zara
Üzlet

Újra nyereséges a Zara anyacége

Portfolio
A JP Morgan szerint kezd visszaállni a divatáruk iránti kereslet Európában - mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a vártnál is nagyobb profitot tudott realizálni a májustól júliusig tartó negyedév során a többek között a Zarát és Bershkát tulajdonló spanyol Inditex Group. Teljesen azonban még nincs kint a gödörből a ruházati vállalat, az egy évvel korábbihoz képest ugyanis 31 százalékot esett az értékesítés, ez leginkább annak tudható be, hogy a koronavírus hatására eddig távol maradtak a városközpontok plázáitól a vásárlók.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Újranyitó üzletek, magas várakozások

A legfrissebb beszámoló alapján a koronavírus visszaszorulásának köszönhetően

az inditex üzleteinek 98 százaléka már újranyitott,

az értékesítési volumen rendkívül gyors felpörgésével lassan visszatér a vállalat a vírushelyzet előtti, megszokott kerékvágásba. Ezt a gyors felépülést az online értékesítések felfuttatásának is köszönheti a vállalat, nem csak az újranyitott üzleteknek.

A legutóbbi negyedévben sikerült valamennyire „visszakapaszkodnia” a vállalatnak az eladások generálta árbevétel tekintetében, az első negyedéves 44 százalékos visszaesés után "csak" 31 százalékkal volt alacsonyabb az értékesítés, mint az egy évvel korábbi negyedév során.

Még érdekesebb azonban, hogy az elemzői várakozások – összhangban az Inditex előrejelzésével – alapján negyedéves bázison jelentős bevételnövekedést prognosztizálnak az előttünk álló két negyedévre, a 2021-es pénzügyi év negyedik negyedévében

már közel a vírushelyzet előtti értékesítési volumennel számolnak a szakértők.

Az előrejelzésből is látszik, hogy az üzletek újra nyitása óta ismét növekszik a kereslet a divatcikkek iránt. A JP Morgan elemzése szerint az európai régióban 42 százalékot esett a divatáruk iránti kereslet májusban, júliusban azonban már csak 15 százalékos volt a visszaesés.

Az Inditex 214 millió eurós nettó profitot jelentett a második negyedév során, amely közel duplája a Bloomberg konszenzus 96 milliós előrejelzésnek

Még nincs kint a gödörből a Zara tulajdonosa, első negyedéves, kimondottan rossz teljesítményük miatt ugyanis -195 millió eurós, veszteséges első félévet kellett elkönyvelnie a vállalatnak – az Inditex elmondása szerint nyereséget érhetett volna el már ebben a félévben is, de az online értékesítési láncba való integrációnak magas költségvonzata volt (egészen pontosan 308 millió euró).

Az online értékesítések felfutása és a pozitív előrejelzések azonban azt vetítik előre, hogy a divatvilág egyik legnagyobb zászlóshajója sikeresen átvészelheti a koronavírus járványt.

Mit mutat a grafikon

Ahogy az a mellékelt árfolyam grafikonon is látszik, az Inditex árfolyamát sem kímélte a márciusi, pánikszerűen lezajló eladási hullám - a január közepén tapasztalt lokális csúcspontjához képest több, mint 36 százalékot zuhanva érte el március közepén a lokális mélypontot, 20,47 eurón, azóta közel 24 százalékot emelkedett az árfolyam.

zara

(Reuters)

Címlapkép: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

koronavírus
tesla
bikuci
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
repülőtér