Portfolio signature

Végleg visszatér a volatilitás a koronavírus előtti szintekre?

A volatilitás az egyik, ha nem a leginkább árulkodó indikátor a pénzügyi piacok lelkiállapotáról. Ha a befektetők idegesek, az növeli a kockázatokat, nagyobbakat csapkodnak az árfolyamok, könnyebben megremegnek a kezek és általában is nagyobb esések fordulhatnak elő. Ha a nyugalom öleli át jótékonyan a tőzsdéket, az kisebb ingadozást, kiszámíthatóbb árfolyamalakulást, és stabilabb emelkedéseket szokott magával hozni. Ezért érdemes megnézni, hogy miként alakul a volatilitás akár a részvényindexek saját volatilitásán, de még inkább a volatilitás indexeken keresztül.

VIX

A teljes nevén CBOE Volatilitás Index (VIX) a nagy kapitalizációs amerikai részvényeket magában foglaló S&P 500-ra kiírt opciókba árazott volatilitást méri. Az opciók árazását több tényező is befolyásolja, kezdve az alaptermék árfolyamától a hozamkörnyezetig, de sokuknál még a likviditásnak is komoly szerepe van. A beárazott volatilitást mégis érdemes leválasztani, mert nagyon sokat elárul a piac lelkiállapotáról. Fontos megfigyelés, hogy a volatilitásnak ciklikus jellege van, azaz ha nem is tökéletesen szabályozott időközönként, de nagyrészt hasonló időtartamban váltakozik. Szintén ki kell emelni, hogy a volatilitás ritkán ugrik extrém magas értékre, és ez általában rövid ideig tart. A relatív alacsony szintek ugyanakkor általában sokkal hosszabb ideig tartanak, amit érdekes tanulmányok is alátámasztanak.

A VIX értéke természetes módon ingadozik, így ha csak nincs valamilyen nagyon ritkán tapasztalható érték, akkor a hosszútávú folyamatokról az aktuális szint alapján nem tudunk érdemi következtetéseket levonni. Emiatt itt is javasolt egy hosszútávú mozgóátlagot alkalmazni, amely kisimítja az index hektikus mozgását. Ezt figyelve azonnal szembetűnik, hogy az elmúlt 5 év során három szakasz váltotta egymást. 2017 végéig eleve alacsony és lassan ereszkedő értékek voltak megfigyelhetőek, a végefelé már egészen 10 közelébe ereszkedve. 2018 elején megugrott a volatilitás és a mozgóátlagban is sokkal magasabb jellemző szint alakult ki, egy idő után stabilan 15 felett. Ennek az időszaknak a koronavírus járvány vetett véget, ami soha nem látott helyzetet állított elő a világ társadalmaiban, gazdaságaiban és a pénzügyi szektorban is. A VIX hatalmasat ugrott, közel a 2008-as válság legsötétebb napjaira jellemző szintek közelébe. Egy idő után természetes módon csökkenni kezdett az értéke, de mégis egy korábbinál sokkal magasabb “nyugalmi szint” alakult ki az indexben. Ez nagyjából a 25 körüli értékeket jelenti, ami egyértelműen sokkal magasabb a korábbi két szakasznál, és általában szinte minden egyéb történelmi időszaknál az elmúlt évtizedekben.  

Melyik indexeket és indikátorokat néztük meg?

  • VIX
  • VXN
  • RVX
  • S&P 500, Nasdaq 100 és DAX volatilitás

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések