Előfizetői tartalom

Tavaly ezek voltak a legrosszabb befektetések, idén fordulhat a kocka

Tavaly az egész év tekintetében az olajipar és az energetika volt az egyik legrosszabbul teljesítő gazdasági szektor. Számos vállalat részvényének az árfolyama lefeleződött vagy még rosszabbul alakult, így nem véletlen, hogy a leggyengébb szereplők listáján többnyire olajipari társaságok találhatóak. Ellenben az idei kilátások már egyáltalán nem tűnnek annyira rossznak iparági szempontból, ha valóban működni fognak a hatékony koronavírus-vakcinák és jól halad az oltási folyamat is. Emiatt a legtöbb olajtársaság vezetője már mérsékelten optimista az olajárakat és a tőkeberuházásokat illetően is, és az elemzők is bizakodóak néhány vállalat esetében. Megnéztük, hogy melyek lehetnek a tavalyi évben legrosszabbul teljesítő olajcégek közül azok, amelyek ígéretesnek tűnnek, és akár nagyot is mehetnek idén vagy a következő években.


Az olajipar volt a legrosszabb tavaly

A tavalyi évet az S&P 500 16,3 százalékos pluszban zárta, ami historikus értelemben ugyan nem kiugró, de a koronavírus-járvány mellett ez azért figyelemreméltó teljesítmény.

Az index egyes szektorainak teljesítménye között azonban óriási különbségeket lehetett megfigyelni. Addig, amíg a technológiai szektor 42,2 százalékos pluszban zárta az évet, addig az energetika borzalmasan gyengén teljesített.

Az, hogy az S&P 500 mégis jelentősen tudott emelkedni 2020-ban, az nagyrészt annak is köszönhető, hogy a technológiai szektor súlya nagyságrendekkel magasabb, mint a sor végén kullogó energetikáé.

Miről szól még a cikk?

  • Mit gondolnak az olajipari vezetők?
  • Mit gondolnak az elemzők?
  • Melyik vállalat lehet jó választás 2021-re?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés