Portfolio signature

Kritikus a chiphiány a világban, egymás után kényszeríti térdre a legnagyobb autógyárakat

Sorra állítják le üzemeiket világszerte az autógyártók a most már globálissá váló chiphiány miatt, a beszállítói szűk keresztmetszet már a magyarországi autógyártást is érinti. A chiphiány a koronavírus-járvány egyik továbbgyűrűző hatása, az autóipari kereslet összeesése, majd vártnál gyorsabb visszapattanása felkészületlenül érte a beszállítókat. A chipgyártók igyekeznek felpörgetni beruházásaikat, de még így sem tudják egyhamar kielégíteni az autóipar igényeit, főként úgy, hogy más iparágakban, például a szórakoztatóelektronikai termékeket gyártó cégeknél is nagy az éhség a chipek iránt, így akár az egész idei első félévet végig kísérheti a jelenség. Megvizsgáltuk a legnagyobb autóipari kitettséggel rendelkező chipgyártók kilátásait, részvényeik árazását és az elemzői véleményeket.

Chiphiány az autóiparban

Még egy évvel a járvány kitörése után is képes újra megtalálni az autóipart a koronavírus. 2020 első felében a keresletre mért ütés miatt szenvedtek az autógyártók, most viszont a beszállítói oldalon akadtak problémák, hiszen a járművek elengedhetetlen elemének számító félvezetőkből szűkös a kínálat – legalábbis az autóipar számára. A probléma forrása az, hogy a chipgyártók a 2020-as helyzetre reagálva az autóipar helyett inkább a fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó cégekre helyezték át a hangsúly, miután az olyan termékek kereslete jelentősen megugrott a stay-at-home világban, mint a Playstation, az Xbox, vagy az iPhone.

A Bloomberg összefoglaló anyagában arra is felhívta a figyelmet, hogy a chipgyártók azért is favorizálják a szórakoztató elektronikai eszközök gyártóit, mert sokkal nagyobb megrendeléseket biztosítanak számukra. Példaként az okostelefonok piacát emelték ki, ahol éves szinten több mint egymilliárd új eszközbe kerülnek félvezetők, míg az autóipar durván 80 millió járművet állít elő.

Amivel viszont nem számoltak a chipgyártók, hogy az autóipari gyártás visszapattanása jóval gyorsabb lesz a vártnál.

Miről szól még a cikk?

  • A chiphiány miatt több autógyár leállt, a magyarországi üzemek is érintettek.
  • De mi a helyzet a chipgyártókkal, rájuk milyen hatással van a helyzet?
  • Bemutatjuk az autóipar chipgyártó szegmens legjelentősebb szereplőit.
  • Megnézzük, hogy mit gondolnak az elemzők a chipgyártó részvényekről.
  • Az árazás és az ajánlások alapján megvizsgáljuk, hogy melyik részvényben lehet fantázia.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések