olaszorszag_tengerpart_beach
Üzlet

Így élünk majd a járvány után: műanyag bódékban strandolunk és plexiüveggel elbarikádozva mozizunk?

Portfolio
Plexiüvegekkel elválasztott éttermi asztalok, műanyag bódék a strandokon, a távolságtartásra figyelmeztető okoskarkötők – tényleg ilyen lesz az életünk a járvány után? A nyitással együtt megkezdődtek az irodák, éttermek, üzletek átalakításai is, biztosítandó a dolgozók és az ügyfelek védelmét. Bemutatunk néhány megoldást.

Ahogy az egyes országok elkezdik feloldani a korlátozásokat, mindenhol igyekeznek az üzemeltetők a boltokat, irodákat és a publikus helyeket felszerelni úgy, hogy segítsék a védekezést a járvány ellen, és meglegyen a lehetőség a távolságtartásra. Európában fokozatosan lazítottak a korlátozásokon az országok és az Egyesült Államokban is mind az 50 állam elkezdte már a nyitást. Ezzel együtt pedig az irodákra és az üzletekre hárítva a feladatot, hogy olyan lépéseket tegyenek, ami biztosítja a vásárlók és a dolgozók biztonságát.

Ez fellendítette néhány termék iránt az érdeklődést, az plexiüvegek, az okosórák és a helyiségek kapacitását mérő szkennerek kereslete felpörgött.

A szupermarketek, mozik és még a repülőgépgyártók is elkezdtek felszerelni (vagy legalább tervezni) átlátszó műanyag lapokat, hogy megvédjék a vásárlóikat és a dolgozóikat. Egy olasz vállalat áprilisban azzal került az újságok címlapjára, hogy műanyag bódékat tervezett a strandokra, aminek segítségével a családok el tudnak különülni a parton. Sok étterem műanyag térelválasztókat épített fel, hogy megvédjék a vendégeiket, de vannak, akik még tovább mentek, és próbababákkal, vagy plüssmedvékkel foglaltak le üléseket, hogy biztosan meglegyen a vendégeik között a szükséges távolság.

berlinmoziplexi
Mozi Berlinben, forrás: Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images

A plexiüveget gyártók arról számoltak be, hogy felrobbantak az eladásaik. A német Röhm, amely a Plexiglas márkanév alatt árulja műanyagtermékeit, közölte, hogy március közepe óta a termékei iránti kereslet a 12-szeresére emelkedett a normálishoz képest. A Sweiter Technologies alá tartozó versenytárs, a Perspex pedig azt állítja, hogy meg kellett tripláznia a gyártását, annyira erős volt a kereslet a koronavírus-járvány közepette.

etteremeplexi
Olasz étterem, forrás: Andrea Savorani Neri/NurPhoto via Getty Images

Vannak azonban ennél technológiailag innovatívabb megoldások is, például okosórák és okoskarkötők, amelyek vibrálni kezdenek, ha a két felhasználó túlságosan közel van egymáshoz. Hasonlót tud a Samsung Galaxy okosórára fejlesztett egyik alkalmazás, vagy a belga Rombit, illetve a Tharsus Bump nevű szolgáltatása, amelyek igyekeznek minimalizálni azt, hogy a felhasználójuk kitegye magát vírusoknak. Amellett, hogy értesítést küldenek, ha két felhasználó túl közel van egymáshoz, időnként figyelmeztetnek a sűrű kézmosásra is.

A Tharsus szóvivője szerint a termékük iránt hatalmas az érdeklődés, főként az építőiparban működő ügyfelektől a raktárakat üzemeltetőkön át az irodákig.

etteremmackok
Egy étterem Hofheimben, forrás: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

Egy másik megoldást azok az eszközök jelentik, amelyek mérik az egyes termek zsúfoltságát és szenzorokkal ellenőrzik a távolságtartást, valamint hőkamerákat alkalmaznak. A San Francisco-i Density kínál ilyen megoldásokat, ami az egyes szobák zsúfoltságát ellenőrzi és megmondja, hogy biztonságos-e belépni. Követi azt is, hogy milyen sűrűn vannak használva a helyiségek és a mosdók és figyelmeztet, ha már takarítás szükséges. A vállalat arról számolt be, hogy csak március és április folyamán kétszer annyi üzletet kötöttek, mint egész 2019 folyamán, a negyedéves növekedésük 500 százalékos volt.

Az Inurface Group megoldása figyeli a bejáratokat, számolja a ki-és belépőket, megakadályozandó a túlzsúfoltságot, a kamerái pedig hőérzékelősek, aminek segítségével ki lehet szúrni az esetleges betegeket.

A technológia alapú megoldások nem fogják megállítani a koronavírust, de segíthetnek kontrollálni azt, mert valószínűleg nem lesz egyik napról a másikra vakcina.

parizsirepter
Párizsi reptér, forrás: Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images

(Marketwatch)

Címlapkép: Alfonso Di Vincenzo/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Tőzsde