Előfizetői tartalom

Kritikus szinthez ért, kitörés előtt a Mol?

Portfolio
Keresleti és kínálait sokk is érte az olajipart az elmúlt hónapokban, ez pedig meglátszik a szektor vállalatainak árfolyamgrafikonján is, a Mol árfolyama is hónapok óta csökkenő trendben halad, az elmúlt napok heves emelkedése után azonban akár jelentősen javulhat az összkép.

Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

Szenved az olajipar

  • Az elmúlt években jellemzően 50 és 90 dollár között állt az olaj árfolyama, tavaly pedig inkább a 60 és 70 dollár közötti sávban szóródtak a jegyzések, azonban a keresleti és a kínálati sokkot követően nagy zuhanást láttunk az olaj árában, és bár az áprilisi mélypontokhoz képest felpattant az árfolyam, úgy tűnik, hogy a korábbinál jóval alacsonyabb, 40 dollár körüli szinten stabilizálódott az olajár, ez pedig nem kedvez az olajcégeknek, és azok profitabilitásának.
  • Az olajcégek nem csak a koronavírus járvány miatti kereslet-visszaeséssel szembesültek, de a nagy olajkitermelők közötti konfliktusok miatt jelentős túlkínálat alakult ki a piacon.
  • Maga a Mol elnöke, Hernádi Zsolt is arról beszélt legutóbbi előadásában, hogy az olajipart akkora sokkhatás érte, hogy lassan fog visszatérni a korábbi állapotokhoz, amihez akár 5 évre is szükség lehet.
  • A Covid-19-járványt követően a gazdaságélénkítő csomagok szerves része az alternatív energiatermelés támogatása, ez pedig összességben nem kedvez a fosszilis energiahordozókat kitermelő és feldolgozó cégeknek.
  • Igaz hosszabb távú hatás, de az alternatív hajtású járművek gyorsuló ütemben terjednek a világban, ami csökkenti a hagyományos üzemanyagok iránti keresletet.
  • Szintén hosszabb távú hatás, hogy az olajcégek papírjaival kapcsolatban a befektetők egyre szélesebb köre szkeptikus, a fenntartható befektetéseket kereső piaci szereplők egyre inkább kihagyják a portfólióikból az olajipari részvényeket.

A nyomott olajárak és az alacsony finomítói marzsok tartják nyomás alatt a Molt is, a 40 dollár körül stabilizálódó olajár továbbra sem kedvez az olajcégnek. A Mol vezetősége is új éves prognózist adott ki a második negyedéves gyorsjelentés után, az idei évre 1,7 és 1,9 milliárd dollár közötti EBITDA-t várnak és a CAPEX kiadásaikat 1,5 milliárd dollárban maximalizálják, így a 2019-essel megegyező 0,2-0,4 milliárd dolláros éves szabad pénzárammal számolnak.

A koronavírus miatti gyenge olajkeresletet, illetve az ezzel járó alacsony olajárakat a kitermelési üzletág szenvedte meg legjobban. Az üzletág EBITDA-ja kevesebb, mint a felére csökkent a második negyedévben. Azonban a kitermelt mennyiséget, hála az azerbajdzsáni ACG akvizíciónak, sikerült jelentősen növelni. A második negyedévben már napi átlagos 117 ezer hordóra, mely 4,5 százalékos éves növekedés. A finomítás-kereskedelem üzletág sem teljesített erősen, nem érvényesült a korábban a vezetőség által emlegetett kiegyenlítő hatás. Nem csak az utóbbi évek legalacsonyabb marzsai voltak az első nyolc hónapban, de a második negyedévben az értékesítési volumen is 12 százalékkal csökkent éves alapon. Az üzletágat egyedül a relatíve stabil petrolkémiai marzsok és értékesítési mennyiség segítette.

A fogyasztói szolgáltatások – melyek korábban a növekedés motorjai voltak – lendülete is megtört a második negyedévben. Az emberek kevesebbet jártak benzinkútra, így 22 százalékkal csökkent az értékesített üzemanyag mennyiség és a korábban kétszámjegyű növekedést felmutató, nem üzemanyag értékesítésekből származó EBITDA is 11 százalékkal csökkent éves alapon. A Mol gyenge első féléve után eltörölte az idén fizetendő osztalékot és a részvény ár is jelentős korrekción van túl.

Miről szól még a cikk?

  • Nagyon nehéz szépet látni az európai olajcégek grafikonján.
  • A Mol azonban kitörés előtt állhat, kulcsszint közelben az árfolyam.
  • Ha sikerül kitörnie az árfolyamnak, akkor az 1 880 forint körüli zóna lehet izgalmas.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés