GettyImages-94658683
Üzlet

Akkora fordulat jött a Molnál, amire kevesen számítottak

Első ránézésre a körülményekhez és a várakozásokhoz képest értelmezhetetlenül nagyot ment a Mol a harmadik negyedévben. Második ránézésre is. A minden szempontból kifejezetten gyenge és egyébként masszívan veszteséges második negyedév után akkora fordulat következett be, amire kevesen számítottak, a Mol a várakozásoknál lényegesen jobb számokat szállított. Az Upstreamben az ACG akvizíció, a Downstreamben a kimagasló finomítói kihasználtság és feldolgozási arány hozott nagy eredményjavulást, az új sztár, a Fogyasztói Szolgáltatások szegmens pedig egy laza új rekorddal jelentkezett be, az EBITDA-ja összemérhető a két nagy alaptevékenység eredményével. Az év eddigi számai alapján a menedzsment is optimistább lett, és már elérhetőnek tartja a korában kitűzött eredménysáv felső szélét.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel többek között Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Várakozásokat felülmúló eredmények

A piaci szereplők által leginkább figyelt újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 29 milliárd forinttal, vagyis 19 százalékkal meghaladta az elemzői várakozások átlagát. A hasonló módon újrabszerzési árakkal becsült „tiszta” üzleti eredmény szintén felülmúlta a piaci konszenzusnak tekintett 33,8 milliárd forint profitot és 56,8 milliárd forint lett, ami 68 százalékkal magasabb az előzetesen vártnál. Az üzemi eredmény pedig ugyancsak magasabb lett az elemzői várakozásokhoz képest. A szegmensek tekintetében kivétel nélkül minden üzletág a várakozásokon felül teljesített, érdemes külön is kiemelni a finomítás-kereskedelmet, ahol a tényleges EBITDA 34 százalékkal a piaci konszenzus felett alakult, de a fogyasztói szolgáltatások szegmens is 12 százalékkal meghaladta az előzetesen becsült számokat.

A csoportszintű EBITDA 9 százalékkal 184,1 milliárd forintra esett, az üzemi eredmény 49 százalékkal 59,2 milliárd forintra csökkent év/év alapon, az adózott eredmény pedig az egy évvel korábbi 59,8 milliárd forint után idén 56,8 milliárd forint volt a harmadik negyedévben. A kutatás-termelés és a finomítás-kereskedelem EBITDA-ja csökkent a tavalyi időszakhoz képest, előbbi 8 százalékkal 63,8 milliárd forintra, míg utóbbi 24 százalékkal 61 milliárd forintra. Ehhez képest a gáz szegmens eredménye 64 százalékkal bővült 13,1 milliárd forintra, míg a fogyasztói szolgáltatásoké 16 százalékkal 55,2 milliárd forintra év/év alapon.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens továbbra is nagyon erős, az előző negyedév után a mostaniban is kevéssel marad el az upstream és downstream szegmensek EBITDA eredményétől.

Ez és a gáz szegmens jó eredménye pedig részben ellensúlyozta a negyedével csökkenő finomítás-kereskedelem számait és így csoportszinten csak 9 százalékkal marad el a harmadik negyedév tisztított csoportszintű EBITDA-ja a tavalyitól egy kihívásokkal teli környezetben.

Kutatás-termelés (upstream)

A szegmens EBITDA-ja az egy évvel korábbi 69,4 milliárd forintról 8 százalékkal 63,8 milliárd forintra csökkent, ám ez már jelentős javulás a második negyedév adatához képest, aminél 80 százalékkal magasabb a mostani.

 • Az év/év alapú csökkenés elsősorban az alacsonyabb olaj- és gázáraknak köszönhető, melyeket részben ellensúlyozott az azerbajdzsáni ACG mező portfólióba történő integrálása, amely megnövekedett volument eredményezett.
 • A harmadik negyedévben a kőolajtermelés 70,8 ezer hordó / nap átlag körül alakult, ami jelentősen magasabb a tavalyi hasonló időszakban elért 46,2 ezer hordó / nap értékhez képest. Az idén indult azerbajdzsáni termelés a magasabb volumenhez napi 29,8 ezer hordóval járult hozzá, ellensúlyozva a csökkenést máshol.
 • A csoportszintű átlagos napi szénhidrogén termelés, tehát a kőolaj mellett a földgáz és egyebeket is beleértve, 126,9 ezer hordó olajegyenértékes körül alakult, ami 18 százalékkal magasabb éves alapon.
 • Az olaj- és gázárak emelkedtek a harmadik negyedévben, de még jóval az előző évi átlag alatt vannak. A Mol adatai alapján az átlagos realizált kőolaj és kondenzátum ára hordónként 40,6 dollárra esett vissza 30 százalékkal a tavalyi 58,4 dollárhoz képest. Az átlagos realizált gáz ár pedig (hordó olajegyenértékes) 16,2 dollárra esett vissza 33 százalékkal 24,3 dollárról.
 • A csoportszintű közvetlen termelési egységköltség nem változott az előző negyedévhez képest, 5,7 dollár / boe szinten maradt, év/év alapon 10 százalékkal alacsonyabb, továbbra is a kedvező, alacsony költségű ACG hordók következtében.

Finomítás-kereskedelem (downstream)

Az üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja az egy évvel korábbi 80,1 milliárd forintról 24 százalékkal 61 milliárd forintra esett, amivel év/év alapon a leggyengébben teljesítő üzletága volt a Molnak, ugyanakkor erős visszapattanást mutat az előző negyedévhez képest és bőven a várakozások feletti számokat hozott. Ha pedig a negyedév helyett az első kilenc hónap adatait tekintjük, akkor már csak 6 milliárd forinttal, vagyis nagyjából 4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi számokhoz viszonyítva.

 • A finomítás-kereskedelem év/év alapú mintegy 24 százalékos csökkenése elsősorban a rendkívül alacsony finomítói és a némileg gyengébb petrolkémiai árréseknek köszönhető. A csoportszintű finomítói árrés 0,9 dollár / hordó volt, míg egy évvel ezelőtt ugyanez 5,7 dollár volt. A petrolkémiai árrés 336 EUR/t volt, míg a tavalyi hasonló időszakban 370 EUR/t.
 • A finomított termékek értékesítése 10 százalékkal volt alacsonyabb év/év alapon, ami a koronavírusnak köszönhető, de a saját termékek értékesítése 4 százalékkal nőtt, és ez erősen hozzájárult az EBITDA-hoz.
 • A teljes feldolgozott mennyiség 4,76 millió tonna volt, ami 5 százalékkal magasabb a tavalyi harmadik negyedévhez képest.
 • A tiszaújvárosi poliol projekt meghaladta a 70 százalékos készültséget a harmadik negyedév végére, bár az előrehaladás némileg elmarad a járványhelyzet miatt.
 • A harmadik negyedévben elkészült az új, évi 20 ezer tonna kapacitású gumibitumen üzem is, amely használt autógumikat hasznosít újra.

Fogyasztói szolgáltatások

A szegmens EBITDA-ja az egy évvel korábbi 47,4 milliárd forintról 16 százalékkal 55,2 milliárd forintra emelkedett, ezzel továbbra is nagyon erős a teljesítménye és továbbra sem marad el sokkal az eredménye a jelentősen visszapattanó kutatás-termelés és finomítás-kereskedelemhez képest. A mostani negyedév egyébként a szegmens történetének eddigi legjobb eredménye is egyben. Az egész hálózatra kiterjesztett megtakarítási akciók révén alacsonyabb lett a működési költség, ami szintén segítette az EBITDA növelését.

Az egyszerűsített szabad pénzáram 27 százalékot növekedett éves összehasonlításban a harmadik negyedévben, míg az idei első kilenc hónapban 14 százalékot a tavalyihoz képest, és meghaladta a 300 millió dollárt, ami már most több, mint a 2019-es teljes évi érték.

A kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítés mennyisége év/év alapon 6,2 százalékkal csökkent, ami azt mutatja, hogy bár a koronavírus miatti lezárások enyhültek, de azért a hatásai teljesen nem múltak el. 

A Fresh Cornerek száma 15-tel bővült június végéhez képest, egy év alatt pedig 910-re emelkedett a számuk a korábbi 794-hez képest. A nem üzemanyag-árrés részaránya a teljes árréshez képest azonban csökkent és 26,3 százalék volt az egy évvel korábbi 28,9 százalékhoz képest.

Gáz (midstream)

Az FGSZ Zrt. EBITDA-ja a tavalyi harmadik negyedéves 8 milliárd forintról 64 százalékkal 13,1 milliárd forintra emelkedett. Ez az elmúlt néhány év legjobb eredménye a hasonló időszakok tekintetében. Elsősorban a határon át történő szállítás kapacitásigénye nőtt jelentősen, ami magasabb szabályozott bevételt eredményezett, miközben az üzemeltetési költségek csökkentek. 

Célkitűzések 2020-ra

Az előző negyedévhez képest két fontos változás is történt a 2020-as iránymutatások tekintetében és mindkettő pozitív:

 • Egyrészt az előző negyedévben adott 1,7-1,9 milliárd dolláros EBITDA sáv helyett már 1,9 milliárd dollár körüli érték szerepel a mostani iránymutatásban, tehát ennek a korábbi sávnak a felső határa.
 • Másrészt, mivel a beruházásokra vonatkozó célok nem változtak (nem haladja meg az 1,5 milliárd dollárt), így a szabad készpénztermelés is a korábban megadott 0,2-0,4 milliárd dolláros sáv helyett várhatóan ennek felső határa, vagyis 0,4 milliárd dollár körül alakulhat idén. A kitermelésre vonatkozó számok szintén változatlanok, napi 115-120 ezer hordó olajegyenértékes maradhat 2020 átlagában.
iránymutatás
Forrás: Mol

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató a következőket mondta:

"A harmadik negyedéves eredmények jelentős javulást mutattak a második negyedév alacsony szintjéhez képest. Ennek köszönhetően reális esély van arra, hogy elérjük a 2020-ra adott EBITDA iránymutatás-sáv felső határát, az 1,9 milliárd dollár körüli értéket. Minden szegmens pozitív szabad pénzáramot ért el az év eddigi részében a világjárvány ellenére, bizonyítva működésünk erősségét és ellenállóképességét. A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens rekordmagas harmadik negyedéves EBITDA-t termelt, de a többi szegmens is jó eredményeket szállított a nyomott nyersanyagárak és árrések ellenére: a Kutatás-termelés üzletág az ACG akvizíciónak, míg a Feldolgozás és kereskedelem üzletág a kimagasló finomítói kihasználtságnak és feldolgozási aránynak köszönhetően tudott javítani eredményén. Mindezek ellenére ébernek kell lennünk, mivel a járvány még nem ért véget, és a következő hónapok ismét komoly kihívások elé állíthatnak minket."

Nem drága a Mol

A P/E alapú árazás alapján a Mol az egyik legalacsonyabb árazási szorzón forgó olajpapír, a 2021-es profittal számolt P/E ráta 6,4, ennél jóval drágább európai olajrészvényeket is találhatunk, mint az Equinor vagy az Eni. A teljes képhez azonban hozzátartozik az is, hogy a szektoron belül vannak vonzóbb papírok is, így például az OMV és a Repsol, amelyek hasonló árazás mellett az elemzői várakozások alapján jóval nagyobb profitnövekedést nyújthatnak a következő években.

EV/EBITDA alapon is az alacsonyabban árazott papírok közé tartozik a szektorban a Mol, de itt is igaz az, amit a P/E rátánál megállapítottunk, vagyis, hogy hasonló árazás mellett találunk olyan részvényeket is, amelyek a következő években a Molnál jóval nagyobb EBITDA növekedést érhetnek el. Példaként említhető az OMV vagy a Shell is.

Az elemzői célárak átlaga augusztus óta tovább csökkent 2450 forintról 2200 forintra, de még így is magasabb közel 36 százalékkal a mostani árfolyamnál. A Reuters adatbázisában a legfrissebb ajánlások alapján 10 elemző vételre, 3 tartásra és 1 pedig eladásra ajánlja a Molt.

Nagyot esett az árfolyam

A Mol árfolyama jelentősen esett az idén, év eleje óta 44,8 százalékot, de ez nem volt másképpen a többi európai olajtársaságnál sem, sőt, számos esetben meghaladta az 50 százalékot, mint például az OMV, a Shell vagy a BP esetében. Az év eleji 2960 forintról az árfolyam a koronavírus-járvány kitörése után a március közepi mélypontnál már csak 1500 forint volt az olajkereslet összeomlása miatt. Innen még az általános tőzsdei ralival együtt április közepére 2000 forint felé is sikerült visszajutnia a Mol részvényeinek, de azóta egy lefelé menő és szűkülő trendcsatornában mozog az árfolyam. Ennek köszönhetően november elején már ismét az 1500 forintos mélypont körül volt a Mol, de azóta folyamatosan emelkedett az árfolyam, a trendcsatornából azonban továbbra sem tudott kitörni.

Ha ez sikerülne, akkor a következő figyelmet érdemlő lélektani szint 1700 forint körül húzódik, ami egybeesik a március közepén kialakult rés felső határával. Ezt már októberben többször is megközelítette az árfolyam, de mindkét alkalommal visszapattant onnan. Ha még ezen is áttörne a Mol, akkor a következő ellenállási pont 1870 forint körül lehet, ami az augusztusi lokális csúcs körül van.

Ha nem sikerül kitörnie a Molnak a lefelé menő trendcsatornából, akkor pedig továbbra is az 1500 forint körüli szint lehet a mérvadó, ami a márciusi és november eleji mélypontokkal esik egybe, ami nagyon csúnya esés lenne.

moltechnkai3

A technikai szintek mellett fundamentális szempontból mindenképpen az olajkereslet változása lesz a legnagyobb hatással a Mol árfolyamára, ami pedig elsősorban a koronavírus-járvány alakulásától függ majd. Az egyre súlyosbodó korlátozások és lezárások egyelőre nem vetítenek előre sok jót, de a kínálati oldalon egy sikeres november végi OPEC+ koordináció még részben segíthet ezt ellensúlyozni. Az európai cégek számára irányadó Brent árfolyama 40 dollár körül mozog jelenleg.

Címlapkép: Mark H Milstein/Bloomberg via Getty Images

kórházi ágy egészségügy
kásler miklós
teheran iran
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

GettyImages-1079804128