Előfizetői tartalom

Hamarosan feloldhatják a korlátozásokat, akkor jön majd a nagy meglepetés a benzinkutakon

Szemán Ákos
Az elmúlt hónapokban sokan dolgoztak otthonról, és a nemrég bevezetett korlátozások miatt még többen kényszerültek otthonaikba. Sokan nem használják az autójukat, de nem lesz ez mindig így, általános várakozás, hogy a lezárások feloldásával robbanásszerűen megnő majd az autóhasználat. Sokan szembesülnek majd az időközben alaposan megemelkedett üzemanyagárakkal. Az árakat több tényező is befolyásolja, többek között a kőolaj világpiaci ára, a finomítói árrés, az adók és a forint dollárhoz viszonyított árfolyama is. Ezeknek az alakulását külön-külön sem egyszerű előrejelezni, de várhatóan a legtöbb komponens alakulása az emelkedés irányába tolhatja az üzemanyagárakat, ami viszont valamelyest mérsékelheti az árakat, az az, hogy a magasabb átlagos kőolajárak miatt csökkenhet majd a jövedéki adó mértéke áprilistól. Hosszabb távon azonban inkább áremelkedésre érdemes felkészülni.

Az olajárak emelkednek, és még várhatóan fognak is Az olajárak jelentős emelkedése volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban, és ez a tendencia egyre fokozódó ütemben történik. A tavaly áprilisi 15 dolláros hordónkénti mélypontról gyorsan visszapattantak az árak, ami nem volt különösebben meglepő, hiszen az egy extrém kilengés volt, és november elején még mindig csak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái