cimlap_Mol_0320
Üzlet

Majdnem rekordott döntött a Mol, akkorát emelkedett az árfolyama

Szárnyal a Mol és az olajszektor a mai nap folyamán, mellyel könnyen rekord dőlhet a hazai olajtársaság napi emelkedésének történetében, miután tegnap még eddig sohasem látott mértékben emelkedett a kőolaj árfolyama. Ráfér a kiadós emelkedés a hazai olajpapírra, ugyanis már napok óta rendkívül túladott szinteken tartózkodott az árfolyama. Végül nem sikerült a csúcsdöntés, azonban így is szép teljesítménnyel zárta a mai napot a Mol.

Hatalmas, 15 százalékot  meghaladó szárnyalásban a Mol részvénye, azonban az árfolyam még így is idén 36 százalékot veszített az értékéből.

Viszont amennyiben 15,6 százaléknál magasabb szinten tudna zárni az árfolyam, akkor az a legnagyobb napi emelkedés lehetne a Mol tőzsdei történetében! Márpedig a mai nap folyamán már 17,5 százalékos pluszban is állt a jegyzés.

Jól látható, hogy az emelkedés nem vállalat specifikus, hanem leginkább a hirtelen jött jó részvénypiaci hangulatnak köszönhető, és azon belül is az olajszektort nagyon vásárolják a befektetők. Még az feltűnő, hogy a nagyobb kutatás-termelés (upstream) kitettséggel rendelkező vállalatok tudnak a legjobban profitálni a mai raliból.

Az emelkedés legfőbb oka a kőolaj szárnyalása, mely a tegnapi napon 24 százalékot emelkedett, mely nagyságú szárnyalásra eddig még sosem volt példa. A nagy olajpiaci zuhanást követően Trump megszólalt és azt állította, hogy a megfelelő pillanatban be fog avatkozni a két olajnagyhatalom, a szaúdiak és az oroszok által vívott harcba.

A Mol finomítás és petrolkémiai tevékenységének rövid távon kifejezetten jót tett az olajárak hanyatlása, így ezúton is beigazolódni látszik a magyar olajtársaság stratégiája a diverzifikált üzleti modellje kapcsán.

Nem utolsó sorban technikai elemek is közre játszhatnak a mai szárnyalásban, ugyanis már napok óta rendkívül túladott a részvény árfolyama, ahogyan azt a 30 alatti RSI indikátor is jól mutatja.

Update 17:34

Sajnos nem sikerült a Molnak a bravúr, de azért nincs szégyenkezni valója a hazai olajtársaságnak a mai teljesítménye után, a 13,4 százalékos szárnyalással a 6. helyet tudta megszerezni magának az eddig valaha látott legjelentőebb emelkedések listáján.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
BÉT 4iG