Előfizetői tartalom

Érdemes bitcoint venni a hétvégi megcsúszás után?

Hatalmas esés zajlott le a hétvégén a kriptodevizák piacán. Ennek mértéke elsőre ijesztőnek tűnhet, de visszanézve a grafikonokon számtalan olyan hasonló zuhanás látunk, amely még nem jelentett veszélyt a trendre nézve, és ami után folytatódott a diadalmenet. A mostani esés után sem kell még keresztet vetni a főbb kriptoeszközökre, ugyanakkor egyre több szürke felhő is megjelenik a spekulánsok feje felett, ami azt jelzi: ha folytatódik is a hosszútávú trend, mostantól kockázatkezelési szemszögből egyre nehezebb dolguk lesz. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy mennyire.

Bár egy hete erős kitörés történt számos kriptoeszközben, a nagy rally szinte pillanatok alatt végetért a hétvégén, és szinte mindegyikben erős zuhanás történt. A (jellemzően) mindenkori csúcsokhoz képest még az egyébként volatilis piacokon is szokatlanul nagy csúcshoz képest történt visszaesések (drawdown-ok) voltak megfigyelhetőek néhány nap alatt. A bitcoint esetén ez 19%, az ethereum piacán 22%, a binance árfolyamában 29%, a ripple-nél 41% volt. Nem csoda, ha sokan megijedtek, és pánikszerűen lezárták pozícióikat. Az erősebb kezű spekulánsok azonban gyakran az alacsonyabb árfolyamszinteket vásárlásra használták fel. Emellett van olyan kriptodeviza is, ahol nemhogy esés nem történt, de nagy lendülettel új csúcsra futott.

BTC

A megelőző heti kitörés fontos jel volt a közép- és hosszútávú trend folytatódására. A viszonylag erős akkumulációs napot azonban nem követte follow through, és az igazi nagy vevők hiányzása miatt sokan elbizonytalanodtak. Ez előszelet jelentett a vasárnapi zuhanáshoz, ami azonban nem feltétlenül mutat gyengeséget. Ha visszanézünk az elmúlt fél év grafikonjára, akkor láthatjuk, hogy az ehhez hasonló napok egyáltalán nem idegenek a vezető kriptoeszköz piacától: csak 2021-ben öt ilyen nap volt. A menetrend mindig hasonló: kisebb csúszás és korrekció után begyorsulás, bőven 10% feletti drawdown, erős forgalom és pánikszerű eladások, amit azonban még napon belül megvesz a piac szintén nagy volumen mellett és a nap végére érdemi emelkedés. Ezeket a charton nagy alsó árnyékok jelzik.

Erről van még szó a cikkben:

  • Fontos támasz szintél a bitcoin.
  • Még tart a relatív erő az ethereum piacán.
  • Továbbra is volatilis maradhat a ripple.
  • Megtisztult a binance piaca?
  • Egy továbbra is száguldó kivétel a kriptodevizák között.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés