hub_antenna
Üzlet

Belép a távközlési piacra a 4iG, hazai és régiós terjeszkedés a cél

Portfolio
Fontos bejelentést tett ma a 4iG, a vállalat belép a távközlési piacra, az Antenna Hungáriával közösen hazai és régiós terjeszkedés a cél. A 4iG Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában szerez többségi tulajdonrészt, ezzel gyakorlatilag új iparágba lép be, ezzel pedig újabb pályán versenyez majd a hazai távközlési szolgáltatókkal, például a Magyar Telekommal is.

Többségi tulajdonrészt szerez a 4iG a HDT-ben

A 4iG előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungáriával és az Alpac Capital kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments-szel, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát.

A megállapodások értelmében

  • az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTelben meglévő 50 százalékos tulajdonrészéből,
  • a portugál befektetők teljes, 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG-be,

amellyel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján 5 százalékot meghaladó részesedést szereznek a 4iG-ben.

A több lépésben megvalósulóügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően áprilisban zárulhat. Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást.

5 milliárd forint bevételű cég a HDT

A Hungaro DigiTel Magyarország vezető és a térség egyik meghatározó, saját infrastruktúrával (földi műholdas feladóállomás) rendelkező távközlési szolgáltatója, amely telekommunikációs megoldásokat, távközlési hálózatok kiépítését, felügyeletét és üzemeltetését végzi műholdas, VSAT (Very Small Aperture Terminal) technológia alkalmazásával.

A társaság jelenleg 45 főt foglalkoztat, tavalyi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

Megrendelői között a magán szektor meghatározó társaságai (bankok, olajtársaságok, televíziós társaságok), valamint állami megrendelők szerepelnek.

A 4iG a közleményben kiemeli, hogy a HDT a műholdkapacitás biztosítása érdekében számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérel erőforrásokat, így a társaság jelenlegi kapacitásigénye jelentős méretű, azonnali hasznosítást jelenthet a 2024-től tervezett első magyar kereskedelmi műhold projektben, melyben az 4iG és az AH már partnerként együttműködnek.

Fontos bejelentés

Véleményünk szerint 4 szempontból fontos a mai bejelentés:

  • a 4iG egy új iparágba lép be,
  • a 4iG bevételeinek oroszlánrésze (a tavalyi első 9 hónap alapján 84%) eseti, ráadásul a bevételeken belül nagy az állami túlsúly (69%), a HDT többségi tulajdonrészének a megszerzésével mindkét területen, vagyis a folyamatos bevételek arányának javításán és a piaci szereplőktől származó bevételek arányának növelésén is segít a tranzakció.
  • Brutális EBITDA-hozzájárulás a HDT-től: a 2020-as év egészéről még nem publikált bevételi és profitszámokat a 4iG, de a 2020 első 9 havi dinamikából és a 2019-es tényszámokból kiindulva, számításaink szerint a 4iG bevételeit 9, az EBITDA-t pedig 67 százalékkal emelhette volna 2020-ban a HDT-akvizíció.

  • Fontos aspektusa még a lépésnek, hogy bár a 4iG és a Magyar Telekom több projektben partnerként működik együtt, a távközlési piacra való belépéssel egy újabb területen versenyez majd egymással a két vállalat.

Kölcsönös előnyök

„A CarpathiaSat megalakítását követően a HungaroDigiTel akvizíció fontos lépés az Antenna Hungáriával meglévő partnerségünk stratégiai szintre emelésében, amellyel célunk, hogy a digitális műholdas technológiák fejlesztése mellett, közösen lépjünk fel a hazai és a nemzetközi távközlési piacon. Ebben a törekvésünkben és további terjeszkedési elképzeléseink megvalósításában a Hungaro DigiTel lesz a közös iparági vállalatunk.” – mondta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

„A 4iG növekedési stratégiája szempontjából kiemelt jelentőségű az együttműködésünk az Alpac Capitallal. Intézményi befektetőként a csoport szaktudását és nemzetközi tapasztalatait is integrálhatjuk társaságunkba, amely további támogatást biztosít regionális piacralépési törekvéseinkhez.” –hangsúlyozta Jászai Gellért.

„Társaságainknak a CarpathiaSatban fennálló partnerségében sikeresen valósul meg a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje. A kedvező tapasztalatok alapján szeretnénk szintet lépni és közösen erősíteni piaci pozícióinkat a távközlési piacon. Amellett, hogy a Hungaro DigiTel a távközlési területet érintő expanziónk közös platformjává is válik, a tranzakciót követően a HDT műholdas területen szerzett képességei is hatékonyabban érvényesülnek majd a magyar műholdas fejlesztés végrehajtása során.” –emelte ki Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója.

„Alapkezelőként, az Alpac Capital célja, hogy befektetőink számára értéket teremtsünk. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy továbbra is optimális tőkeforrást biztosítsunk a közepes nagyságú európai vállalatok számára. A 4iG-ben megszerzendő tulajdonrészünk kiváló lehetőség, hogy a 4iG menedzsmentjét hatékonyan támogassuk a közép-európai informatikai és telekommunikációs piacra vonatkozóterjeszkedési elképzelések megvalósításában.” –hangsúlyozta Pedro Vargas David,az Alpac Capital vezérigazgatója

Mérsékelten emelkedik az árfolyam

A befektetők visszafogottan reagáltak a hírre, a 4iG árfolyama ma 1,1 százalékot emelkedett, idén 1,3 százalék pluszban áll.

4igaga

A távközlési piac meghatározó hazai szereplőjének, a Magyar Telekomnak a részvényárfolyama a tegnapi 2,2 százalékos esés után ma 0,3 százalékot emelkedett.

mtelao

Címlapkép: Antenna Hungária

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
netflix