stadion cardiff
Üzlet

Kitört a háború az európai fociban, aminek biztos lesznek áldozatai

Tizenkét európai futballklub megalapította az új szuperligát, melynek keretében a mostani Bajnokok Ligája helyett hétközben játszanának meccseket lényegesen több pénzért. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) már a hivatalos bejelentés előtt fenyegetőzött, hogy az érintett csapatokat kizárja a nemzeti bajnokságukból, a játékosaik pedig akár az Európa-bajnokságokon és a világbajnokságokon sem szerepelhetnek majd. Innen indulhat most a tárgyalás a felek között, hiszen ha beváltják a fenyegetést, azzal mindenki csak veszítene.

A legnagyobbak összefogtak

Évtizedek óta létezik ötlet szintjén az európai szuperliga elképzelése, majd vasárnap délután váratlanul kiszivárgott, hogy a legnagyobb klubok órákon belül bejelenthetik ennek megalakulását, késő este pedig a hivatalos közlemény is megjelent. Vagyis az eddigi ötletelés után most a tettek mezejére léptek az európai foci legnagyobb képviselői.

Mit tudunk eddig? 12 klub megalakította az Európai Szuper Liga elnevezésű versenysorozatot, és nem túlzás azt állítani, hogy köztük vannak a kontinens élcsapatai. Spanyolországból a Barcelona és a Real Madrid és az Atletico Madrid, Angliából az Arsenal, a Manchester United, a Manchester City, a Liverpool, a Chelsea és a Tottenham Hotspur, Olaszországból az AC Milan, az Internazionale és a Juventus vesznek részt alapítóként az új sorozatban. A tervek szerint a mostani 12 klub további nyolccal egészülne ki, a húsz csapatos ligában két tízcsapatos csoport lenne, melynek tagjai oda-vissza megmérkőznének egymással, majd az első három automatikusan továbbjutna, a negyedik és ötödik pedig playoffot játszana.

Az igazi újdonság, hogy a húszból 15 klub alapító lenne, és ők nem eshetnének ki a ligából. Ez azt jelenti, hogy a mostani 12 csapat mellett még hárman kaphatnának ilyen „örökbérletet”. A fennmaradó öt helyen pedig folyamatosan cserélődnének a csapatok, a kiesők helyére újak kerülnének.

Ebben egyértelműen az amerikai major ligákra hasonlítana az új versenysorozat.

Az új liga megalapítását részben az gyorsította fel, hogy a jelenlegi világjárvány alapjaiban rengette meg az európai futball gazdasági modelljét – írják közleményükben a klubok. Kiemelik, hogy korábban az volt az elképzelésük, hogy még évekig fennmarad a jelenlegi rendszer és lassú átmenettel próbálnak egy elitligát kialakítani, ezt a folyamatot gyorsította fel a járvány.

Sokan hiányolják a listából a német és a francia klubokat, sajtóhírek szerint őket egyelőre győzködik a csatlakozásról. A névsorban azért a PSG-nek, a Bayern Münchennek, a Dortmundnak, vagy a Lipcsének még helye lenne.

Miért nem volt jó nekik az eddigi rendszer?

Az új európai kupasorozat mögött természetesen ezúttal is a pénz áll, a várakozások szerint lényegesen többet profitálhatnak a klubok, mint a Bajnokok Ligájából. A közlemény szerint az első időszakban 10 milliárd eurót is elérheti az éves szolidaritási összeg, vagyis csak az, amit alanyi jogon megkap minden klub. Mindez azt jelenti, hogy a húsz résztvevő mindegyike helyezéstől függetlenül 500 millió euróval lenne gazdagabb évente. Mindezen felül az alapító egyesületek egyszeri 3,5 milliárd eurós hozzájárulást kapnak az új ligától.

Vagyis a tizenkét egyesület már most több százmillió euróval gazdagabb, pedig még labdába sem rúgtak.

Csak összehasonlításként: a 2019/20-as szezonban a Bajnokok Ligája, az Európa Liga és az Európai Szuperkupa összes bevétele 3,25 milliárd euró volt, amiből 2,55 milliárdot osztott szét a szövetség az összes résztvevő csapat között. Az UEFA bejelentése szerint a BL idei győztese 82,4 millió euróval gazdagodik, amihez persze jönnek még a csoportkörért és az egyes párharcokért járó összegek, de így is messze van a fenti milliárdos tételtől.

A számokat látva pedig nem véletlen, hogy valóban a legnagyobbak álltak be a kezdeményezés mögé, a BL jelenlegi négy elődöntős csapatából három már csatlakozott az új ligához, csak a PSG a kakukktojás egyelőre. De a legjobb nyolcba jutott egyesületből is négy már biztosan ott lesz az új ligában.

Biztos, hogy háború lesz, jelenleg mindenki csak veszít

Az UEFA már a vasárnap délutáni sajtóhírek után kiadott egy közleményt a spanyol, az olasz és az angol ligával közösen arról, hogy ha megtörténik a bejelentés, akkor közösen lépnek fel az érintett csapatokkal szemben,

egyrészt kizárják őket hazájuk bajnokságából, másrészt játékosaik semmilyen hazai vagy nemzetközi eseményen nem vehetnek részt.

Az új liga 12 alapítója közleményében egyelőre azt írta, hogy kész együttműködni a nemzetközi szövetségekkel, az UEFA-val és a FIFA-val, hogy mindenkinek megfelelő megoldást találjanak. Az ő elképzelésük az, hogy hétvégente továbbra is hazájuk bajnokságában játszanának, hét közben viszont a BL helyett a nagyobb pénzzel kecsegtető szuperligát bonyolítanák le. A két sorozat egymás mellett biztosan nem fér meg, egész egyszerűen nem lehet annyi meccset beilleszteni a versenynaptárba.

Elsőre tehát úgy tűnik, hogy elhamarkodottan léptek az alapító klubok, azonban biztosan számoltak az UEFA válaszával előzetesen. Ha ugyanis a szövetség beváltja fenyegetését, akkor annak nem csak ők lesznek a vesztesei. A nemzeti bajnokságok is jelentősen veszítenének népszerűségükből a legnagyobbak nélkül, az Eb és a vb pedig az olimpia szintjére esne vissza presztízsben a legjobb játékosok nélkül. Képzeljünk csak el mondjuk egy Napoli-Porto BL-döntőt, miközben a másik csatornán a Real Madrid a Liverpoollal játszik!

Ez pedig az anyagiakban is megmutatkozna, a tévétársaságok és a reklámozók jelentős része elfordulna a nemzeti bajnokságoktól, és inkább az új szuperligába vinnék a pénzüket.

Vagyis egyelőre valószínűbbnek tűnik, hogy a felek kategorikus elutasítása puhulni fog és előbb-utóbb közelednek majd valamennyire az álláspontok. Körvonalazódhat több megoldás is, de az biztos, hogy valakinek jelentős arcvesztést kell majd elszenvednie (nagyobb eséllyel az UEFA-nak). Az európai szövetség ugyanis nehezen tud innentől igazán jól kijönni a dologból, hiszen ha köti az ebet a karóhoz, akkor a töredékére esik a nagy bajnokságok és a BL bevétele, ami csak erősíti a most elindult folyamatot, és akkor szép lassan jöhet az Európai Szuper Liga másod- és harmadosztálya. Ha pedig hirtelen visszakozik, akkor beismeri, hogy csak blöffölt a fenyegetésekkel.

Igazán meggyőző érve azonban nincs a klubok számára, amíg nem tud ő is tízszer-hússzor annyi pénzt fizetni nekik.

Vagyis a következő hónapok vitáinak biztosan lesznek fájdalmas vesztesei azok után, hogy mindkét fél egyértelművé tette, mit akar, és a két álláspont nehezen egyeztethető össze.

Persze a kluboknak is van veszítenivalójuk, hiszen vasárnap éjjel a hat nagy angol csapat szurkolói egyöntetűen elítélték az új szuperliga létrehozását. Az biztos, hogy izgalmas hónapok elé néz az európai futball, és ezúttal nem csak a pályán dőlnek majd el a nagy kérdések.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246460 (3)
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány
koronavírus maszk getty stock
dunaferr dunaújváros vasmű
vaccine
pfizer vakcina koronavírus
balaton balatonfüred
románia maszk tesztelés

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246460 (3)