végh richárd
Üzlet

Végh Richárd: a jövőben sem leszünk sikertörténetek híján

Portfolio
Megjelent a Budapesti Értéktőzsde idei BÉT50 kiadványa, amelyben újabb 50 hazai középvállalat kerül bemutatásra. Az idei merítésben szereplő vállalatok a hagyományos iparágak, a gyártás, a kereskedelem vagy az élelmiszeripar mellett egyre nagyobb hangsúllyal az IT szektorból, illetve további, kevésbé megszokott szektorokból kerültek ki, az influencer marketingtől egészen a divatiparig. A COVID-19 nem csak a kiadvány összeállítására, hanem az 50 kkv működésére is hatással volt, az élet azonban nem állt meg, a BÉT50 az egészségügyi óvintézkedések maximális betartása mellett elkészült, az 50 vállalat között pedig számos olyan van, amelyiknek a pozíciója még erősödött is a járványt követően. A BÉT50 kiadvány bemutatása kapcsán beszélgettünk Végh Richárddal, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatójával.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

A globális koronavírus-járvány világszerte több millió vállalatnál okozott fennakadásokat az üzleti folyamatokban, a BÉT50 kiadvány elkészítését hogyan befolyásolta a pandémia?

Természetesen jelentős befolyásoló tényezőt jelentett a koronavírus-járvány: tavasszal, a kiadvány készítésének nulladik lépéseként értékelnünk kellett a helyzetet, illetve azt, hogy a korlátozások mennyiben fogják befolyásolni a munkamenetet, gyakorlatilag újra kellett gondolnunk a kivitelezés teljes folyamatát.

Mivel a cégbemutatók készítésének fontos eleme a vezetőkkel bonyolított személyes interjú, feltétlenül meg szerettük volna tartani ezt a hagyományt. Nem beszélve arról, hogy személyes beszélgetések keretében lehet a legmélyebben megérteni az adott cég ideológiáját, a vezetőség céljait és hitvallását. Ugyanakkor a folyamat egészét az egészségügyi óvintézkedések maximális betartása mellett folytattuk.

Mennyiben érintette a COVID-19 okozta gazdasági lassulás a BÉT50 vállalatokat?

Az elmondásaik alapján változó mértékben befolyásolta a vállalatok működését a járvány, attól függően, milyen iparágban tevékenykednek. Számos olyan esetről tudunk, ahol a vállalat megerősítette piaci pozícióját a rendkívül helyzetben, illetve jellemző forgatókönyv volt, hogy az új körülmények új fejlesztések, termékcsaládok létrejöttét segítették elő. Arra is találtunk példát, hogy az adott vállalat korábban be nem töltött pozíciókra tudott új embereket felvenni. Ugyanakkor persze akadt, akinek az árbevételét negatívan érintette a gazdasági lassulás, viszont ezekben az esetekben is bizakodók a vállalatok, hisznek abban, hogy a visszaesés csak átmeneti.

_SZM5259

Jellemzően milyen iparágakból kerültek ki az idei cégtörténetek?

Az első kiadvány összeállítása óta törekedtünk arra, hogy a bemutatott vállalatok széles körből kerüljenek ki, ezzel is érzékeltetve a hazai középvállalati réteg sokoldalúságát. Idén sem volt ez másként: a hagyományos iparágakban – gyártás, kereskedelem, élelmiszeripar – tevékenykedők mellett egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg az IT szektor, illetve további, kevésbé megszokott szektorok képviselői, az influencer marketingtől egészen a divatiparig.

Látnak „fiatalodást” a vállalkozók között?

A BÉT50 cégvezetők között továbbra is az X generáció (vagyis a 1960-1979 közötti születésűek) vezet: jelenleg ez az a generáció, amely kellő tapasztalatot gyűjtött a cégvezetéshez, és még a teherbírása is magas. A második helyen egyelőre a „Baby Boom” generáció (azok, akik 1940-1959 közöttiek) tartja magát, ugyanakkor megfigyelhető, hogy egyre feljebb törnek az Y generáció (azok, akik 1980-1995 között születtek) vezetői: a napi operációért felelős vezetők napjainkban veszik át a második helyet előbbi csoporttól, a tulajdonosok között pedig 1-2 éven belül történhet meg ez a helycsere.

Hogy gondolkoznak most, a BÉT stratégiájának utolsó évében, a koronavírus időszakában a magyar középvállalatok a tőzsdei megjelenésről?

Általánosan elmondható, hogy a tőkeági finanszírozás vállalati gondolkozásba való beágyazódását tekintve jelentős előrelépést értünk el az utóbbi években. Egyre több középvállalat tekinti alternatívának a tőzsdére lépést, felismerik a tőzsdei szereplés előnyeit, ugyanakkor a részvénykibocsátással járó kötelezettségeknek is tudatában vannak – tehát azt mondhatjuk, hogy összességében növekedtek az ismeretek e téren, aminek gyümölcsét a következő években tudja majd learatni a magyar gazdaság. Úgy gondolom, ezt a tendenciát a pandémia sem annullálja: a járvány tőkepiaci hatásai valószínűleg hosszabb távon jelen lesznek mind globálisan, mind a hazai piacot tekintve.

A most már összesen 250 BÉT50-es cégnek networking rendezvényeket is szoktak szervezni. Hogyan tartható össze a közösség ebben az időszakban?

A pandémia ideje alatt jelentős gyakorlatot szereztünk a digitális megoldások alkalmazásában: a rendszeres, személyes jelenléttel zajló eseményeink esetében sikeresen áttértünk az online formátumra. Ilyen módon rendeztük meg tavasszal a lakosságot célzó edukációs rendezvénysorozatunkat, a BÉT e-Akadémiákat, a feltörekvő vállalkozásokat és a potenciális befektetőket párosító BÉT Xmatch-et, a kereskedésindító csengetések pedig szintén a korábbinál tágabb nyilvánosság mellett, a Facebook oldalunkon közvetítés útján nyomon követhető formában zajlottak. A Londoni Értéktőzsde leányvállalatával együttműködésben megvalósuló ELITE Program kurzusai szintén online megoldások segítségével érhetők el a résztvevő vállalatok számára. A vállalatfejlesztési képzést tekintve egyébként más módon is megjelenik a rendkívüli helyzet: a képzésbe beépültek olyan, jelenleg különösen aktuális témák, mint a tudatos vállalatfejlesztés és a stabilitást célzó üzleti stratégiák, ezzel elősegítve a programban résztvevő cégek válságállóságát.

_SZM5202

Ha egy kifejezéssel kellene jellemeznie az idei BÉT50-et, mi jut az eszébe?

Rendkívüliség.

A BÉT50 projekt keretében már közel 250 céget mutattak be. Van még potenciál a hazai középvállalati szegmensben, kik lehetnek az új sikertörténetek?

Úgy gondolom, a hazai finanszírozási ökoszisztéma a növekedési lehetőségeket tekintve minden eddiginél kedvezőbb környezetet biztosít a kkv-k számára, legyen szó a BÉT kapcsolódó szolgáltatásairól vagy a különböző pályázati rendszerekről. Ezt minden évben tükrözi a BÉT50 kiadvány összeállításának folyamata is: a szelekció során mindig az jelentette az igazi nehézséget, hogy leszűkítsük a kört 50 kiválasztottra, így magabiztosan mondhatom: a jövőben sem leszünk sikertörténetek híján.

Az idei a BÉT 2016-2020-as időszakra vonatkozó stratégiájának utolsó éve. Hogyan értékeli az elmúlt időszakot, különös tekintettel a középvállalatok felé való nyitásra?

Pozitív az összkép, a kkv szektor fejlesztésére irányuló törekvéseink lényegében teljesültek. Létrejöttek a kkv szektor tőkepiaci hozzáférését javító szegmensek, részvényág közeli oldalon a BÉT Xtend, kötvényágon pedig a BÉT Xbond platform. Az olyan, a tőzsdei megjelenés finanszírozását segítő programok, mint a Mentor Program és a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap nemzetközileg, az Európai Tőzsdeszövetségben is követendő példaként szolgálnak. Korábban marginális szerepet játszó eszközosztályok éledtek fel, a Növekedési Kötvényprogram által lökést kapott vállalati kötvénypiactól kezdve az MNB jelzáloglevél-vásárlási programján keresztül épülő jelzáloglevél piacig. Arról nem is beszélve, hogy a zártkörű finanszírozást tekintve is jelentős előrelépést értünk el, hiszen tavaly útjára indult saját private placement platformunk, a BÉT Xmatch.

Mit lehet már most elmondani a következő stratégiáról?

A visszajelzések alapján egyértelműen úgy ítéljük meg, hogy a jelenlegi irányaink megfelelők, így a hangsúly a hamarosan megjelenő új BÉT stratégiában is a piacfejlesztésen, a tőkepiac hazai gazdaságban betöltött szerepének növelésén lesz. Ez a kkv szektor ösztönzésétől kezdve, az állami tőkepiaci fejlesztések, a bankok és hazai nagyvállalatok tőzsdei megjelenésének támogatásán át egészen a lakossági és a hazai intézményi portfoliók részvényhányadának növeléséig számos tényezőt magában foglal. Ami biztos, munkával teli, izgalmas lesz a következő öt év is a Tőzsdén.

Fotók: Szekeres Máté

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1227841046 (1)