gáz főzés sütés
Üzlet

Újabb gigafelvásárlásra készül az Opus, emelkedik a részvények árfolyama

Újabb akvizícióval terjeszkedik az Opus Global, felvásárolja a Tigáz közel 50 százalékos részesedését, amivel tovább folytatódhat a jelenleg üresen álló energetikai üzletág kiépítése. A tranzakcióval a MET teljesen kiszáll a Tigázból. Ezzel egyidejűleg az Opus bejelentette, hogy megalapítja az Opus Energy Kft.-t, amely alá a Tigáz mellett a Titász is tartozik majd, ennek a cégnek az 50 százalékos tulajdonosa lesz az Opus Global.

Bevásárol a Tigázba az Opus

Az Opus Global adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel

a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a Tigáz Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaságban.

A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az Opus a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. Ezzel egyidejűleg a tőzsdei társaság igazgatósága döntött a Titász Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaságot – sikeres tranzakció esetén – tulajdonló Opus Energy Kft. létrehozásáról is.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet. A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával az Opus Global megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését.

A Tigáz Magyarország 7 megyéjében üzemelteti földgázelosztó rendszerét. A Tigáz Zrt. központja Hajdúszoboszló, de további telephelyek vannak még Egerben, Debrecenben, Gödöllőn, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, valamint Budapesten is.

A cég tevékenységi körébe tartozik a földgázelosztás, a gázmérő leolvasás, az ügyfélszolgálat működtetése, diszpécserszolgálat és üzemzavar elhárítás, rendszerhasználat biztosítása, gázelosztó hálózatok létesítése, fejlesztése és üzemeltetése, gázvezeték csatlakozási szerződések kezelése, elosztóhálózat-használati szerződések kötése, felhasználói rendszerek felülvizsgálata, kivitelezést követő műszaki átvétele, felhasználói gázrendszerek beüzemelése, felhasználók ki- és visszakapcsolása, mérővel, nyomásszabályzóval kapcsolatos tevekénységek, felhasználási helyek nyilvántartása, ellenőrzések, szerződésszegések és szabálytalan vételezések kezelése.

Dzsubák Attila Zsolt, az Opus Global vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta: „A Tigáz az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az Opus Global energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.”

Az Opus Global Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosít az új leányvállalat számára – indokolta a felvásárlást az Opus közleményében. A Tigáz a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebben működő cég, a 2019-es pénzügyi évben a társaság árbevétele 32 milliárd Ft, üzemi eredménye 6,7 milliárd Ft, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd Ft volt és az elmúlt 5 évben stabilan nyereséges volt a vállalat.

A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság ezt követően Opus Tigáz Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

A MET kiszáll a Tigázból

Külön közleményben jelentette be a MET, hogy a fennálló, 49,57 százalékos részesedésének eladásával teljesen kiszáll a Tigázból.

A Tigázt 2017-ben vásárolta meg a MET Csoport az olasz ENI-től 145 millió euróért. A Status Energy Kft. 2019. nyarán 50 százalékos részesedést szerzett egy tőkeemeléssel az MS Energy Holding AG-ban, amivel közvetetten a Tigáz 49,57 százalékos tulajdonosa lett, most pedig a megmaradt részesedést is eladja a MET. A Forbes korábban arról írt, hogy azt hivatalosan nem lehet tudni, hogy a Status Energy Kft. mekkora tőkeemelést hajtott végre, amivel megszerezte közvetetten a részesedést a Tigázban, de a cég 2019-es beszámolójában látszik egy 9,5 milliárd forintos tartósan adott kölcsön, ami vélhetően a tőkeemelésre kellett.

A Tigáz eladásával egyidejűleg a MET bejelentette az Opus Global tulajdonában álló buzsáki naperőműpark 100 százalékának megvásárlását is.

Az Opus januárban jelentette be, hogy egy felvásárlással napenergia-projektekben szerzett kitettséget, de azokat a vagyonkezelési üzletágba sorolta be, ami azt jelenti, hogy nem stratégiai célú az akvizíció, hanem pénzügyi befektetésként tekintett rá az Opus és rövid távon értékesíteni is tervezte azt.  A MET a buzsáki naperőműparkkal egy 77 MWp teljesítményű fotovoltaikus erőműprojekt 100 százalékát vásárolja meg az Opus Globaltól. A zöldmezős, immár minden engedéllyel rendelkező naperőműprojekt évente várhatóan 83,7 GWh villamosenergiát termel majd.

A MET Csoport 2019-ben jelentette be a megújuló energiaforrások bővítésére vonatkozó stratégiáját. A vállalatcsoport célja több mint 500 MWp beépített teljesítménnyel rendelkező megújuló energiaportfólió létrehozása nap- és szélerőművekből 2023-ig Kelet-Közép-Európában.

A Portfolio megkeresésére Lehőcz Balázs Gábor, a MET Csoport eszközdivíziójának vezetője elmondta, hogy a MET Csoport európai integrált energiavállalattá nőtte ki magát az elmúlt 14 évben. „Bár Magyarország továbbra is stratégiai piac a MET számára, a teljes európai piac, különösen Dél-Európa legalább olyan fontos célterület a cégcsoportnak, mint a szorosan vett kelet-közép-európai térség.”

Új energiaipari vállalatot alapít az Opus

A Tigár-felvásárlással egyidejűleg egy új közös vállalat alapítását is bejelentette az Opus. Mint ismert, az Opus Global 2020. december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.on Beteiligungen GmbH-nak az E.on Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) részvénycsomagjának megvásárlására. A tranzakciós folyamat technikai lépéseként a tőzsdei társaság igazgatósága döntött arról, hogy a Status Energy Kft-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni az tiszántúli áramhálózati vállalatot. Mind a Tigáz, mind a Titász az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz. A tranzakciók zárását követően az Opus Global a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik – olvasható a cég közleményében.

Az Opus Global négy stratégiai üzletágának egyike az energetika, a turizmus, az élelmiszeripar és az ipar mellett. Az energetikai divízió a Mátrai Erőmű tavaly márciusban lezárult értékesítését követően üresen állt átmenetileg, de a cégnél stratégiai célkitűzés volt a terjeszkedés az energetikában. A bejelentett akvizícióknak köszönhetően így a Tigáz és a Titász is bekerülhet a konszolidációs körbe, amint lezárulnak az akvizíciók.

opuscsoportszerkezet-416596
Forrás: Opus Global harmadik negyedéves gyorsjelentése

Bár a Tigáz 2020-as számait és a 2021-es terveket nem ismerjük, az elmúlt évek adatai alapján számottevő hatása lehet az Opus bevételére és eredményére. Csak hogy kontextusba helyezzük a számokat, 2020 első három negyedévében 162 milliárd forintos működési bevételt ért el az Opus, adózott eredménye pedig 3,5 milliárd forint volt. A Tigáz (amelyben 50 százalékos részesedése lesz az Opusnak) a legfrissebb elérhető, 2019-es éves jelentésében 32 milliárd forintos bevétel és 2,3 milliárd forintos adózott eredmény szerepel.

Árfolyamreakció

Az Opus részvényeinek árfolyama 4,4 százalékos pluszba ugrott ma reggel a bejelentésre, idén ezzel együtt 9,7 százalékos mínuszban áll a részvény, amivel alulteljesítő a magyar piacon, a BUX ugyanis eközben 4 százalékot emelkedett.

Az OPUS árfolyamának alakulása
Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1213571549 (4)