Előfizetői tartalom

Negyed százada vártunk rá, de végre megtörhet az orosz gáz egyeduralma Magyarországon

Történelmi jelentősége lehet Magyarország számára, hogy 2021-ben megkezdheti működését a horvát LNG-terminál, miután részben a MET és az MVM csoport számára értékesítették a terminál kapacitásait. Ez azt jelenti, hogy először kerülhet Magyarországra azonosíthatóan LNG eredetű földgáz, akár már 2021-ben. A lekötött mennyiség ugyan az ország felhasználásának csak töredékét fedi le, így továbbra is fennmaradhat az orosz dominancia az ellátásban, de az új forrás bevonása változatosabbá teheti az ország gázellátásának forrásösszetételét és útvonalait, javíthatja az oroszokkal szembeni magyar alkupozíciót, és növelheti Magyarország gázpiacának jelentőségét.

Az első tervek elkészülése után több mint huszonöt évvel 2021 elejétől üzembe állhat a Krk-szigeti gázlefejtő. Igaz, az eredeti tervekben szereplő nagyobb kapacitású szárazföldi helyett egyelőre csak egy kisebb, évi 2,6 milliárd köbméter kapacitású úszó LNG-terminál épül meg, de a korábbi évek eseménytelenségét követően ez is egyértelmű pozitív fejleménynek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés