foldgaz_tarolo
Üzlet

Bevásárol az Opus a Tigázba - Gyorsértékelés

Az egész hazai energetika szempontjából fontos bejelentést tett ma az Opus, a Titász mellett a Tigázban is érdekeltséget szerezhet a holdingcég egy újabb jelentős felvásárlással. Gyorsértékelünk.
  • Illik a stratégiába: Az Opus célja, hogy több iparágban is fontos szereplő legyen, ezek közül az egyik az energetika. Az energetikai divízió a Mátrai Erőmű tavaly márciusban lezárult értékesítését követően üresen áll átmenetileg, nagyjából egy éve, de a cégnél stratégiai célkitűzés a terjeszkedés az energiaiparban. Március végén a Tigáz 50 százalékos részesedésével, szeptember végétől pedig a Titász 50 százalékos részesedésével bővülhet az üzletág portfóliója.
  • Nagy szereplő: A tranzakció lezárta után az Opus nagy szereplő lesz a hazai energetikában, különösen, ha szeptember végére a Titász-akvizíció is lezárul, a jelenlegi terveknek megfelelően. A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója 33 760 km hosszú vezetékhálózatával. Mind a két vállalat fő szolgáltatási területe a kelet-magyarországi régió, így ez szinergialehetőségeket vetít előre a jövőre nézve.
  • Iparági hatás: A svájci hátterű MET Csoport kiszállásával a Tigázból tovább nő a magyar tulajdon aránya a hazai energiaszektorban.
  • Eredményhatás: Bár a Tigáz 2020-as számait és a 2021-es terveket nem ismerjük, az elmúlt évek adatai alapján számottevő hatása lehet az Opus bevételére és eredményére. Csak hogy kontextusba helyezzük a számokat, 2020 első három negyedévében 162 milliárd forintos működési bevételt ért el az Opus, adózott eredménye pedig 3,5 milliárd forint volt. A Tigáz (amelyben 50 százalékos részesedése lesz az Opusnak) a legfrissebb elérhető, 2019-es éves jelentésében 32 milliárd forintos bevétel és 2,3 milliárd forintos adózott eredmény szerepel.
  • Növekedési sztori: 2019-ben sokan elkönyvelték az előtte aktívan akviráló Opust olyan sztoriként, ahol az akvizíciók nagy része már lezárult, a cég vezetése pedig elsősorban a portfólióban lévő cégek működési hatékonyságának javítására, a cégek közötti szinergiahatások kiaknázására fókuszál. Ez az árfolyamon is meglátszott, a 2017-as és 2018 eleji szárnyalását követően esni kezdett az árfolyam és a 800 forint körüli csúcsokhoz képest az elmúlt egy évben a 200-300 forintos szint között mozgott az árfolyam. A portfóliótisztítás és a racionalizálás igaz is volt az elmúlt évekre, de közben az energetika üzletágban mozgolódni kezdett a vállalat: eladta a veszteséget termelő Mátrai Erőművet, majd megkezdődtek a törekvések az ezután kiürült, de stratégiai fontosságúnak tartott energetikai szegmens feltöltésére. 2019-ben bejelentette az Opus a Titász akvizícióját, most pedig a Tigáz felvásárlását.
  • A stabilitás a cél: Az Opusnál cél, hogy stabilabb eredménytermelésűvé váljon az egész holding, így ebből a szempontból logikus lépés a Titász és a Tigáz felvásárlása, az Opus nyilatkozatai szerint nagyobb, stabilabb és kiszámíthatóbb a bevételi potenciál van az energiaelosztó hálózatok működtetésében, mint az energiatermelésben.
  • Az ár: Nem publikus, hogy az Opus mennyit fizet a Tigáz 50 százalékos részesedéséért, de bizonyára több milliárd forintos tranzakcióról lehet szó. Annak idején, 2018-ban a MET Csoport 145 millió euróért vásárolta meg a Tigáz 100 százalékos részesedését (a tranzakció lezárulásának napján ez 47 milliárd forintnak felel meg). A Status Energy Kft. 2019. nyarán 50 százalékos részesedést szerzett egy tőkeemeléssel az MS Energy Holding AG-ban, amivel közvetetten a Tigáz 49,57 százalékos tulajdonosa lett. A Forbes korábban arról írt, hogy azt hivatalosan nem lehet tudni, hogy a Status Energy Kft. mekkora tőkeemelést hajtott végre, amivel megszerezte közvetetten a részesedést a Tigázban, de a cég 2019-es beszámolójában látszik egy 9,5 milliárd forintos tartósan adott kölcsön, ami vélhetően a tőkeemelésre kellett. Ezen információkból kiindulva legalább egy 10-20 milliárd forintos nagyságrendű tranzakcióról lehet szó.
  • Finanszírozás: A Portfolio-nak nyilatkozva Dzsubák Attila elmondta, hogy a tranzakciót részben saját forrásokból, a vagyonkezelési portfólió egyes elemeinek értékesítéséből (például a buzsáki napelempark), valamint az MNB növekedési kötvényprogramjának keretein belül kibocsátott kötvényekből fedezik (ami kifejezetten olcsó forrásnak számít). A januárban megszerzett buzsáki napelemparkot eleve a vagyonkezelési üzletágba helyezte az Opus, amelyek a likvid befektetéseket foglalják magukban (ide tartozott korábban az Appeninn, vagy a CIG Pannónia is), így nem nagy meglepetés, hogy most megválik a vállalat tőle.
  • A befektetők reakciója: Az Opus nagy sztori volt 2016-2017-ben, nem csak az árfolyam, de a tőzsdei forgalom is megugrott, voltak olyan időszakok, amikor a legforgalmasabb magyar részvények egyike volt az Opus, azonban a befektetők érdeklődése és a forgalom folyamatosan csökkent, ahogy a konszolidáció időszaka jött a vállalatnál. Az Opus vezetésének célja, hogy külföldi befektetők, akár intézményi szereplők érdeklődését is felkeltse, ez a mostani tranzakció és az energetikai ismét alkalmas lehet erre. A befektetők alapvetően pozitívan értékelik a bejelentést, a részvények árfolyama emelkedett a pénteki nyitást követően, a bejelentés után (bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy idén mélyen alulteljesítő volt a papír a BUX indexhez képest a magyar tőzsdén).

A címlapkép illusztráció, forrás: Getty Images

eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
vendeglato_terasz