Előfizetői tartalom

SunPower: áramot és pénzt termel

Az utóbbi hetek a rotáció jegyében zajlottak az amerikai részvénypiacokon, ahol a technológiát egyre inkább felváltják klasszikus szektorok, mint például az energia. Van azonban ennek a szektornak is olyan ágazata, ahol a növekedés nagyon is jelen van, ráadásul az utóbbi négy év nehézségei után várhatóan ismét erős szabályozási támogatás mellett. Itt találunk olyan részvényt, amelyik ciklusának egy fontos pontján, érdemi ellenállás alatt van.

A bődületes napenergia fejlesztések és a hatalmas árbevétel növekedés ellenére az ágazatban lévő cégek befektetőinek nem mindig volt könnyű dolga. A beszédes ticker-el rendelkező Solar ETF, a TAN a járvány előtti időszakban sokáig lemaradó volt, és bár az utóbbi években kezdett magára találni, még 2018-ban is alulteljesítő volt a piachoz képest. A tavalyi évben már egyértelműen megváltozott a kép, és az ETF egyike volt az elsőknek, amelyik ledolgozta az első COVID-sokkot. A logaritmikus skálázású grafikonon egy tökéletes egyenes trendvonal mellett emelkedett az év nagy részében, ami azt jelzi, hogy a gyors emelkedés ellenére nagyon sokáig nem veszített a lendületéből az ágazat.

A relatív chart-on is látszik, hogy az S&P 500 ETF-éhez képest mennyire begyorsult, a tavalyi évben egyenesen 300%-ot hozhatott volna egy SPY short, TAN long kiegyenlített market neutral pozíció. Mostanra persze egy komoly korrekcióba került az ETF, ami egyelőre a hosszútávú felívelést nem látszik veszélyeztetni.

Az ágazat egyik legismertebb tagja a SunPower, amelynek részvénye egyben a Solar ETF nyolcadik legnagyobb súlyú komponense. A részvény nagyjából az ágazati indexeket lekövetve emelkedett hatalmasat 2020 áprilisától kezdve. A hosszútávú chart-on látszik, hogy milyen elképesztően nagy és hosszú ideig épített bázisból tört ki a papír

Erről van szó a cikkben:

  • Solar ETF hosszútávon
  • Solar ETF relatív teljesítmény
  • SunPower hosszútávon
  • SunPower rövidtávon

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés