vodafone
Üzlet

Forradalmasítja a mobilhálózatot, az űrből biztosít térerőt a Vodafone

Portfolio
Űrbázisú mobilhálózat kiépítésén dolgozik a Vodafone az AST SpaceMobile-lal közösen, amely 2023-tól az afrikai, később pedig az európai kontinensen valósulhat meg. A két szolgáltató azzal a céllal lépett partnerségre, hogy forradalmasítsa a mobilhálózatot az egyenlítői régiókban. A fejlesztésnek köszönhetően összesen 1,6 milliárd felhasználó számára válnak elérhetővé a Vodafone mobilszolgáltatásai az afrikai kontinensen.

A Vodafone és az AST SpaceMobile megoldása hatalmas előrelépés mind a digitalizáció, mind távközlés területén. Az új megoldásnak köszönhetően olyan térségekben válik elérhetővé a kommunikáció, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt. A lefedettségi lyukak betömésével lehetővé teszi a zökkenőmentes barangolást az egész világon, valamint az egymással való kommunikációt ritkán lakott területeken, akár sivatagokban is.

Az együttműködés értelmében a két szolgáltató először az egyenlítő környékén Afrikában, később pedig az európai kontinensen is közösen dolgozik majd az űrbázisú mobilhálózat kiépítésén. Az AST SpaceMobile által szabadalmaztatott mobilhálózat lesz az első olyan űrbázisú szolgáltatás, amely lehetőség biztosít a szinte teljes egészében késleltetésmentes kommunikációra – akár több tízezer kilométerre egymástól – mindezt átlagos, nem okosfunkciókkal ellátott telefonokkal is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett térségben az űrhálózat akár 4G és 5G szintű kapcsolatot tud biztosítani csúcskategóriás készülékek nélkül.

„Az űrbázisú mobilhálózat nem csak technológiailag, de financiálisan is áttörést jelent, hiszen megfizethető mobilkapcsolatot tud majd biztosítani több milliárd felhasználó számára – akár internethozzáférés nélkül. Rengeteg olyan térség van a világon, amely földrajzi elhelyezkedésénél fogva csak műholdas távközlést tesz lehetővé. Azonban a hagyományos műholdas rendszerek használata drága, speciális műholdas telefonokat és földi antennarendszereket igényel, a fenntartása pedig többszöröse az űrbázisú technológiának, amihez csupán a zsebünkben lapuló mobilra van szükség. Az űrhálózat másik nagy előnye, hogy nem csak a mindennapokban teszi lehetővé az azonnali és gördülékeny kommunikációt, de technológiájánál fogva krízishelyzetben, természeti vagy humanitárius katasztrófa esetén is képes megbízhatóan biztosítani a hálózati lefedettséget” – mondta el a fejlesztés kapcsán Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A 2023-as indulás az első tervek szerint 20 műhold alkalmazásával történik, melyek zökkenőmentes, mobil kapcsolatot biztosítanak, amelyhez nagyjából 1,6 milliárd ember férhet majd hozzá.  A szolgáltatás, a kezdeti fázisban az Egyenlítőtől északra és délre fekvő területekre koncentrálódik, beleértve számos vidéki és elhagyatott környéket, ahol a Vodafone integrálja a technológiát a Vodacom, a Safaricom és a Vodafone márkák által nyújtott szolgáltatásokba. Ezek közé tartozik a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána, Mozambik, Kenya és Tanzánia, az egyes piacokra vonatkozó szabályozások jóváhagyásának függvényében.

Címlapkép: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844