Előfizetői tartalom

A zöld forradalom ára: orosz után kínai függőségbe kerülhet Európa

Óriási nyersanyagigénnyel jár a klímasemleges európai gazdaság 2050-es céljának elérése, ráadásul az egyre nagyobb mennyiségben telepítendő szél- és naperőművekhez szükséges anyagok között nem egy olyan, úgynevezett kritikus nyersanyag akad, melyek esetében ellátási kockázat merülhet fel, miután a globális kitermelés zöme Kínában valósul meg.

Az elmúlt hetekben az Európai Bizottságnál és a Világbanknál is arról szóló tanulmányok jelentek meg, hogy a megújuló energiaforrások terjedéséhez szükséges nyersanyagok rendelkezésre állnak-e, és ezen nyersanyagok importja esetén felmerül-e ellátási kockázat. A kérdéskör láthatóan egyre inkább előtérbe kerül, ezért mi is külön anyagban szólunk róla. (Az EU számára kritikus nyersanyagok importjával kapcsolatos kockázatok felismerése nem régi téma, 2007-2008 körül merült fel első alkalommal…)

Az Európai Bizottság friss tanulmányában különböző dekarbonizációs útitervek mentén az erőművek jövőbeni kapacitása, élettartama, az egyes szél- és naperőművi technológiák piaci részesedése és anyagintenzitása alapján – a jövőbeni, ezekre vonatkozó technológiai fejlődést is figyelembe véve – többféle szcenáriót alkotott arra vonatkozóan, hogy mennyi nyersanyagra lesz szükség a különféle dekarbonizációs célok eléréséhez 2050-ig. (A szerzők szerint a konzervatív megközelítést képviselő közepes anyagigényű szcenárió az alap szcenárió, miközben az alacsony és nagy anyagigényű szcenáriókat a tanulmány extrém forgatókönyveknek nevezi, melyekben az ésszerűen elérhető legalacsonyabb és várható legnagyobb anyagigényeket tünteti fel.)

Szélerőművek

Kezdjük a szélerőművekkel, nézzük meg, milyen anyagokból állnak, és mekkora mennyiségek beépítéséről van szó.

Erről lesz még szó a cikkben:

  • Az Európai Bizottság tanulmányában többféle szcenáriót konstruált arról, hogy mennyi nyersanyagra lesz szükség a különféle dekarbonizációs célok eléréséhez 2050-ig.
  • A szélerőművekre és a napelemekre vonatkozóan is több különböző anyagigényre vonatkozó szcenáriót állítottak össze.
  • Az EU-ra vonatkozó forgatókönyvben a szélerőművek által különösen érintett anyagok mindegyike ritkaföldfém, ezek globális kitermelésének 95%-a Kínában zajlik; az Európai Bizottság az ellátási kockázat felmerülésére is felhívta a figyelmet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés