napelem_haz_csaladihaz
Üzlet

Otthonfelújítási támogatás: napelemhiány emelheti a beruházások árát

Miközben a napenergia iránti kereslet világszerte fokozódik, folytatódik a napelem modulok gyártási és szállítási költségeinek emelkedése. A hatás várhatóan Magyarországon is érezhető lesz, ezért a következő 3-4 hónapban drágulhatnak az otthonfelújítási támogatással megvalósuló napelemes beruházások, elsősorban azoknál a cégeknél, melyek nem rendelkeznek elegendő raktárkészlettel – véli Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével foglalkozó Optimum Solar csoport ügyvezető tulajdonosa.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Ezzel egy éven belül a második áremelkedési hullám indult el az iparágban. 2020 első felében még a nagyrészt Kínában koncentrálódó gyártókapacitások koronavírus-járvány következtében tapasztalható beszűkülése okozott költségemelkedést, mielőtt csökkenésre váltottak az árak. Ez azonban nem tartott sokáig, a második félévben ismét emelkedő trend kezdődött, több ok miatt is.

Részben szintén a pandémiával összefüggésben a beszállítók a napelemgyártáshoz nélkülözhetetlen több alapanyag ellátásában sem bírták tartani a lépést a kereslettel, ezért a nyersanyagok gyakorlatilag 2020 egészében drágultak, ami a gyártási költségek folytatódó emelkedését vonta maga után. Mindehhez a globális szállítási kapacitások általános hiánya is hozzájárult az év végétől, ami különösen az Európába irányuló szállítmányokat érintette érzékenyen. A pv magazine szerint a logisztikai szektor általános kapacitáshiánya azt eredményezte, hogy az Ázsiából Európába irányuló szállítás költsége csaknem ötszörösére nőtt az elmúlt hónapokban. Ez az éles drágulás a napelem modulok jelenlegi áremelkedésének elsődleges oka.

Ennek magyarázata valószínűleg az, hogy az Európából (és az Egyesült Államokból) Ázsiába tartó export még mindig jelentősen elmarad a másik irányból jövő szállítmányoktól, így a Kínából érkező konténerek jelentős része a nyugati világ kikötőiben vesztegel. Az elérhető szállítási kapacitások szűkössége pedig ahhoz vezetett, hogy az eredetileg Európába és az USA-ba szánt napelem modulok nem kis része Ázsiában lett értékesítve és telepítve. A szintén a járvánnyal és annak eltérő kezelésével kapcsolatos jelenségtől nem függetlenül Kínában a gyenge tavalyi első félévet követően alaposan felpörögtek a telepítések, így 2020 egészében az ázsiai óriás mintegy 40 GW új fotovoltaikus kapacitást hozhatott létre, ami a globális érték körülbelül harmadának felel meg.

A gyártási költségek emelkedését az egymással versengő gyártók igyekeztek nem teljes egészében továbbhárítani az ügyfelekre, illetve a szerződéses partnerek is ellenálltak a megállapodott árak emelésére irányuló erőfeszítéseknek. Mindez ahhoz vezetett, hogy az értékesítési árak bizonyos esetekben már 10 százalékkal a termelési költségek alatt állnak. Ezt a helyzetet azonban a gyártók már nem tudják sokáig fenntartani jelentősebb veszteségek nélkül.

Már 2021-ben helyreállhat a rend

A fentiek miatt a vásárlók, vagyis a telepítők sincsenek éppen optimális helyzetben. Egyszerűen túlságosan kevés, határidőre leszállítható napelem modul maradt a piacon, és ezek jelentős részét is jókora felárral adják tovább az időben tartalékoló, határidők által nem sürgetett szereplők. Ez pedig sok esetben a naperőmű projektek megvalósításának csúszását idézte elő.

Az európai ellátás egy ideig még korlátozott lehet, és az első negyedévben folytatódhat a napelemek drágulása. A második félévben azonban normalizálódhat a kereslet és kínálat aránya, így visszatérhet az elmúlt években megszokott árcsökkenés. 2021 egészében a naperőművek beruházási költségei globális átlagban 5 százalékkal mérséklődhetnek 2020-hoz képest, köszönhetően a komponensek árcsökkenésének. Ráadásul a piacot uraló monokristályos napelemek átlagos hatékonysága tovább emelkedik, 2022-ben pedig elérheti a 24 százalékot, ami tovább szorítja le az áramtermelés költségét.

Az akadályok ellenére az idei évben a várakozások szerint ismét rekordot dönthet a világon újonnan telepített fotovoltaikus kapacitás nagysága, a különféle becslések szerint 10-34 százalékkal meghaladva a 2020-as bővülést. Az említett nehézségek miatt tavaly hosszú idő után stagnált vagy kisebb volt növekedés, mint 2019-ben. Azonban részben éppen ezen elmaradt fejlesztések idei évben várható megvalósításának köszönhetően a prognózisok szerint 2021-ben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) konzervatív becslése szerint is 117 GW-tal, optimista várakozása alapján 149, míg az IHS Markit szerint akár 158 GW-tal is nőhet a globális naperőmű kapacitás (amiből 50 GW Kínában realizálódhat).

Persze, amíg nem sikerült teljesen legyőzni a koronavírust, a bizonytalansági tényező is nagyobb a korábbiaknál. A közelgő kínai holdújév előtt hagyományosan tömegek indulnak útnak, hogy családjukkal ünnepelhessenek, márpedig a kínai központi terv alapján jó esetben is mindössze a népesség 3,5 százalékát, 50 millió embert tudnak majd beoltani az ünnepi időszak kezdetéig.

Magyarországon is borítékolható az áremelkedés

Magyarországon jelenleg még csak kis mértékben érezhetők ezen drágító tényezők hatásai, mivel a napelem-nagykereskedések általában rendelkeznek 2-3 hónapra elegendő termékkel; ezen napelemeket még nem befolyásolta nagymértékben az év eleji alapanyaghiányból, illetve a szállítói konténerhiányból fakadó drágulás – mondta el Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével foglalkozó Optimum Solar csoport ügyvezető tulajdonosa a Portfolio-nak.

A napelemgyártók igyekeznek az alapanyagbeszerzési nehézségek ellenére árat tartani, még ha átmenetileg veszteségesek is, azonban a konténerhiányból következő szállítmányozási költségek drasztikus emelkedésével nehéz mit kezdeni, hiszen ha ennyire elbillen a kereslet-kínálati egyensúly előbbi irányába, gyakorlatilag borítékolható az áremelkedés.

A szállítási költségek január óta megfigyelhető ötszörös emelkedése miatt márciustól várhatóan 5-10 százalékos drágulást is tapasztalhatnak a megrendelők – fogalmaz hozzátéve, hogy ugyanakkor néhány cég, így az Optimum Solar is igyekszik egy lépéssel előre gondolkodni, és már 2020 novemberében lefoglalták 2021-re az általuk forgalmazott napelemek gyártóinak bizonyos volumenű kapacitását, illetve fixálták velük az idei évre vonatkozó modulárakat. Így az ilyen esetekben nem, vagy csak minimális áremelkedésre lehet számítani.

Rövid távon bizonyos határidős projektek esetében okozhat ugyan átmenetileg drágulást ez a fajta áremelkedés, de összességében inkább a projektek kisebb csúszásához fog vezetni. A Metár esetében tehát várhatóan nem fogja befolyásolni az árakat a mostani átmeneti drágulás, hiszen ezen nagyobb, ipari méretű projektek esetében a napelemek telepítése csak 2-3 év múlva történik meg, az akkori alapanyagárak és szállítói költségek szerint.

Az év hátralévő részében azonban Lugos Roland azt várja, hogy helyre fog állni a kereslet-kínálati egyensúly, mind az alapanyagok piacain, mind a szállítói területeken, és a globális napelempiacon ezt az átmeneti időszakot pár hónap múlva fel fogja váltani az elmúlt években tapasztalható árcsökkenés.

Drágulhatnak az otthonfelújítási támogatással megvalósuló beruházások

Az otthonfelújítási támogatás az 50 százalékos vissza nem térítendő támogatás miatt érthető módon most rendkívül nagy népszerűségnek örvend. A háztartási méretű napelemes rendszerek (HMKE) esetében az otthonfelújítási támogatás miatt megnövekedett kereslet miatt bizonyos esetekben valamivel drágábban juthatnak hozzá a napelemekhez a vásárlók.

Az otthonfelújítási támogatás esetén lehetséges 1-10 százalék közötti drágulás a következő 3-4 hónapban, elsősorban azoknál a cégeknél, ahol nem rendelkeznek 2-3 hónapra elegendő raktárkészlettel, vagy a nagy kereslet miatt kifogyóban vannak a napelemkészletek és nem fixálták le korábban áraikat a gyártókkal

- mondja az Optimum Solar csoport tulajdonos ügyvezetője, aki azt is kiemeli, nagyon fontos megjegyezni, hogy aki ebből a támogatásból szeretné megvalósítani napelemes rendszerét, csak 2021.július 1- előtti új áramszolgáltató szerződéssel maradhat a szaldós elszámolásban.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1194700824