Előfizetői tartalom

Sokan temették már, de most újra a régi fényében csillog: 7 éves csúcson az arany ára

7 éve nem látott magasságokba emelkedett az arany ára, miután Jerome Powell Fed elnök lehűtötte kissé az optimista befektetői kedélyeket a gazdaság gyors talpra állása kapcsán. Soha nem látott mennyiségű pénzt nyomtatnak a jegybankok, és óriási gazdasági mentőcsomagokkal sietnek a kormányok a gazdaság megsegítésére. Az egyetlen kérdés, hogy vajon a hatalmas stimulusokat most is büntetlenül megúszhatja a világgazdaság jelentős inflációs következmények nélkül, csakúgy mint 2008-ban?

A befektetői kereslet hajtja az arany árfolyamát

Továbbra is kedvezőek az arany fundamentumai:

  • 7 éve nem látott magasságokba szökött az arany árfolyama azután, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed óvatosságra intett a részvények, és a gazdasági növekedés kapcsán. Jerome Powell, a Fed elnöke szerint a gazdaság kilábalása 2021 végéig eltarthat. Jelen piaci környezetben a gyengébb gazdasági adatok, és a koronavírus kapcsán érkező kedvezőtlen hírek táplálják az arany iránti befektetői keresletet, ugyanis ennek következtében hosszabb távon fennmaradhat az alacsony kamatkörnyezet, további mentőcsomagokat dobhatnak piacra a kormányok, melynek következtében veszíthetnek értékükből az egyes devizák.  
  • Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed eddig mennyivel növelte a mérlegfőösszegét annak érdekében, hogy megsegítse a gyengélkedő gazdaságot. Az is nagyon jól látszik, hogy

    a 2008-as monetáris stimulus többszöröse jelenleg a korlátok nélküli mennyiségi lazítási (QE) program keretében nyomtatott dollár mennyiség.

  • A piacon felerősödtek azon félelmek is, hogy negatívba csúszhatnak a kamatok az Egyesült Államokban, mely szintén támogatja az arany fundamentumait, ugyanis az arany egyik legnagyobb hátránya, hogy nem fizet kamatot. Azonban ha az alternatíva költség ennyire lecsökken, akkor viszont egyre vonzóbb befektetési célponttá válik a sárga nemesfém. Az alábbi ábra jól szemlélteti a 10 éves előretekintő reálkamat és az arany árfolyamának negatív korrelációját.
  • Az ismét egyre fokozódó amerikai-kínai feszültségek is nyomják felfele az arany árát, látszik, hogy a két nagyhatalom közötti gazdasági háború még közel sem ért véget, mely további bizonytalanságot szül a globális gazdaság szempontjából, mely fékezi a világ gazdasági növekedését.
  • A koronavírus következtében az arany termelésében bekövetkezhetnek csekélyebb zavarok, melyek akár kisebb szűkösségeket okozhatnak a sárga nemesfém kínálati oldalán.

    Érdemes még aranyat venni?

    • Mi áll az arany szárnyalása mögött?
    • Megúszhatjuk-e infláció nélkül a gazdasági stimulusokat?
    • Ez most más, mint 2008
    • Technikailag is vonzó az arany

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés