Előfizetői tartalom

Óriási szárnyalás előtt állhat az arany, még nem késő beszállni

Az arany mind fundamentálisan, mind technikailag kedvező befektetésnek tűnik a jelenlegi turbulens környezetben. A kormányok hatalmas mentőcsomagjai és a jegybankok óriási pénznyomtatásai mind jó hatással vannak a sárga nemesfém fundamentumaira. A Bank of America elemzői szerint másfél év múlva 3000 dollárig szárnyalhat az arany, mely a jelenlegi szintekről 74 százalékos emelkedésnek felelne meg.

Nagyüzemben megy a pénznyomda

Az elmúlt 70 évet tekintve az arany inflációval korrigált hozama, azaz a reálhozama 2,1 százalék volt évente átlagosan. Ez azt bizonyítja, hogy az elmúlt időkben az arany képes volt megőrizni a vásárlóerejét.

A 2008-as mennyiségi lazítás (QE) után is óriásit ralizott a sárga nemesfém, 2008 végén még 800 dollárért lehetett kapni egy uncia aranyat, a 2011-es csúcsokon pedig már 1900 dollárt kellett fizetni érte. A piaci szereplők attól féltek, hogy a pénznyomtatás beindítása hatalmas inflációt generálhat, azonban az elmúlt idő nem ezt igazolta.

A 2008-as és a mostani pénznyomda között azonban van egy óriási különbség. Akkor előre definiált, véges értékben növelte a pénzkínálatot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, most viszont emelt a téten, és nem szabott korlátokat maga elé.

A cikk tartalmából:

  • Nagyüzemben meg a pénznyomda a világban
  • Negatív reálhozamok várhatóak a jövőben
  • Meddig mehet az arany árfolyama?
  • Mik a kockázatok?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái