esernyő
Üzlet

Megérkezett a magyar biztosítók rangsora: profitgyárosok és surranópályások a listán

Négy nagy biztosító hozta tavaly a magyar biztosítási szektor 76 milliárd forintos nyereségének a kétharmadát, közülük továbbra is az Allianz és az Aegon a legnagyobb profitgyáros – derült ki a 2019-es éves beszámolókból. A biztosítási adó ellenére a nem-életbiztosításokon közel másfélszer annyit keresett a szektor, mint az életbiztosításokon. A díjbevételek szempontjából továbbra is az Allianz a piacvezető, az életbiztosításokban azonban a Posta Biztosító megelőzte tavaly az évtizedek óta piacvezető NN-t. Igaz, csak egy "surranópályán", az egyszeri díjas termékekkel, a korrigált adatok szerint hatalmas a holland tulajdonú biztosító fölénye.

A koronavírus miatt szeptember 30-ára halasztotta a kormány az éves beszámolók elkészítésének idei határidejét a cégek számára. A „közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók” esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, bankoknál, biztosítóknál és befektetési vállalkozásoknál azonban idén is május 31-e maradt a határidő. Nemcsak a biztosítók éves beszámolói jelentek meg mára, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is közzétette éves statisztikáit, ezekből is szemezgetünk most. A bankokról itt írtunk:

A MABISZ adatai szerint tavaly a 10 legnagyobb hazai biztosítóból 7-nek kétszámjegyű mértékben nőtt a díjbevétele. A teljes piaci díjbevétel 12,3%-kal 1170 milliárd forintra emelkedett. Ez jóval nagyobb, mint a nominális GDP tavalyi emelkedése, figyelembe kell venni azonban, hogy tavaly a kormány a biztosítási adóba építette be a korábbi (a kötelező biztosítások díjának 30%-ára rúgó) baleseti adót, így azt a szerződés 2019-es évfordulóját követően már a biztosítási díj részeként (23%-os kulccsal) kell a szerződőknek megfizetniük. Ezen adóváltozás nélkül valószínűleg egyszámjegyű mértékben nőtt volna a piac díjbevétele tavaly a huszáros év végi hajrával együtt is, erről részletesen itt írtunk:

2018-hoz hasonlóan tavaly is az Allianz, a Generali és az Aegon volt a magyar biztosítási szektor három legnagyobb szereplője a díjbevételek szempontjából. A legnagyobb mértékben azonban a tíz legnagyobb szereplő közül a Posta Biztosító, a K&H Biztosító és a Signal Iduna díjbevétele növekedett. Ebben az egyszeri díjas életbiztosítások díjbevételének megugrása érhető tetten annak ellenére, hogy a MÁP+ jelentős kiszorító hatást gyakorolt a második félévben a hazai megtakarítások piacára.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) területén az első négy szereplő sorrendje változtatlan: az Allianz, a K&H, a Wáberer és az Aegon itt a legnagyobb, a mezőny középső harmadában azonban a Generali az Uniqát megelőzve az ötödik, az Union pedig a Groupamát, az Uniqát és a KÖBE-t is megelőzve a hatodik helyre lépett előre.

Ennél is látványosabb változások történtek az életbiztosítási üzletágban, hiszen a Posta Biztosító megelőzte az évtizedek óta piacvezető NN-t (korábban ING). A biztosítók hosszú távú eredmény- és bevételtermelő képessége szempontjából azonban az alábbi ábránkon zöld és narancssárga színnel jelölt rendszeres díjas életbiztosításoknak van igazán nagy szerepük. E téren a legnagyobb nem fióki értékesítési hálózattal rendelkező biztosítók állnak az első helyen, úgy mint az NN, a Generali és az Aegon.

Alábbi ábránkon az egyszeri díjas életbiztosításokat 10%-os súllyal figyelembe vevő korrigált életbiztosítási, és ezen belül a nyugdíjbiztosítási díjbevételek alapján mutatjuk be a biztosítók sorrendjét. A nem MABISZ-tag, ezért ebben az összehasonlításban nem szereplő CIG Pannónia a MetLife és a K&H között helyezkedik el, amivel a piac 11. legnagyobb szereplőjének számít a korrigált díjbevételek alapján. A teljes piacon az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások a korrigált életbiztosítási díjbevételek 21%-át adják, súlyuk a Signal Idunánál (29%), az Allianznál (27%) és az Unionnál (25%) a legmagasabb.

Az éves beszámolókból a biztosítók más eredményszámai is kimazsolázhatók.  Az elmúlt évtizedek igazsága 2019-ben is érvényesült: a korábbi Állami Biztosító két nagy utódszervezete, az Allianz és az Aegon termelte meg a biztosítási szektor tavalyi 76 milliárd forintos nyereségének a 43%-át. A Generalival és a Groupamával együtt a nyereség 65%-át a szektor négy legnagyobb díjbevételű szereplője adta. A 10 legnagyobb díjbevételű biztosító közül egyik sem volt veszteséges, a méretgazdaságossági előnyök azonban jól láthatóan magasabb megtérülést jelentenek a piac szereplői számára.

Érdemes megnézni azt is, hogy mely biztosítónak mely tevékenységből származott a tavalyi nyeresége. Elmondható, hogy az Allianz, az Aegon és a Groupama és a K&H nem-életbiztosítási tevékenysége e téren kimagasló, élet oldalon pedig az NN, az Aegon és a Generali érte el a legnagyobb nyereséget. A biztosítási adó ellenére a nem-életbiztosításokon közel másfélszer annyit keresett a szektor, mint az életbiztosításokon. Az életbiztosítási üzletág nemcsak a profittermelésben, hanem a díjbevételekben és a teljes magyar megtakarítási piacon is aluteljesít az utóbbi években, erről itt írtunk részletesen:

Címlapkép: Getty Images

samsungshutterstock
DunaHouse
Lemondott a Visa vezére
EKB épület
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
samsungshutterstock