Előfizetői tartalom

Kitörés előtt az élelmiszeripari részvények? - Rengeteg pénz van a konzerv mélyén!

Bár a részvénypiacok összességében még mindig emelkednek, a belső átalakulás miatt egyre nehezebb olyan részvényeket találni, amelyek jó vételi lehetőségeket tartogatnak. A technikai elemzés segítségével most megnézünk egy olyan ágazatot, amelyikben lévő papírok jó része fontos ellenállás környékén van, amelyek áttörésével nagy emelkedés is kialakulhat a közeljövőben.

Az Invesco Dynamic Food and Beverage ETF (PBJ) a nevéhez hűen a legfontosabb élelmiszeripari cégek részvényeit tartalmazza. Szinte az összes papír innen a nem ciklikus fogyasztói termékek gyártói közé tartozik, vagyis sem a válságok, sem a fellendülések nem hatnak rájuk nagymértékben, szemben például az autógyártókkal. Ennek ellenére is sokáig csalódást keltő volt az ágazat teljesítménye, ami szinte a teljes Trump elnökséget végigoldalazta annak ellenére, hogy ők is és a befektetők is profitáltak az adócsökkentésekből, és hát maga az ex-Elnök is mindent megtett a kalóriák frontján, hogy növelje az ágazat bevételeit. A gyakran emlegetett koronavírus-sokk itt is a mélybe küldte az árfolyamot, de ennek mértéke éppen az említett jelleg miatt sokkal kisebb lett. A rengeteg gazdaságba öntött pénz és a viszonylagos stabilitás itt is megtette a hatását: a kurzus szárnyalni kezdett és egy nagyon stabil emelkedő trend alakult ki. A tavalyi év végén az ETF még csak a korábbi maximumok környékén járt, de a növekedési papírokból az értékalapú befektetésekbe történő rotáció miatt ez az ágazat is tovább tudott emelkedni.

PBJ

Az Invesco ETF szinte folyamatosan alulteljesíti a legszélesebb körben figyelt index, az S&P 500 ETF-ét (SPY). Relatív teljesítményt tekintve az értéke közel felét elveszítette a 2016 és 2020 közötti öt évben. Ennek egyik oka az, hogy amíg a SPY méretéből fakadóan 0.09%-os teljes költségmutatóval (expense ratio) működik, addig a sokkal kisebb PBJ befektetői 0.63% közvetlen költséggekel kell hogy számoljanak. Ez azonban még nem magyarázná meg a különbséget és a jól látható trendet. Az eltérés nagy részéért inkább az felel, hogy a növekedési papírok, valamint a passzív ETF-ek korában, amikor a technológia egyre nagyobb szeletet hasít ki a fontosabb indexek súlyából, és az alapkezelőknek sokszor nincs manuális mérlegelési lehetősége, hogy mibe mennyit fektetnek, a hasonló, konzervatívabb ágazatokba relatíve kevesebb pénz áramlik.

Az is feltűnő azonban, hogy az utóbbi hetekben ez a trend megfordulni látszik és mostanra az ágazat erősebbnek tűnik a piacnál. Ez jórészt a gyakran emlegetett rotációnak köszönhető, a növekedési papírokból egyre inkább az értékalapú részvények felé tereli a fókuszt. Ennek köszönhetően több nagy kapitalizációjú, a fogyasztók számára is gyakran jól ismert vállalat részvénye tört ki vagy készül kitörni a napokban, jelezve a szándékát a trend folytatódására.

Az alábbi papírokat néztük meg:

  • Invesco Dynamic Food & Bevarage ETF
  • Coca-Cola
  • Pepsico
  • Tyson Foods
  • Mondelez
  • Beyond Meat

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés