Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Üzlet

Megjött a CIG Pannónia jelentése: nyereségbe váltott a „nemzeti biztosító”

Az előző évi veszteség után 1 milliárd feletti adózás előtti és 735 milliós adózás utáni nyereséggel zárta 2020-at a CIG Pannónia. Az új menedzsment első negyedéve, vagyis 2020 utolsó három hónapja adózás után mindazonáltal még veszteséget hozott. Kezd feltámadni poraiból a nem-életbiztosítási üzletág: szép lassan újraindítják az értékesítést. Az életbiztosítási díjbevételek a negyedik negyedévben 4,5%-kal múlták felül az egy évvel korábbit, és az értékesítés is kezd magához térni, de az új növekedési stratégia megvalósítása még a jövő zenéje az önmagát "nemzeti biztosítónak" nevező társaságnál.

Érdekesek a CIG Pannónia negyedik negyedéves számai is, a részvényeseket azonban ennél is jobban érdekelheti a jövőkép, amelyet már az október 1-je óta felálló új menedzsment fogalmazott meg így:

„a Társaság rögzíteni kívánja, hogy a Jelentés időszakában megkezdődött egy tényekre alapított stratégiai munka, amely a Csoport működését új dimenzióba kívánja helyezni és ezen új keretben nemzeti biztosítóként kívánja kihasználni a működésében rejlő növekedési potenciált. Ennek alapján a Csoport konkrétumokban is megjelentetni tervezett stratégiájának célja a jogszabályoknak, egyéb hatósági (felügyeleti) ajánlásoknak, egyéb szabályozóknak megfelelő – prudens módon történő működtetése, amely egy új arculat és működési modell mentén a dinamikus növekedési potenciál kiaknázására irányul.”

Túl sok konkrétumot még nem árul el erről a növekedési pályáról a gyorsjelentés, de az már kiderül belőle, hogy az előző évek olaszországi veszteségei és az MNB beavatkozása után 2020 végén már lépéseket tettek a nem-életbiztosítási üzletág újraindítása felé.

2021-től új termékek értékesítését is tervbe vették, így amit korábban „értékesítésre tartott” állományként tartottak nyilván, az most már csak a magyar és lengyel kiterjesztett garancia és gap casco állományra értelmezhető, a többi élő állományt folytatódó tevékenységként kategorizálta újra a menedzsment, díjbevételei pedig már megjelentek a 2020 negyedik negyedéves pénzügyi kimutatásokban. Ennek megfelelően a csoport módosította az összehasonlító periódus számait is. 2020-ban a nem-élet üzletágra 215 milliós díjbevételt számoltak el, amit alábbi ábránkon a negyedik negyedév tartalmaz.

Összességében tavaly az életbiztosítási díjbevételek 5,9%-kal múlták felül az egy évvel korábbit, a negyedik negyedévben 4,5%-os volt a díjbevételek növekedése az előző év azonos időszakához képest. Utóbbiban a unit-linked életbiztosítások 1,2%-os, a hagyományos életbiztosítások pedig 20,8%-os növekedéssel szerepelnek, az egészségbiztosítások díjbevétele viszont 4,7%-kal csökkent.

A nem-életbiztosításokkal együtt a csoport díjbevétele 2020-ban 19,3 milliárd forint volt, ami 3%-kal maradt el a 2019-estől.

Az új értékesítések szempontjából vegyes a kép, az ezt mutató két adat ugyanis eltérő irányt mutat: az új értékesítésekből befolyó első éves díj a negyedik negyedévben 31%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ez azonban nem feltétlenül ennek a negyedévnek az értékesítési teljesítményét dicséri: a negyedév során értékesített szerződések állománydíja 20%-kal maradt el az egy évvel korábbitól az előző negyedévi 26%-os esés után. Az értékesítés tehát kezd magához térni, de még messze vannak a korábban látott csúcsok. A számokra pozitívan hatott, hogy 2020. november 24-én az MVM Paksi Atomerőmű Zrt-vel 2452 főre, a Paks II. Atomerőmű Zrt-vel közbeszerzési pályázat alapján további több mint 400 főre szóló csoportos élet, baleset és egészségbiztosítási szerződést kötött a biztosító.

Összességében a tavalyi életbiztosítási értékesítés 3,102 milliárd forintra rúgott, ami 28%-kal marad el a tavalyelőttitől.

A gyorsjelentés szerint a társaság díjbevételeire eddig a járvány nem gyakorolt jelentős hatást, az ügyfelek esetleges fizetési nehézségeire reagálva akciótervvel rendelkeznek, amelynek lényegi eleme, hogy az elhúzódó válság a legkevésbé érintse negatívan bevételeiket, ugyanakkor elfogadható alternatívát nyújtsanak azon ügyfeleiknek, akiknek a járvány miatt alakulnak ki átmeneti fizetési nehézségeik.

A negyedév krónikájához tartozik, hogy miután 2020. szeptember 9-én az igazgatósága kezdeményezte a minősített többségi tulajdoni részesedésű leányvállalatának, a tartós veszteséget mutató CIG Pannónia Pénzügyi Közvetítő Zrt.-nek a felszámolását, és erről szeptember 30-án közgyűlésén döntöttek a végelszámolás megindításáról, arra számítanak, hogy a korábban a leányvállalat által kötött életbiztosítási szerződések jelentős része törlésbe megy. A törlésekből származó veszteségek fedezetére a csoport a negyedik negyedév végén 94 millió forint céltartalékot képzett, amely ugyanakkor lényegesen kevesebb a korábbi várakozásokhoz képest, köszönhetően a szigorú monitoringnak, illetve az ügyfelekkel történő kapcsolattartás fokozásának.

A fentiek és sok más eredménytétel hatására

a negyedik negyedévben még 10 millió forintos adózás utáni veszteséget könyvelt el a társaság, a korábbi negyedévekkel együtt azonban 2020 egészét 735 millió forintos adózás utáni eredménnyel zárta.

Az élet szegmens eredménye 737 millió forintról eredményéről 1,675 milliárd forintra javult tavaly (2019-es eredményét 1 057 millió forinttal rontotta a Konzum-Opus átalakulást követően realizált árfolyamkülönbözet, ugyanakkor az említett egyszeri tétel nélkül 118 millió forinttal alacsonyabb (leányvállalati hatásoktól megtisztított) egyedi adózott eredményt ért el 2020-ban, mint egy évvel korábban.

Kereskedés CIGPANNONIA-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start
mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
netflix