését segítve jól megfigyelhető, hogy amikor a nettó spekulatív pozíciók relatíve magasak voltak, az mindig egy lokális csúcspont előjele volt.

Közel a beszálló

Rendkívül jól viselkedett az arany árfolyama egészen március elejéig, amikor reális eséllyé vált, hogy a koronavírus globális méretű járvánnyá fajulhat. Amennyiben figyeljük a grafikont, akkor észrevehetjük, hogy az arany decemberi kitörése a június óta formálódó zászló alakzatból csendben történt, amikor még szó sem volt koronavírusról. Majd január elején az Egyesült Államok likvidált egy magas rangú iráni tábornokot, de miután hamar megnyugodtak a kedélyek, az arany továbbra is az 1550 dolláros szint felett tudott konszolidálódni. Ezt követően a koronavírus kínai terjedése kezdetben pozitívan hatott az arany árára, ekkor még tudott profitálni a sárga nemesfém a menekülőeszköz jellegéből. Azonban az utóbbi napokban a masszív részvénypiaci eladások következtében az arany árfolyama sem maradt sértetlen, ugyanis az egyéb eszközosztályok esése következtében megnövekedő letéti követelmények teljesítéséhez szabadulni kellett az arany pozícióiktól is a befektetőknek. Tehát rövid távon paradox módon az kedvezhet az arany árának, ha ez a hatalmas volatilitás lecsökken, és egy kicsit megnyugszanak a befektetők.

Amennyiben tartósan az 1550 dolláros jegyzés fölött tud maradni az árfolyam, és megszűnik ez a hatalmas volatilitás és pánik eladások a piacokon, akkor érdemes lehet jó beszállópontot keresni az aranyban.

Címlapkép: Kerem Uzel/Bloomberg via Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
New York tőzsde