Előfizetői tartalom

Most van az év legjobb időszaka a részvénypiacokon!

Bár a csütörtöki hóesés nem éppen ezt mutatta, tagadhatatlanul eljött a tavasz. Kint rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, és hétágra süt a nap. Bár a koronavírus rengeteg személyes tragédiával jár, a részvénypiac jó ideje annak végét árazza a fejlett országokban, és nagyon úgy tűnik, hogy most jött el a legjobb formája, ha hiszünk a szezonalitás erejében. Megnéztük, hogy szezonálisan hogyan teljesítenek a főbb részvényindexek havi bontásban.

“Sell in May and Go Away” - Szól a klasszikus, ezerszer ismételt mondás a tőzsdei árfolyamok kapcsán. Most azonban még csak április derekán járunk, és logikusan következik a bölcsességből a kérdés: ezek szerint tavasszal inkább tartani érdemes a részvényeket, ha csak annak a végén érdemes eladni? Ahhoz, hogy a kérdésre válaszolni tudjunk, két statisztikát kell megnéznünk: havi bontásban az emelkedés gyakoriságát, illetve magát a havi átlagos teljesítményeket.

Az S&P 500 a legszélesebb körben követett index, és amely jellemzően az amerikai, nagy kapitalizációval rendelkező részvényeket foglalja magában. A történelmi idősort tanulmányozva egyértelműen látszik a szezonalitás hatása. A tavasz és az év vége a két legerősebb időszak. Áprilisban a historikus adatokat alapul véve 80% az esélye annak, hogy az index emelkedni fog, amely a legmagasabb érték az összes hónapot tekintve. Az sem elhanyagolható, hogy a május is nagyon erős, háromból több mint két esetben ez a hónap is profitot termel nagy átlagban a befektetőknek, ami holtversenyben a harmadik legerősebb érték. Szezonálisan tehát két nagyon erős hónapról beszélünk, olyannyira, hogy ez a legerősebb hatoda az egész évnek, az emelkedés valószínűségét tekintve mindenképpen.

Ám még ennél is többet mondanak az átlagos havi hozamról szóló adatok. Ebből a szempontból is április a legerősebb hónap, hiszen átlagosan 2,3%-os profitot láthattak a számlakivonataikon a befektetők. A második legerősebb a hónap november 1,9%-kal. Viszont május 0,4%-os átlagos eredményével csupán a hetedik helyet foglalja el ezen a listán. A májusi eladást az is erősíti, hogy június -0,5%-os hozamadatával a leggyengébb időszaka az évnek.

Az alábbi indexek szezonalitásáról van szó a cikkben:

  • S&P 500
  • Wilshire 5000
  • DAX
  • MSCI World
  • Illetve szó lesz arról, hogy mennyire megbízhatóak az adatok és milyen okok állnak mögöttük

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés