4ig_internet_it_informatika
Üzlet

Végigsöpör a koronavírus a magyar IT-szektoron - Mi lesz az informatikusok sorsa?

A globális válság első hatásait már most érzik a hazai IT-vállalatok: van, ahol ez jelentős extra terhelés, megrendelések formájában jelentkezik, de több piaci szereplő arról számolt be, az ügyfeleik bizonytalansága is érzékelhető már. A szektor zökkenőmentesen állt át szinte teljes home office működésre, a gondot inkább az jelentheti számukra, ha elhúzódik a válság, lesz-e elég megrendelésük. Ugyanakkor úgy néz ki, az alkalmazottaikat megtartva tervezik átvészelni a következő nehéz időszakot. Ha a válság nem csitul el egy-két hónapon belül, akkor főleg a kisebb IT-vállalkozásoknak jelenthet majd gondot, hogy a csökkenő bevételek miatt kifogynak a tartalékokból, és fizetési problémákkal szembesülnek, elbocsátásokra kényszerülnek.

A magyar gazdaságban eddig is kulcsfontosságú iparág volt az IKT-szektor, illetve az ezen is túlmutató digitális gazdaság, amely az IVSZ és a Microsoft közös kutatása szerint a teljes magyar GDP legalább 25%-át adja, ha figyelembe vesszük a nem IKT cégek (pl. autógyárak, feldolgozóipari üzemek, pénzügyi szolgáltatók, online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások, IT-tanácsadók, SSC-k stb.) házon belüli, folyamatosan bővülő digitális fejlesztéseit.

A digitális gazdaság a teljes hozzáadottérték-teremtésnek a 20 százalékát teszi ki, az elmúlt öt évben 6000 milliárd forinttal nőtt az IKT-szektor által közvetlenül és közvetve megtermelt bruttó hozzáadott érték a tavaly őszi kutatás szerint. Január közepén a Fitch Solutions elemzői még 6,6 százalékos éves növekedéssel számoltak 2020-ról 2023-ra az IT-piacon, azonban ma ez már nem tekinthető reális várakozásnak a megváltozott körülmények miatt.

A Morgan Stanley friss elemzése szerint a magyar gazdaságban nagy visszaesés várható, és ez az IT-szektort is húsba vágóan érintheti: az első negyedév fél százalékos emelkedése után a második negyedévben 4,1, a harmadik negyedévben 8,5%-os is lehet a recesszió, igaz, jövőre látványos felívelés jöhet. 

Ezért is olyan fontos kérdés most, hogy mi történik a szektorban, mit tapasztalnak már most, és mire számítanak a piacon hosszabb távon, hogyan működnek tovább.

Mi történik a hazai IT-piacon?

Az általunk megkérdezett IT-vállalatok a koronavírus okozta válsághelyzet ellenére többségében pozitívan tekintenek a piacukra, legalábbis egyelőre.  A T-Systems válasza szerint, ha csak az általános távmunka és a távoktatás által generált forgalmat és támogatás-igényeket tekintjük, már az jelentősen átformálhatja a hazai piacot. Éreztetni fogja hatását természetesen a beruházások átstrukturálása is, de még korai lenne ezekről a hatásokról beszélni. Egyelőre azon dolgoznak, hogy az ügyfeleik üzletmenetét - ahol szükséges - kibővített vagy újonnan létesített digitális csatornákra tereljék és hogy az egyes szektorok – úgy mint az egészségügy, az oktatás – digitális felzárkózását támogassák.

Az elsősorban a bankok, vagyonkezelési szolgáltatók piacán kitettséggel rendelkező Dorsum úgy látja, az ügyfeleik körében elsődleges a működési folytonosság és stabilitás biztosítása a megváltozott környezetben, de a változások ellenére a piaci szereplők nem gondolkodnak a tervezett digitalizációs irányok megváltoztatásán, a hangsúlyok csökkentésén. Kő Róbert, a cég vezérigazgatója kifejtette:

az ilyen váratlan változások is erősítik az end-to-end digitális szolgáltatások létjogosultságát, és úgy gondoljuk, hogy az elmúlt években megkezdett frontend megoldások innovációi és ezeknek a megerősítése, további fejlesztése helyes irány.

A Balasys biztonsági szolgáltatóként azt tapasztalja, hogy a legtöbb hazai szervezet a kialakult válság miatt átállt az otthonról történő munkavégzésre. A váltás olyannyira gyors ütemű, hogy még a távmunka stratégiával rendelkező cégek is komoly kapacitásproblémákkal küzdenek ezekben a napokban. Az otthoni munkavégzésre történő villámgyors átállás kritikus fontosságú az üzletmenet folytonosság szempontjából, de a távoli hozzáférések biztonsága és a jogosulatlan adatszerzés elleni védelem legalább ilyen fontos. 

A ShiwaForce szerint egy általános lassulásra érdemes számítani, de iparágak esetében eltérő dinamika látszik, a turizmushoz, utazáshoz kapcsolódó IT fejlesztések esetében drasztikusabb lesz a visszaesés, míg a kereskedelem, oktatás, vállalati működés és telekommunikáció újabb lehetőségeket is hozhat. Egyelőre a vállalatok az újratervezés fázisában vannak, de a cég partnereinél most sem kapkodást, hanem inkább konstruktív átgondolást látnak.

A Microsoft szerint fordulóponthoz érkeztünk abban, ahogy az emberek  dolgoznak és ahogy a tanulmányaikat végzik. Az elmúlt két hét rámutatott a globális kereslet példátlan jellegére olyan megoldások iránt, amelyek lehetővé teszik a távoli munkát és a tanulást, a csevegés, a videó- és a fájl megosztásokon keresztül. Nem véletlen, hogy március 18-tól a Microsoft Teams felhasználók száma világszerte 12 millióval 44 millióra nőtt. 

Boda József, a Codecool alapító-ügyvezetője kifejtette, ügyfeleik, a kiképzett junior programozók későbbi foglalkoztatói között is akadtak, akik időt kértek, akár óvatosságból, akár központilag elhatározott létszámstop miatt. Ugyanakkor a cég múlt pénteken online megtartott demóját – mikor az oktatóközpontokban éppen végzett diákok számoltak be tudásukról – közel 10 cég küldöttei nézték végig. Az elhelyezkedésre szóló garanciális ajánlatukat ezért fenn tudják tartani a tanulóik felé.

A kkv-k lehetnek veszélyben

A mostani válságban elsődlegesen érintett nagyvállalatok jó része a kieső forgalom miatt érzett tulajdonosi, menedzsment félelmek miatt költségcsökkentésbe kezdett, de a többi szektorban is érezhető lesz ennek a hatása – véli Laufer Tamás, az IVSZ (Informatikai Vállalatok Szövetsége) elnöke.

A legtöbb iparágban most a biztonságos működésre fókuszálnak, a fejlesztéseket szinten tartják, de új, nagyszabású befektetéseket nem terveznek.  A hazai informatikai KKV-piac nehéz időszak előtt áll, azok is visszaeséssel nézhetnek szembe, akik külföldre, exportra dolgoznak. De míg a kis IT-szolgáltató vállalatok szinte azonnal megérzik a válságot, a fejlesztéssel foglalkozóknál ez a hatás nem azonnal jelentkezik.

Ha két hónapig nincs javulás, akkor következhet erőteljesebb visszavágás a fejlesztéseknél. Amennyiben elfogynak a tartalékok, akkor többen elkezdhetnek gondolkozni költségcsökkentéseken.

Az IVSZ elnöke szerint, ha a válsághelyzet hosszabb lesz, a robotizáció és az automatizáció jelentősen fel fog gyorsulni minden iparágban, még a szolgáltató szektorban is, ahol ma még nem ez a jellemző.

A gyártásban, az autóiparban teljesen természetes ma már, hogy rengeteg robot dolgozik, hegeszt, pakol, csavaroz az üzemekben, a szolgáltató szegmensben ugyanakkor ma még kuriózumnak számít, hogy eddig emberek által végzett munkát – például a tojássütést – robotok végzik; de ezek a „robotok” egyre több helyen meg fognak jelenni. Erre jó példaként említhető a korlátozásokra adott egyik válasz, hogy a lakosság boltba járás helyett házhozszállítással szerzi be az élelmiszereket, ezért sokan lesznek, akik ehhez hozzászoknak, és a válság után is ritkábban keresik fel az üzleteket. A kereskedők így egyrészt a házhozszállítás felskálázása mellett dönthetnek, másrészt a bolti alkalmazottak – például a raktárosok, pénztárosok – munkáját gépekkel válthatják ki.

Ahogy körkérdésünkből is kiderült, a home office miatt érezhetően megnőtt az igény a digitális kollaborációs eszközök, szoftverek bevezetése iránt, Laufer Tamás szerint ugyanakkor ennek haszna valójában többnyire globálisan jelentkezik, ez tartósan nem tudja elhozni a jólétet a hazai IT-vállalatoknak.

Azok, akik informatikai kiszolgálással foglalkoznak, infrastruktúrákat működtetnek, egy elhúzódó válság esetén komoly problémákkal nézhetnek szeme.

Laufer kritikusnak tarja, hogy ezt az átmeneti időszakot a lakosság és a hazai KKV-ék digitális képzésére, fejlesztésére kell fordítani és ehhez meg kell találni a megfelelő támogatásokat.

Lesznek-e elbocsátások a szektorban?

A CodeCool alapítója, Boda József szerint begyűrűzhet egy olyan hatás a piacra, hogy a forrásoktól elszakított, vagy alulfinanszírozott startupok, kisvállalkozások el kell hogy engedjék a drágán foglalkoztatott programozóikat, akik megjelenhetnek a munkaerőpiacon. A nagy cégek eleve hosszabb távon gondolkodnak. Az a szektor, amelyik az elmúlt években a munkaerőhiánytól szenvedett, és minden erejével lojális munkatársi gárdát igyekezett felépíteni, nem engedheti meg, hogy pánikba essen, és csalódást okozzon egy generációnyi programozónak.

A közszájon forgó tizenezres programozói hiány így jelentősen csökkenhet, de ettől még nem valószínű, hogy munkanélküliség fenyegetné ezt a szakmát.

A CodeCoolnál a következő 1-3 hónapban várnak egy igen erős hullámot jelentkezőkből, akkor érhet olyan szintre a válság, hogy ilyen megoldásokra is nyitottabbakká válnak az emberek.

Körkérdésünkben  megkérdeztük az IT-cégeket, hogy lesznek-e náluk a normál üzletmenetben megszokotton túli, terven felüli elbocsátások. A Dorsum válaszában kifejtette, náluk nem lesz kapacitáscsökkentés, hosszú távra terveznek, a jövőbe néznek, és úgy tartják, az ügyfeleiknek szükségük lesz a kapacitásaikra, amikor a válság csitul.

A Balasysnél sem lesznek a megszokotton túli elbocsátások, sőt jelenleg is azon dolgoznak, hogy a kialakult helyzet ellenére is a megszokott módon fogadják az új és a jövőbeni kollégákat.

A T-Systems azt válaszolta, ez a kérdés jelenleg nem aktuális, a Microsoftnál nem tudnak ilyen tervekről, a ShiwaForce pedig kérdésünkre elmondta, az elmúlt két hétben új kollégák is csatlakoztak a céghez, de szerintük felelőtlenség lenne előre ezzel kapcsolatban állításokat megfogalmazni, hiszen senki nem tudja, hogyan alakulnak a következő hónapok. Azonban optimistán tekintenek a jövőbe, mivel várakozásuk szerint a gazdaság digitalizációja felgyorsul, a vállalatoknak a jövőben még inkább igénye lesz jobb online felületekre és funkciókra.

Home office mindenütt, nem állt meg az élet

Az informatikai támogató és fejlesztő tevékenység – a személyes ügyféltalálkozókon, a hardveres bevezetéseken és a fizikai infrastruktúrák üzemeltetési feladatain kívül – viszonylag könnyen mozgatható home office-ba, azaz asz IT-cégeknél messze nem állt meg az élet.

Ez tehát azt jelenti, ha komoly korlátozásokat is vezetnének be, az IT-szektor akkor is képes tovább működni, nem kényszerülnek leállásra.

Az általunk megkérdezett cégek arról számoltak be, a szervezetük gördülékenyen állt át az otthoni munkavégzésre. A T-Systems munkavállalói között jelenleg is 90-95% feletti a távmunkát végzők aránya. A kollégák fennmaradó 5-10 százaléka olyan technológiai rendszereket üzemeltet, ahol nem megvalósítható a távoli munkavégzéssel a biztonságos üzemeltetés. A Microsoft közölte, minden dolgozójuk előtt nyitva áll a home office lehetősége. 

A ShiwaForce már március elején egy három fokozatú rendszert hirdetett meg a dolgozók felé: első körben nagyobb óvatosságot kérve, a másodikban, amikor már itthon is megjelent a vírus, akkor már opcionális home office-t, illetve a potenciálisan fertőzésveszélynek kitett embereknek kötelezően otthonról kellett dolgoznia. A harmadik fokozat a cég teljes távoli munkára való átállítása volt, melyet a kormányzati bejelentéseket megelőzve tettek meg, az alapos előkészítésnek köszönhetően egyetlen nap alatt.  Az átállás óta a ShiwaForce teljes egészében távoli munkavégzéssel működik, de szükség esetén az iroda is elérhető a munkatársaknak, technikai és backoffice ügyelet is működik itt.

A Balasysnél majdnem 100 százalékban megoldott az otthoni munkavégzés, mivel az ügyeletet el kell látni, illetve jogilag elérhetőnek kell lennie a cégnek, ezért két csapatot jelölt ki a cég az ügyeleti feladatok ellátására. Az egyik az informatikai rendszerek ügyeletére, a másik csapat pedig a recepció elérhetőségét biztosítja. 

A Dorsum is teljesen átállt az otthoni munkavégzési rendre, minden munkavállalója 100 százalékban távmunka formájában, változatlanul látja el napi teendőit. A megváltozott működési rend nincs hatással a cég megszokott üzletmenetére és az ügyfél-kapcsolattartásra. 

Összességében úgy tűnik, a hazai IT-szektort is előbb-utóbb elérheti a globális járvány okozta válsághelyzet, a legvédtelenebbek a kevés tartalékkal rendelkező kkv-k lesznek. A többi, a válsággal közvetlenül érintett iparághoz képest viszont kedvezőbb helyzetben van a szektor. Már csak azért is, mert kevés más olyan iparág van, amely a válsághelyzetben új lehetőségeket is kapott, például a digitalizáció, robotizáció felgyorsulása, a home office kapacitások kiépítése révén. Ha a válság legnehezebb része pár hónap alatt levonul, akkor az elmaradt beruházásokkal együtt gyorsan magához térhet a szektor, a válság nyertesei a víz felett maradó cégek lehetnek.

Címlapkép: Shutterstock

orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
koronavirus