elon musk
Üzlet

Mi folyik itt? Csalódást okozott a Tesla és Elon Musk

Több mint egy éven keresztül verte a Tesla az elemzői várakozásokat, miközben a cég részvényárfolyamának meredek emelkedésével az elvárások is egyre csak nőttek. A szerdai amerikai piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a gyártó, és hosszú idő után - egyébként a mostani gyorsjelentési szezonban látott trenddel szemben is - a vártnál gyengébb profitszámokat közölt a cég, és az idei értékesítési célra vonatkozó előrejelzés is hagyott némi kívánni valót maga után. A befektetők kedvezőtlenül fogadták, hogy ilyen értékeltség mellett csalódást tudott okozni a Tesla, a zárás utáni kereskedésben alaposan megütötték a részvényt.

Rekord eladások

Amit már eddig is tudtunk, hogy mennyi autót gyártott le és adott el a Tesla az utolsó negyedévben, hiszen az amerikai elektromosautó-gyártó már közzétette az értékesítési és gyártási számait. Ezek szerint a negyedik negyedévben 179 757 darab autót gyártott le a Tesla, amelyek közül 16 097 darab volt Model S/X, valamint 163 660 darab Model 3/Y gurult le az futószalagról. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest 71 százalékos növekedésnek felelt meg.

Az értékesítés valamivel meghaladta a gyártást a negyedévben, és az előzetes számoknál is valamivel magasabb értékesítésről számolt be a cég, hiszen a korábban közölt 180 570 autót helyett 180 667 darab járművet szállított le a Tesla, amiből 18 966 darab volt Model S/X és 161 701 darab Model 3/Y. Tehát összesen 61 százalékkal nőtt az értékesítés év/év alapon.

Összességében tehát tavaly 509 737 darab autót gyártott le a Tesla, viszont a leszállított autók darabszáma éppen, hogy elmaradt a menedzsment által prognosztizált 500 000 eladott járműtől, összesen 499 647 darab Tesla talált gazdára. Emellett érdemes még arra is emlékezni, hogy a Tesla a gyárleállások és más pandémia okozta nehézségek ellenére is ragaszkodott az éves céljához, amiről tényleg csak hajszálnyira maradt le végül.

Még a gyártáshoz kapcsolódóan a Tesla pénzügyi igazgatója, Zachary Kirkhorn szerdán elmondta, hogy a vállalat "rendkívül keményen dolgozik" a globális chiphiány menedzselésén, viszont a témát nem részletezte ennél jobban.

Még több rekord…

A negyedévben a Tesla árbevétele is rekord szintre nőtt, a tavalyi év azonos időszakához képest 46 százalékos, míg az előző negyedévhez képest 22,5 százalékos volt a növekedés, miután 10,7 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el a cég, ami felülmúlta az elemzők 10,3 milliárd dolláros várakozását.

Az árbevétel növekedése főként az értékesítési volumen jelentős emelkedésének volt betudható, valamint más üzleti szegmensekben látott növekedésnek. Mindeközben a járművek átlagos eladási ára 11 százalékkal csökkent, miután cég termékmixe folyamatosan tolódik át a Model S és a Model X felől a megfizethetőbb Model 3 és Model Y felé, és ez várhatóan a jövőben is fennálló trend lesz, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Model S/X régóta gyártott modellek, amelyek kaptak ugyan ráncfelvarrásokat, de mindenki várta már az új változatokat, amelyek mostanra meg is érkeztek. A Model S/X esetében a performance verziókat lecserélték az úgy nevezet "Plaid" verziókra, amelyekben tripla elektromotor található. A számok itt magukért beszélnek, a Model S Plaid a világ legnagyobb gyorsulású gyártásban lévő járműve:

plaid
Forrás: Tesla

Fontos kérdés volt, hogy a CO2-kreditekből származó bevételek hogyan fognak alakulni a negyedévben, hiszen az elmúlt időszakban ezek jelentették a kulcsot a Tesla profitabilitásához, és bár az előző negyedévhez képest ezek a bevételek mindössze 1 százalékkal 401 millió dollárra nőttek, a tavalyi év azonos időszakához képest a növekedés így is 202 százalékos volt.

A fekete leves

Bár a Tesla működési eredménye 60 százalékkal 575 millió dollárra emelkedett a korábbi év azonos időszakához képest, ez jelentős visszaesésnek számított az eggyel korábbi negyedévhez képest, hiszen ekkor 809 millió dollárt ért el a cég, tehát a csökkenés közel 30 százalékos volt. Az üzemi marzs is nőtt év/év alapon, összesen 49 bázisponttal, 5,4 százalékra.

Számos rekord után és extrém magas elvárások mellett csak idő kérdése volt, hogy mikor fogja alulmúlni az elemzői várakozásokat a Tesla. Adózott eredmény soron okozott végül csalódást a cég, hiszen bár a profit az egy évvel korábbi 386 millió dollárról 134 százalékkal 903 millió dollárra nőtt (a Musknak járó brutális kompenzációs csomag nélkül), az elemzők 1,05 milliárd dollárt vártak, tehát több mint 140 millió dollárral, vagy 14 százalékkal múlta alul a várakozásokat a Tesla.

profit

Az EPS is alulmúlta az elemzői várakozásokat, hiszen az egy évvel korábbi 0,41 dollárról 95 százalékkal 0,80 dollárra nőtt az EPS, azonban a Wall Street 1,01 dolláros egy részvényre jutó eredményt prognosztizált.

eps

A vártnál alacsonyabb eredmény részben annak volt betudható, hogy a volumenek növekedését és a CO2-kreditekből származó bevételek emelkedését a járművek alacsonyabb eladási ára ellensúlyozta (a kínai Model 3 árának csökkentése, és a Model S és Model X árának csökkentése a frissített modellek bemutatása előtt). Emellett az autóipari bruttó marzs a tavalyi év azonos időszakához képest 157 bázisponttal 24,1 százalékra emelkedett, viszont a harmadik negyedévhez képest közel 3,6 százalékpontos volt a visszaesés.

Ködös várakozások

Talán a gyorsjelentés legjobban várt része volt, hogy milyen előrejelzésekkel fog szolgálni a Tesla és Elon Musk, azonban itt egy újabb csalódás jött szembe. Nyilvánvalóan mindenkit az érdekelt, hogy a tavalyi ambiciózus 500 ezres cél után mennyi autót fognak eladni idén. Viszont a Tesla csak egy relatíve ködös útmutatással szolgált:

egy több éves horizonton 50 százalékos átlagos éves növekedésre számít a cég, amely valamely években magasabb lehet, ilyen lehet 2021 is.

Ha 2021-re 50 százalékos növekedéssel számolunk, akkor 750 ezer darab autót szállíthat le a Tesla, míg az elemzők 825-875 ezer eladott járműre szóló előrejelzést vártak, tehát itt is csalódást okozott a cég. A gyártó szerint a növekedés nagyban fog függeni a kapacitásoktól, a működési hatékonyságtól, valamint a beszállítói lánc kapacitásaitól és stabilitásától. 

Még októberben egyébként, a harmadik negyedéves gyorsjelentés utáni befektetői tájékoztatón az egyik elemző 840 000 és 1 millió jármű közti értékesítést jósolt, amire Elon Musk azt mondta, hogy "valahol azon a környéken és az elemző nem járt túl messze".

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy bár a mostani iránymutatás gyengébb értékesítést vetít előre rövidtávon, mint amire az elemzők számítottak, de ha 2024-ig nézzük (50 százalékos növekedéssel), akkor addigra durván éves 2,5 millió autó jön ki, ami hozzávetőlegesen 900 ezerrel több, mint amire a Wall Street jelenleg számít.

Természetesen esett szó a gyárakról és az idei évre szóló tervekről is, a cég jelenleg kapacitásokat épít ki a Model Y gyártásához a berlini Gigafactoryban és a Texasban is, és mindkét lokációból 2021-ben tervezi elindítani az első leszállításokat. A sanghaji gyárat a cég tovább fogja bővíteni idén, valamint a Tesla Semi nevű tehergépjárművek leszállítása is idén indul a tervek szerint. Emellett szó esett a sokak által várt Cybertruckról is, amelynek tömeggyártása 2022-ben indulhat a Tesla szerint.

Elon Musk egyébként azt is elmondta, hogy még számos évig tervezi vezetni a Teslát, bár azért jó lenne egy kicsit több szabadidő.

Esik az árfolyam

Részben a várakozáson aluli profitnak és a korábbihoz képest jóval ködösebb értékesítésre vonatkozó előrejelzésnek betudhatóan, a Tesla árfolyamát megütötték tegnap az amerikai piaczárás utáni kereskedésben, több mint 5 százalékot esett az árfolyam, de az elmúlt egy évben még így is 642 százalékot ralizott,

amellyel a Tesla már egymagában nagyobb piaci kapitalizáció alapján, mint az összes többi tőzsdén jegyzett autógyártó együttvéve.

tesla

Címlapkép: Win McNamee/Getty Images

hacker
forint, dollár
síoktatás gyerek tél
csaj a strandon gety
infláció piac
berlin
koronavirus tavolsagtartas

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit az ETF-ekről tudni akartál, de eddig nem mertél megkérdezni.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1206139057