Előfizetői tartalom

Zuhanórepülés előtt a légitársaságok részvényei?

Átesés. Ez az egyik legrettegettebb jelenség a repülésben. Akkor történik ez meg, amikor valamilyen oknál fogva eltűnik, leválik a megfelelő légáramlás a szárnyakról, ami súlyos problémákhoz, akár zuhanáshoz is vezethet. Előidézhető például azzal, ha emelkedés közben a sebesség túlságosan lecsökken. Most valami nagyon hasonló zajlik le a nemzetközi légitársaságok részvényeivel is: a lendület fogytán van, a géptest elkezdett remegni, és könnyen lehet, hogy az árfolyam hamarosan zuhanórepülésbe vált át.

A mögöttes okok nem túl meglepőek. Bár sokan számítottak arra, hogy az idei nyári szezon a turizmusban már közelíteni fogja a járvány előtti szinteket, ami a repülőjegy vásárlásokban is tetten érhető lesz, ez a remény egyre inkább elszállni látszik. Csak egyetlen példa, amíg a Wizz Air vezetése február elején még nagy nyári fellendülésben és a válság előtti szintekhez képest 80%-os kihasználtságban reménykedett, néhány napja már sokkal óvatosabban fogalmaztak. Egyre inkább formálódó pesszimizmusukkal nincsenek egyedül, az oltásokkal egyébként jól haladó Egyesült Királyságban egy miniszter kifejezetten kérte a lakosságot, hogy ne utazzon nyáron külföldre, és a Morgan Stanley elemzése is lényegében kimondta: idén nyáron még elmarad a szezon. A befektetők kapcsoltak és néhány hete abbahagyták az igen mélyről jövő légitársaság papírok nyakra-főre való vásárlását.

JETS ETF

A légitársaságokat magában foglaló ETF jó, jelzi a befektetők elbizonytalanodását, amely a legtöbb komponensre is igaz. A forgalom megerősödött kora tavaszra, miközben az emelkedés megtorpant: egyre több eladó kezdte el nagymértékben kiszórni a papírjait. A trendkövető indikátorban egy nagyon komoly divergencia alakult ki, jelezve hogy belső gyengeség van a piacon, és fogytán a momentum. Idővel ez a charton is jól látszott, hiszen egy fordulós alakzatot, vagyis fej-és-vállakat alakított ki, amelynek végső megerősítése lehet a 25 dolláros támasz alá esés. Rossz előjel, hogy az árfolyam a középtávú mozgóátlag alá került tegnap. A volatilitás alacsony szintje is nagy elmozdulást jelez előre, így eléggé "átesés" közeli az ágazat.

Erről lesz még szó a cikkben:

  • Fej-és-vállak a légitársaság ETF-ben.
  • Támasznál imbolyog a Delta Airlines.
  • Mi foghatja meg a United Airlines zuhanását?
  • Bíztató a kép az Alaska Airlines esetén.
  • Nem sokáig lazul már az Azul.
  • Kulcsfontosságú sáv van a Ryanair piacán.
  • Turbulencia és aggasztó jelek a Wizz Air grafikonján.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés