Előfizetői tartalom

Megúszhatjuk a további üzemanyagár-emelést, de minden a koronavírustól függ

Major András
Elsősorban a globális járványhelyzet, illetve a gazdasági aktivitás ezzel összefüggő alakulása határozza meg az olaj keresletének, így árfolyamának további idei sorsát. A várakozások ennek megfelelően meglehetősen bizonytalanok, abban azonban egyetértés van az elemzők között, hogy jelentősebb drágulásra egyelőre nem lehet számítani. Ez alapján a májusban és júliusban adóemeléssel is sújtott magyarországi benzin- és gázolajárak további növekedése sem várható a következő hónapokban.

Nem valószínű, hogy az olajárak érdemben emelkedhetnek idén, hacsak a globális olajkereslet nem erősödik jelentősen a második félévben - áll a Reuters július utolsó napján közzétett elemzői körképéből. A konszenzus szerint az olaj várhatóan csak lassan és óvatosan drágulhat, ahogy a koronavírus-járvány nyomán világszerte bevezetett korlátozások fokozatosan enyhülnek, egy esetleges második járványhullám azonban tovább lassíthatja a kereslet visszaépülését. Sőt, a várakozások inkább stagnálást vetítenek előre az idei év fennmaradó részére. A 43 elemző várakozásai alapján összeállított előrejelzés szerint a Brent idei várható hordónkénti átlagára 41,50 dollár körül alakulhat, miután az egy hónappal korábbi poll még 40,41 dolláros árról szólt. 2020 eddig eltelt részében az árfolyam átlaga hozzávetőleg 42 dollár volt. A 2021-es évre a prognózis 49,85 dolláros átlagárat valószínűsít.

Brent
Interaktív grafikonért és további árfolyamokért katt a képre!

A kereslet kilátásaival kapcsolatban tehát jókora a bizonytalanság, mivel van rá esély, hogy a COVID-19 helyzet fejleményei miatt a gazdaságok újranyitása elhúzódhat.

Ráadásul, mivel járványhelyzetben a közlekedés-szállítás jelenti az egyik legjelentősebb kockázati tényezőt, ezért a mobilitás a korlátozó intézkedéseknek első számú célpontja, ami értelemszerűen az olajkeresletre is erőteljes lefelé irányuló hatást gyakorol.

Erről lesz még szó a cikkben:

  • Hogyan alakulhat az olajkereslet az idei évben?
  • Milyen módon befolyásolhatja a járványhelyzet az OPEC lépését?
  • Hogyan változhatnak a benzin- és gázolajárak a következő hónapokban?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái