cimlap_olaj0326
Üzlet

Egyre pesszimistábbak az olaj-előrejelzések

Portfolio
Egyelőre alig hatnak az olaj árára a hatalmas mentőcsomagok, ugyanis rövid távon óriási túlkínálat várható az olajpiacon. Egyre durvább olajfogyasztás-csökkenési előrejelzések látnak napvilágot, a készletek pedig csak folyamatosan nőnek.

Hiába a Fed korlátlan likviditásnyújtása és az amerikai szenátus által elfogadott 2000 milliárd dolláros költségvetési segélycsomag, az olaj nem tud jelentősen elrugaszkodni az idei mélypontjától.

Azonban rövid távon aligha oldják meg a hatalmas monetáris és fiskális stimulusok az olaj problémáját, ugyanis a kereslet óriási mértékben esik vissza a karanténoknak köszönhetően, az olajháborúban pedig még továbbra sincs enyhülés, melynek értelmében április elsejétől az OPEC és Oroszország annyi olajjal áraszthatja el a piacot, amennyivel csak szeretné.

A Goldman Sachs tovább csökkentette a márciusi és áprilisi globális olajkeresletre való várakozásait, mellyel ebben a hónapban 10,5 millió hordó/nappal, áprilisban pedig 18,5 millió hordó per nappal kevesebb fogyasztást prognosztizál. 2019-ben még 100 millió hordó/nap körül mozgott a világ olajkereslete. 2020 egészét tekintve pedig napi 4,25 millió hordó kereslet zsugorodásra számít az elemzőház.

A világon radikálisan csökkenő üzemanyagfogyasztás miatt az olajfinomítók csökkentik termelésüket, növekednek a készleteik, és ennek következtében egyre kevesebb nyersolajra van szükségük, aminek alapján a Goldman 20 dolláros átlagos olajárra számít 2020 második negyedévében. Meredeken emelkednek a világ olajkészletei annak ellenére, hogy a tárolói kapacitások tarifái 50-100 százalékkal is megemelkedtek.

Az Egyesült Államok folyamatosan próbálja győzködni a szaúdiakat, hogy korlátozzák kitermelésüket, ugyanis elemi érdekük, mivel az USA palaolajszektora a jelenlegi olajárszintek mellett masszívan veszteséges. Az ING elemzője ehhez annyit fűzött hozzá, hogy kicsi az esélye, hogy sikerrel járhat az amerikaiak lobbija, de abban az esetben is csak megtámasztani tudná az árakat a szaúdiak lépése, de emelni nem, ugyanis olyan erős a keresleti oldal szűkülése.

Az Amerikai Energia Ügynökség (EIA) tegnap újabb 1,6 millió hordós készletnövekedésről számolt be az előző hét kapcsán, mely már zsinórban kilencedik hete mutat növekedést a tárolók szintje.

Címlapkép: John Lamparski/NurPhoto via Getty Images

panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
New York tőzsde