Előfizetői tartalom

Megy előre az OTP, mint egy atomjégtörő hajó - Érdemes követni?

Idén már több mint 33 milliárd forintot költött saját részvény vásárlásra az OTP, 2008 óta nem volt ilyenre példa. Május közepén 9 ezer forintos árfolyamnál Csányi Sándor azt mondta, hogy az OTP nyilvánvalóan ennél sokkal többet ér, és a 15 ezres ár egyáltalán nem volt túlzó. Most 12 ezer forint felett áll az OTP, ha csak profitszerzési célból vette volna részvényeit a bank (nem azért tette), már 20 százalékot keresett volna a papírokon. Ezek szerint tehát akkor kell venni, amikor az OTP vesz? Ilyen egyszerű lenne? Ennek jártunk utána az elmúlt évek adatai alapján.



Idén is gőzerővel veszi részvényeit a bank

A koronavírus járvány alaposan felborította a cégek működését, igaz ez a közgyűlések megtartására is, amelyeket április 30-ig kellett volna megtartaniuk a tőzsdén jegyzett hazai vállalatoknak, azonban a koronavírus-járvány miatt erre nem került sor. A kormány április 10-i rendelete alapján a tőzsdei vállalatok igazgatósága hozhat határozatot a napirenden szereplő kérdésekben. Így történt ez április 30-án az OTP-nél is, ahol a közgyűlés hatáskörében eljárva a bank igazgatósága felhatalmazta a bank igazgatóságát saját részvények megszerzésére, ezzel a jogával az igazgatóság jövő év október 15-ig élhet.

A cél a részvényvásárlással

  • a banknál működő vezetői érdekeltségi rendszer részvényszükségletének biztosítása,
  • a részvény árfolyam-ingadozása esetén a gyors beavatkozás lehetőségének megteremtése,
  • az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások fejlesztése és fenntartása,
  • a bank tőke-optimalizációjával kapcsolatos tranzakciók végrehajtása.

Idén eddig már 3,35 millió darab részvényt vett a bank, és összesen 33,5 milliárd forintot költött részvényvásárlásra, voltak olyan napok, amikor a bank vásárlásai adták a napi tőzsdei forgalom ötödét, napi átlagban a forgalom 8 százalékát adják az OTP vásárlásai azokon a napokon, amikor veszi részvényeit az OTP.

Miről szól még a cikk?

  • A saját részvény vásárlás többféle célt szolgálhat, ezek közül csak egy az árfolyam karbantartása
  • Rövid távon pozitív a részvényvásárlás hatása, hosszabb távon már nem egyértelmű
  • A korábbi tőzsdei esésekben is vásárolt az OTP, voltak évek, amikor jó volt az ütemérzék

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés