klimavaltozas_hajo_kiszaradtfolyo
Üzlet

A vártnál hamarabb jöhet a fordulat - Ez adhat reményt a klímakatasztrófa elkerüléséhez

A jelenleg általánosan elfogadott nézet szerint a globális felmelegedés még azt követően is évtizedekig fokozódna, hogy ha egyik napról a másikra sikerülne is teljesen megszüntetni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Új kutatási eredmények szerint azonban, ha sikerül a terveknek megfelelően nulla közeli szintre mérsékelni a kibocsátást, azzal az eddig vártnál gyorsabban meg lehetne állítani a felmelegedést.

Az utóbbi időszakban globális egység kezd kibontakozni azzal kapcsolatban, hogy valamikor az évszázad közepére nulla közelébe kellene csökkenteni a klímaváltozás és a globális felmelegedés fő felelősének tartott üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátását. Az EU, az Egyesült Királyság és Japán után hamarosan az Egyesült Államok is csatlakozhat a célkitűzéshez a Joe Biden vezette új adminisztráció vezetésével, míg Kína 2060-ig válna karbonsemlegessé. Noha a nettó nulla emisszió vagy másképp, a karbonsemlegesség állapota (vagyis amikor a kibocsátott ühg-t az erdők, óceánok és egyéb, negatív emissziós technológiák már képesek megkötni) az eddig meghozott intézkedésekkel és a meglévő technológiákkal egyelőre nem elérhető a század közepére, a feladat nem teljesíthetetlen. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az országok kormányai rendelkeznek azzal a mozgástérrel, mellyel a szükséges keretek megteremthetők lennének, és a társadalmak is világszerte egyre több helyen ismerik fel a klímakérdés fontosságát.

Felcsillan a remény

A mindeddig uralkodó feltételezés szerint azonban a globális átlaghőmérséklet még abban az esetben is akár generációkon átívelően tovább emelkedhet, hogy ha sikerül is a felmelegedést okozó gázkibocsátást viszonylag gyorsan csökkenteni. A különféle tudományos klímamodellek ugyanis abból indulnak ki, hogy a légkörben felhalmozódott szén-dioxid koncentrációja az emisszió esetleges azonnali megszűnését követően is jó ideig magas szinten maradna, maga után vonva az üvegházhatás további érvényesülését, ezáltal pedig szinte borítékolhatóan a klímakatasztrófát. A karbonsemlegesség esetleges elérésének lehetséges következményeire irányuló újabb kutatások azonban felcsillantják a reményt, hogy a kibocsátás visszafogásával az eddig vártnál gyorsabban megállítható lehet a felmelegedés folyamata.

A Nature Climate Change-ben publikált új tanulmány szerint,

ha sikerülne a terveknek megfelelően nulla közeli szintre mérsékelni az ühg-kibocsátást, akkor a globális felszíni átlaghőmérséklet emelkedése pár évtizeden belül stabilizálódna. Vagyis a klímaváltozás megfékezésére irányuló erőfeszítések az eddig véltnél közvetlenebb és gyorsabb pozitív hatást gyakorolhatnak a hőmérséklet alakulására.

A tanulmány készítői azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy tulajdonképpen újraértékelték a Föld légkörének "öngyógyító" képességét. A bolygó természetes rendszereinek dinamizmusára fókuszálva úgy találták, hogy az óceánok, a vizes élőhelyek és az erdők szén-dioxid-megkötő potenciálja olyan hatalmas, hogy már az emisszió alacsonyabb szinten való folytatódása mellett is képes lenne érdemben csökkenteni az atmoszféra CO2-koncentrációját. Ez a csökkenés pedig elegendő hűtő hatással bírhat ahhoz, hogy ellensúlyozza a még a "csőben lévő" felmelegedést, így a globális hőmérséklet viszonylag alacsony maradhat a nettó nulla kibocsátás elérése után.

Időt adna a cselekvésre

A tanulmány szerint pusztán az üvegházhatású gázok jelenlegi légköri koncentrációja alapján a globális földfelszíni átlaghőmérséklet több mint 2 Celsius-fokkal emelkedhet az iparosodás előtti szinthez képest. A felmelegedés mértéke már most 1,1 fok, miközben a Párizsi Klímaegyezmény keretében a világ országainak többsége azt vállalta 2015-ben, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy a század végéig a felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot. Noha ezek alapján borúsnak tűnik a kép, a tanulmány reményt keltő valódi újdonságát az a következtetése jelenti, miszerint az emisszió csökkentése valószínűleg szinte azonnal maga után vonná a hőmérséklet emelkedésének lassulását.

Ez pedig némi időt adhatna a civilizációnak arra, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz vagy hogy új technológiai fejlesztésekkel fokozza kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseit. A Föld felszíni átlaghőmérséklete jelenleg százszor olyan gyorsan változik, mint a legutóbbi jégkorszak alatt; márpedig nagyon nem mindegy, hogy néhány évtized vagy évszázad alatt következik-e be akár 1 fokos felmelegedés - idézte a The Guardian a tanulmány társszerzőjét, Andrew Desslert, a Texas A&M University klímatudósát.

Az új kutatási eredmény a kedvező változás reményével kecsegtet a társadalom klímaváltozáshoz való viszonyulásában is. A klímaügy lehetséges sikerére nézve ugyanis az egyik legnagyobb kockázatot az a hozzáállás jelenti, mely szerint az illető elfogadja ugyan globális klímaváltozás tényét, de úgy véli, hiába minden, túlságosan kicsik vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk. Azáltal, hogy a klímavédelmi cselekvés fokozása esetére gyorsabb pozitív eredményt helyez kilátásba, az új kutatás kedvezően hathat vissza magára a klímaváltozás elleni fellépésre is. Persze, arra is van esély, hogy a hírről értesülve egyesek inkább arra a következtetésre jutnak, hogy nem is olyan nagy a baj, még bőven ráérünk meghozni a szükséges döntéseket. Ez azonban - ahogyan a tanulmány szerzői is hangsúlyozzák - végzetesen téves következtetés lenne; a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátását az emberiség túlélése érdekében a lehető leghamarabb minimálisra kell csökkentenünk - ez az első és legfontosabb feladat, melyet sürgősen meg kell oldanunk.

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
frankfurt