Előfizetői tartalom

Végigsöpör a koronavírus a magyar IT-szektoron - Mi lesz az informatikusok sorsa?

Turzó Ádám Pál
A globális válság első hatásait már most érzik a hazai IT-vállalatok: van, ahol ez jelentős extra terhelés, megrendelések formájában jelentkezik, de több piaci szereplő arról számolt be, az ügyfeleik bizonytalansága is érzékelhető már. A szektor zökkenőmentesen állt át szinte teljes home office működésre, a gondot inkább az jelentheti számukra, ha elhúzódik a válság, lesz-e elég megrendelésük. Ugyanakkor úgy néz ki, az alkalmazottaikat megtartva tervezik átvészelni a következő nehéz időszakot. Ha a válság nem csitul el egy-két hónapon belül, akkor főleg a kisebb IT-vállalkozásoknak jelenthet majd gondot, hogy a csökkenő bevételek miatt kifogynak a tartalékokból, és fizetési problémákkal szembesülnek, elbocsátásokra kényszerülnek.

A magyar gazdaságban eddig is kulcsfontosságú iparág volt az IKT-szektor, illetve az ezen is túlmutató digitális gazdaság, amely az IVSZ és a Microsoft közös kutatása szerint a teljes magyar GDP legalább 25%-át adja, ha figyelembe vesszük a nem IKT cégek (pl. autógyárak, feldolgozóipari üzemek, pénzügyi szolgáltatók, online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások, IT-tanácsadók...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái