Előfizetői tartalom

Új helyzet a kötelező biztosításoknál: magyar autósok millióinak kell figyelniük

Mintegy 250 milliárd forintot költünk idén kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (kgfb), az összeg felét három biztosító zsebeli be. Hatból egy autós még január 1-jei évfordulóval rendelkezik, számukra jövő hétfő éjfélig fog eldőlni, milyen díjak mellett tudnak 2021-es szerződést kötni. Nemcsak nekik, hanem az évközben váltóknak is érdemes lesz figyelniük a következő egy év biztosítói tarifáit, ugyanis az MNB szeptemberi körlevele nyomán több biztosító is árazási stratégiát válthat, amire még a koronavírusnak is hatása lehet. A november 2-ai díjhirdetési határidő apropóján 10 ábrán mutatjuk most be, hogy áll a magyar kgfb-piac.

Magyar biztosítók vezetői is beszélni fognak november 10-i Öngondoskodás 2020 konferenciánkon, érdemes regisztrálni online vagy offline jeggyel az eseményre!

Megszokhattuk már, hogy az aktuális év végi kgfb-kampány kicsit más, mint az előző éviek. Akkora változás természetesen idén sincs, mint 2010-ben volt (amikortól az újonnan szerződő autókra már nem a január 1-jei évforduló vonatkozik, így azóta egyre kevesebben vannak az év végi szerződők), de azért most is van egy csavar a történetben: szeptemberi körlevelében

az MNB „eltanácsolta” a biztosítókat a kárstatisztikák által nem alátámasztott, akár a kgfb-alapdíj két-háromszorosát is kitevő károkozói pótdíjak és a biztosítót egyes díjosztályokból „kiárazó” túlzott díjak alkalmazásától.

Az MNB igazát támasztja alá, hogy az autósok kockázatainak megfelelő felmérésére, és így a megalapozott díjszabás kialakítására most már nemcsak a régi jó bonus-malus rendszer áll a biztosítók rendelkezésére, hanem a jegybank által működtetett Központi KGFB Tételes Adatbázis (KKTA) is, amelybe 2011-re visszamenőleg szolgáltatnak szerződés- és káradatokat a biztosítók.

Miről szól még ez a cikk?

  • 10 érdekes ábra a magyar kgfb-piacról
  • A koronavírus hatása a kötelező biztosításokra
  • Melyik biztosító hogy teljesít?
  • Veszélyes és kevésbé veszélyes gépjárművek

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés