lánchíd budapest
Üzlet

Duplázott Magyarország a felvásárlásokban tavaly

Portfolio
Az Allen & Overy tavalyi negyedik negyedévi M&A Insights jelentése szerint a tranzakciók száma a Covid-19 világjárvány miatt globálisan csökkent, amelynek hatását enyhítette az év második felében tapasztalható fellendülés. A magyar felvásárlási piac azonban duplázott 2019-hez képest, köszönhetően a Goodman, az Aegon és a SVEA eladásoknak.

Az Allen & Overy sajtótájékoztatóján Sahin-Tóth Balázs, a vállalat budapesti irodájának vezető ügyvédje ismertette a legfrissebb globális és közép-kelet-európai M&A piaci trendeket:

 • Az Allen & Overy 2020. negyedik negyedévi M&A Insights jelentése szerint a tranzakciók száma a Covid-19 világjárvány miatt globálisan csökkent, amelynek hatását enyhítette az év második felében tapasztalható fellendülés
 • A tavalyi év első félévében globális szinten jelentősen visszaesett az M&A piac, az eladók ekkor abban látták a legnagyobb kockázatot, hogy nem valósul meg az ügylet, így a zárási feltételeket visszaszorították az eladók (igyekeztek nehezebbé tenni a vevő kibújási lehetőségét) – mondta el a szakértő.
 • A világjárvány miatt a globális piacon 2020-ban nem jöttek létre olyan megaügyletek, amelyek az előző évet jellemezték. Tavaly az 5 milliárd dollár értéket meghaladó tranzakciók száma 8 százalékkal, míg a 10 milliárd dollár feletti ügyletek száma 21 százalékkal csökkent 2019-hez képest.
 • Európában a tranzakciók összértéke meghaladta az 1000 milliárd dollárt, ezen belül Közép-Kelet-Európában közel 14,5 milliárd dollár értékű tranzakció valósult meg. Ebből jelentős részt képvisel a Goodman ingatlanportfóliójának eladása megközelítőleg 1 milliárd euró vételárért, az Aegon értékesítése 830 millió euróért.
 • A szakértő külön kiemelte az Aegon eladását: a tranzakció még folyamatban van, de az év második felében lezárulhat. Európára és Amerikára igaz trend, hogy az FDI-korlátozások növekvőben vannak világszerte, egyfajta nacionalista törekvés eredményeképp. Az Aegon-tranzakcióra is kiterjed ez a korlátozás, így bizonyítani kell, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az ügylet. Erre külön igazolást kellett benyújtani a Belügyminisztérium felé, de a szakértő szerint ez csupán formalitás.
 • A tájékoztatón még elhangzott, hogy Magyarország duplázott 2020-ban, a megvalósult M&A tranzakciók összértéke 1,13 milliárd dollár értéket tett ki, ami több mint kétszerese a 2019-es közel 530 millió dollár tranzakciós összértéknek. Ez a jelentős növekedés néhány olyan nagy ügyletnek köszönhető, mint a Goodman és az Aegon értékesítések,  illetve a SVEA megközelítőleg 19 milliárd forint névértékű követelés-portfóliójának értékesítése az Intrum részére.
 • Kiemelte, hogy idén óvatosan optimisták, kezd magához térni az M&A piac. Egyrészről a magántőkealapoknak sok pénze van, ez keresi a helyét, másrészt sok eladást elhalasztottak, amit idén nyélbe üthetnek.

Az Allen & Overy jelentéséből még kiderül, hogy regionális nézőpontból

 • az USA 38 százalékkal részesedett a globális tranzakciók összértékéből, megőrizve első helyét annak ellenére, hogy 2020 negyedik negyedévében 27 százalékos visszaesést mutatott 2019 azonos időszakához képest.
 • A második helyen változatlanul Nyugat-Európa állt, ahol 28 százalékkal volt magasabb az ügyletérték 2020 negyedik negyedévében, mint 2019 azonos időszakában, ami jól tükrözi az M&A piac fellendülését Nyugat-Európában az év vége felé. 2020 negyedik negyedévben a Nyugat-Európában megvalósult ügyletek a globális tranzakciók összértékének 26 százalékát tették ki.
 • Kínában (Tajvant, Hongkongot és Makaót is hozzászámítva) a 2020 negyedik negyedévi ügyletérték 39 százalékkal haladta meg 2019 utolsó negyedévének ügyletértékét. A Kínában (Tajvant, Hongkongot és Makaót is hozzászámítva) megvalósult ügyletek a globális tranzakciók összértékének 16 százalékát tették ki 2020-ban.

A Közép-Kelet-Európában megvalósult ügyletek egy részét a kevésbé kompetitív tranzakciós feltételek jellemezték. A tranzakciók mindössze 33 százaléka zajlott aukciós (pályázati) eljárás keretében, és egyetlen ügylet esetében sem volt éles a verseny. A közép-kelet-európai ügyletek 53 százalékát kötötték csupán szigorú zárási feltételekhez, míg Nyugat-Európában ez az arány 77% volt. Itt az ügyletek mindössze 21 százalékánál volt szükség árkorrekcióra, szemben a nyugat-európai 46 százalékkal.

Globális szinten eléggé vegyes képet mutatnak az egyes iparágak. Egyes szektorok aktivitása élénkül a világjárvány miatt, máshol markáns visszaesés tapasztalható. Ügyletérték és ügyletszám alapján is

 • a távközlési, technológiai és médiaszektor (TMT) vezet, ahol a tranzakciók összértéke 27 százalékkal növekedett 2020 negyedik negyedévében 2019 azonos időszakához képest.
 • A fogyasztási cikkek ágazata és a kiskereskedelmi szektor is kedvező képet mutat, ahol a tranzakciók összértéke 2020 negyedik negyedévében 31 százalékkal haladta meg a 2019 negyedik negyedévi értéket.
 • Az élettudományok terén mutatkozott a legjelentősebb visszaesés, 53 százalékkal esett vissza a tranzakciók összértéke 2020 negyedik negyedévében 2019 azonos időszakával összehasonlítva.
 • Nem meglepő, hogy az ingatlanpiac is szenved a világjárvány miatt, ahol a tranzakciók összértéke a negyedik negyedévben 27 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől.

Címlapkép: Getty Images

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
netflix