Előfizetői tartalom

Pénzügyi forradalom: gyorsan emelkedő árfolyamok a fintech cégeknél

A Fintech ágazat a gazdaság egyik leggyorsabban növekvő területe. Bár elsősorban olyan cégek jutnak először róla eszünkbe, mint a Revolut, vagy a Wise (korábban Transferwise), ezek a hétköznapi halandók számára nem elérhetőek befektetési lehetőségként, még ha az utóbbi idénre már tervezi a nyilvános kibocsátást. Vannak azonban olyan részvények a piacon, amelyek jó pár éve bevezetésre kerültek a tőzsdére, és érdekes befektetési lehetőséget vagy spekulatív pozíciót ígérnek. Ezek közül szemezgettünk.

Minden idők legnagyobb fizikailag is értendő bankrablása mai értéken számolva 1972-ben történt az Egyesült Államokban, amikor is a United California Bank-ot rabolta ki az éj leple alatt egy kisebb csapat. Filmbe illő módon még dinamittal is robbantottak, hogy bejussanak a széfbe, ahonnan mai értéken közel 57 millió dollárnak megfelelő összeget tulajdonítottak el. Amatőr módon azonban pár hónappal később hasonló módszerekkel robbantottak bankot Ohio-ban, és az FBI gyorsan összekötve a két esetet már le tudta őket tartóztatni, ráadásul a pénz nagy része is megkerült. 

Mégsem ez volt a legtöbb pénz, amit valaha elraboltak egy banktól erre szakosodott bűnszövetkezetek. 2016 februárjában ugyanis egy kibertámadás során a fogyasztói árindexszel kalkulálva több mint 110 millió dollárt utaltak át hackerek a Bangladeshi Nemzeti Bank számlájáról, amit a New York-i Federal Reserve vezetett. Összesen majdnem egymilliárd dollárt szerettek volna átutalni jó pár számlára, de a bank biztonsági rendszere a nagy részét ellenőrzés miatt leállította, és csak a kísérletek viszonylag kis része ment át a szűrőn. Ez is elég volt a korábbi rekord megdöntéséhez. Bár a pénz útját részben lehetett követni, a felelősök nagy része ellen a mai napig nem történt vádemelés, és a pénz nagy része a mai napig nem került vissza. 

A két eset különbsége rávilágít arra, hogy milyen komoly változások zajlottak le az elmúlt években a pénzügyi szolgáltatások terén. Bár az internet lassan három évtizede elérhető lesz a lakossági felhasználók számára is, a bankok, biztosítók és hasonló vállalatok nagyon sokáig csak egy újabb értékesítési csatornaként tekintettek a világhálóra. Többségük a mai napig is alig használ felhő szolgáltatásokat, igaz ennek gyakran biztonsági és szabályozási okai is vannak. A pénzügyi világban digitalizációja azonban egy elkerülhetetlen folyamattá vált, ahol az algoritmusok már nemcsak segítséget és újabb réteget jelentenek a meglévő szolgáltatásokhoz, hanem az üzleti modellek és a termékfejlesztés legalapvetőbb szintjein alakítják át piacot. Ennek megfelelően pedig a csalások és a egyéb pénzügyi bűncselekmények is egészen más módszerekre és területekre terelődtek át, miközben a tét is jócskán megnőtt. 

Az alábbi részvényeket elemeztük:

  • PayPal
  • Square
  • Shift4Payments
  • Lending Club

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés