Előfizetői tartalom

Itt világ egyik legtitokzatosabb cége, a Gyűrűk Ura mágikus gömbjéről elnevezett startup

Gyakorlatilag semmit sem tudtunk eddig a CIA-val és FBI-jal szorosan együttműködő, terrorelhárítással foglalkozó Palantirról. A Szilícium-völgy rejtélyes guruja, Peter Thiel által alapított vállalat egyelőre masszívan veszteséges, jó eséllyel a közeljövőben is veszteséges maradhat. A vezérigazgató elmondása szerint a Palantir olyan nagyvállalatoknak alakít ki szoftver felületeket, melyek munkája nélkülözhetetlen az emberek életéből - más kérdés, hogy a közösségi médiában nem mindenki nézi jó szemmel a cég tevékenységeit. Az adatelemzéssel foglalkozó vállalat bejelentése szerint benyújtotta az amerikai pénzügyi felügyelethez a tőzsdei bevezetéshez szükséges első dokumentumokat, de a kibocsátás részletei egyelőre nem publikusak.


Platformok, amiket kormányok is használnak

A céget 2003-ban alapították, eleinte az Egyesült Királyságban fejlesztettek szoftvereket a terrorizmus ellen küzdő hírszerzés számára - nemsokára kereskedelmi vállalatokkal is partneri viszonyba került a Palantir. Két fő szoftvert fejlesztettek, ezek a Palantir Gotham és a Palantir Foundry - a Gotham a honvédelmi és hírszerző ügynökségek elemzői számára készült.

A vezérigazgató elmondása szerint

a rendszerünk előtt Irakban és Afganisztánban a katonáknak maguknak kellett a lehetséges terrortámadások területein a bombákat és egyéb robbanóanyagokat megkeresni, puszta kézzel - ezt küszöböli ki a szolgáltatásunk.

Miről szól még a cikk?

  • A Palantir kormányokkal, hírszerző ügynökségekkel működik együtt, de nagyvállalatoknak is nyújt szolgáltatásokat.
  • Eddig masszívan veszteséges volt a vállalat, a menedzsment szerint akár még évekig nem érhet el profitot a cég.
  • Nagy piacot céloztak meg, van tere a növekedésnek.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái